Zakompleksiona, przestraszona, nieśmiała, zagubiona w tym świecie :| - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » NIEŚMIAŁOŚĆ, NISKA SAMOOCENA, KOMPLEKSY » Zakompleksiona, przestraszona, nieśmiała, zagubiona w tym świecie :|

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 4 ]

1 Ostatnio edytowany przez MożeKtoś (2015-04-02 12:27:40)

Temat: Zakompleksiona, przestraszona, nieśmiała, zagubiona w tym świecie :|

Witam serdecznie wszystkich :*

Może coś o mnie...jestem młodą kobietą (27 lat), jestem szczęśliwą mamą, żoną...(mamą trójki małych dzieci), nie mam studiów, skończyłam jedynie technikum, nie pracowałam gdyż dosyć szybko zaszłam w pierwszą nieplanowaną ciążę a potem w drugą i trzecią...nie żałuję tego smile

Tylko teraz wszystko mnie przerasta...poza moim małym światem (rodziną) czuję się zagubiona i mało wartościowa...czasami nawet głupia sad Niedługo będę chciała zacząć szukać pracy i tu jestem przerażona...bo gdzie? co ja potrafię? gotować, sprzątać, zajmować się dziećmi... Żadna praca nie hańbi - ja to wiem, ale nie chciałabym zostać sprzątaczką czy kucharką...Chciałabym w końcu poczuć się jak ktoś wartościowy, mieć pracę o której będę z dumą mogła powiedzieć każdemu smile
Wiem co powiecie - zrób studia smile chciałabym bardzo, tylko póki co brak mi na nie pieniędzy jak i czasu sad
Myślałam o jakiejś swojej dzialalności ale sama nie mam pojęcia co mogłabym robić sad Mieszkam w mieście ale bardzo małym, wynajem jakiegokolwiek małego lokalu to 1500 zł...ciężko otworzyć tu coś swojego ale tylko wtedy mogłabym spokojnie wyrwać się, żeby odebrać dzieci z przedszkola, żeby wziąć wolne gdy któreś jest chore...obawiam się jednak, że to pozostanie tylko moim marzeniem sad

Tak bardzo chciałabym nabrać pewności siebie, czuć się w towarzystwie kimś wartościowym kto ma coś do powiedzenia sad Wśród rodziny, znajomych jestem otwartą osobą, często gdy ktoś ma problem to przychodzi do mnie żeby się wygadać, mój mąż śmieje się, ze jestem jak "Matka Teresa" wink
Tylko gdy przychodzi wyrwać się z kręgu znajomych, rodziny to czuję się taaaaaka malutka, taka nijaka, jestem zestresowana, mam wrażenie, że wszyscy są lepsi ode mnie, wszyscy są mądrzejsi i mają coś do powiedzenia w przeciwieństwie do mnie...
Tak jak pisałam - teraz największym problemem dla mnie jest ta praca...boję się, że nikt nie będzie chciał przyjąć do pracy kogoś takiego jak ja - bez doświadczenia, studiów, zadnych kursów, nic po prostu nic hmm
Mam lęk przed wyjściem ze swojego małego świata do ludzi sad

Nie wiem czy dobrze to opisałam, czy nie za bardzo chaotycznie...nie wiem czego oczekuję...pewnie jakiś rad, wsparcia...nie wiem smile

Dzięuję każdemu kto przeczytał mój post a jeszcze bardziej każdemu kto na niego odpowie smile
Pozdrawiam :*

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Zakompleksiona, przestraszona, nieśmiała, zagubiona w tym świecie :|

Przede wszystkim musisz zmienić nastawienie do siebie. Otóż żadna praca nie sprawi że będziesz wartościowa, wartościowy człowiek to ktoś dobry, na kim można polegać itp., a z tego co napisałaś wnioskuję że najbliżsi mają w Tobie oparcie. Więc jak dla mnie jesteś wartościowa (nie znam Cię, wyciągam wnioski z tego co napisałaś tongue).

Piszesz też że czujesz się malutka, nijaka itd., powiem Ci że mam podobnie jak i bardzo dużo innych ludzi: jeśli bardzo chcę być w czymś lepszy od innych, tym bardziej mi się wydaje że wszyscy są w tym lepsi ode mnie. Także to jest tylko błędne myślenie przez które sami wpędzamy się w doła i czujemy się mniej wartościowi. Wynika to właśnie z braku pewności siebie. A jak ją zyskać? No to już jest bardziej indywidualna sprawa, mi pomogło nie przejmowanie się opinią innych. Wiem że to dość trudne do opanowania, ale mi się udało i Tobie też może się udać. smile

A jeśli chodzi o Twój największy problem to powiem Ci że kolorowo ze znalezieniem pracy nie ma. Ja szukam od października i wyjeżdżam do Londynu bo raczej nie znajdę tutaj tongue. Więc jeśli boisz się że ktoś nie będzie Cie chciał przyjąć do pracy to powinnaś wiedzieć że jest bardzo mało ludzi którzy dostają prace w pierwszym miejscu do którego złożą CV nawet jeśli są po studiach (a ja mam gorzej ze znalezieniem pracy, ponieważ mieszkam na wsi i to na wschodzie Polski big_smile).

Więc krótko mówiąc to jak się czujesz zależy tylko od tego jak Ty to interpretujesz, jeśli nabierzesz pewności siebie to uwierz mi że będziesz się czuła całkowicie inaczej "na zewnątrz".

PS. A zawód kucharza jest bardzo interesujący, może jednak warto się tym zainteresować big_smile.
Pozdrawiam i życzę więcej pewności siebie smile.

3

Wiesz, mnie się wydaje, że warto rozpocząć na początek jakąkolwiek pracę.To szansa na odłożenie na studia, ale też na "oswojenie" się z ludźmi spoza kręgu rodziny i nową sytuacją. Popieram to co napisał C4d, ważne jest podejście.Jak to się mówi od nitki do kłębka smile A czy jakiekolwiek kursy zawodowe nie wchodzą w rachubę - choćby obsługa kasy fiskalnej?

4

Brakuje ci pewności siebie, w biegu "doświadczeń", dzieci, pracy w domu straciłaś swoje pewne wartości. Myślę, że pójście w kierunku kształcenia zawodowego, robienie kursów itp. może być na prawdę fajnym krokiem w poprawie twojego samopoczucia. Przede wszystkim, porozmawiaj o swoich przemyśleniach w domu, z mężem, daj mu do zrozumienia że oczekujesz też od życia czegoś więcej niż tylko siedzenie w domu i zajmowanie się w domem, bo to przyprawia cię o smutek, "dołowanie" i zanikanie pewnych wartości wewnątrz ciebie. Mówisz tutaj, że mąż nazywa cię "Matką Teresą" , jeśli tak rzeczywiście ludzie lubią do ciebie przychodzić, to spróbuj coś w kierunku pracy typowo z ludźmi, sklep, przedstawiciel handlowy, szukaj rozwoju zawodowego. Pamiętaj, im wcześniej nad tym zaczniesz pracować tym lepiej, bo później na znalezienie jakiej kolwiek pracy może graniczyć z cudem, a to jeszcze bardziej przyprawi cię o osobową "mniejszość". Pozdrawiam smile

Posty [ 4 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » NIEŚMIAŁOŚĆ, NISKA SAMOOCENA, KOMPLEKSY » Zakompleksiona, przestraszona, nieśmiała, zagubiona w tym świecie :|

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024