przyszly tesc i wywieranie presji na wspolne kupno domu.. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » RELACJE Z PRZYJACIÓŁMI, RELACJE W RODZINIE » przyszly tesc i wywieranie presji na wspolne kupno domu..

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 18 ]

1 Ostatnio edytowany przez rose90 (2015-03-15 10:24:06)

Temat: przyszly tesc i wywieranie presji na wspolne kupno domu..

Witam wszystkich !:)
Po ponad 4 latach zwiazku postanowilismy z F, ze chcemy kupic dom. Myslimy o dziecku, a pierwszym krokiem do tego bedzie kupno domu. Pojawil sie problem ze strony przyszlych tesciow, a mianowicie za nic w swiecie nie chca zostac sami( w szczegolnosci ojciec F). Stwierdzil, ze w takim razie on moze juz umierac, ze go zostawimy tak samo jak K(siostra F(odrzucila jego propozycje, zeby zamieszkali z nami i z nimi, od tej pory jest ta zla), ze jestesmy tacy sami jak ona, ze nie chce znac F jesli sie wyprowadzi.. nie chca nawet o tym slyszec.. Ubzdurali sobie, ze kupimy dom RAZEM ? A najgorsze, ze tak mecza F ze niemal sie na to zgodził. Przyszly tesc jest osoba bardzo pedantyczna i w dodatku jest typowym cholerykiem . I zawsze musi postawic na swoim.. Ciagle sie kloci jak nie z zona to z F. Juz sama nie wiem co mam zrobic. Nie chce, aby nasze dziecko wychowywalo sie w takiej atmosferze.. Chcemy miec spokoj, wlasna przestrzen i przestac czuc sie jako dzieci.. A on przy kazdej okazji pokazuje jaki dom znalazl i liczy na to, ze do konca zycia bedzie mieszkal z nami. A juz naprawde dosc bezruchu pod koldra o 23 bo tesc puka raz i od razu wchodzi... albo chowania sie po lazienkach podczas gdy on wali do drzwi bo cos chce od F.. To zenujace.. Jak rozwiazac problem tak, aby tesc nie wyklal F i zrozumial, ze chcemy zyc sami ? I nie mial pretensji ? Prosze o pomoc. Przepraszam za brak polskich znakow.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: przyszly tesc i wywieranie presji na wspolne kupno domu..

Teść jest szantażystą i manipuluje. Ma mądrą córkę, proszę z niej brać przykład i dla własnego zdrowia oraz dalszego szczęśliwego życia zamieszkać we własnym -M.

3

Absolutnie nie ulegajcie! To się prawie zawsze źle kończy.

Niestety, Ty nie możesz wiele zrobić, tylko Twój partner.
Jeżeli nie ulegnie, zapewne skończy się to ciszą/wojną, ale wierz mi, lepsze to, niż mieszkanie z takimi teściami.

4

F juz nawet nie chce poruszać tematu, bo zawsze to sie kończy kilkudniową kłótnią.. Wiem, że też nie chce z nimi zamieszkać ale wywieranie presji jest tak silne, że sam oglądał z ojcem potencialne domy.. Bo oczywiście twierdzi, że jeśli go zostawimy to on umrze( ma 48 lat i na nic nie choruje oprocz nadcisnienia) ze wypniemy sie na niego i że odetniemy go od jedynych wnukow( siostra F nie moze miec dzieci ze wzgledow zdrowotnych) . I oczywiście powinniśmy być dozgonnie wdzięczni za taka propozycje.. Próbuje F przekupić tym, że spłaci całą hipotekę..

5

A po co w ogóle poruszać temat?
Kupić dom, poinformować staruszka o tym fakcie na godzinę przed wyprowadzką i tyle.

6

Ciężko go nie poruszać, bo teść przy byle okazji próbuje dopiąć swego..

7

Zbywanie milczeniem zawsze działa.
Bez wdawania się w dyskusje.

8 Ostatnio edytowany przez Ewika99 (2015-03-15 15:02:18)

Taki czlowiej bedzie jatrzyl, jatrzyl az wyjatrzy. 48 lat? I takie schizy? Powiedzcie mu twardo, ze jako ODDZIELNA rodzina i DOROSLI ludzie macie swiete prawo zamieszkac osobno, bez tatusia. Uzmyslowcie mu, ze nie jest wcale stary, kontakt z wnukami mu zapewnicie (chociaz  z takim czlowiekiem powinien on byc sporadyczny raczej) i ze nie bedziecie tolerowac dluzej wtracania sie w Wasze sprawy. Prosto z mostu. Moze dotrze. Tacy ludzie czesto lubia manipulowac- beda plakac, lapac sie za serce, itd. Najlepiej wtedy nie reagowac. Jak z malym dzieckiem. Poczekac az sie uspokoi. Mam tylko jedno dosc wazne pytanie: czy jest mozliwosc, ze gdy powiecie to wszystko tesciowi, on Was wyrzuci z domu? Ma takie prawo, czy dom jest przepisany w jakiejs czesci na Twojego meza? To wazne- chodzi o to, zebyscie nie zostali bez dachu nad glowa zanim kupicie cos swojego... Z drugiej strony (jezeli wystawienie kawy na lawe nie pomoze) mozecie postawic tescia przed faktem dokonanym... Jak radzil Pitagoras. Po co sie "spowiadac" rodzicom ze swych planow? Przeciez nie potrzebujecie ich zgody chyba?

9

Własnie mozliwe, mieszkanie jest wlasnoscia tesciow. No ale zarabiamy, jakos dalibysmy sobie rade wynajelibysmy cos. Narazie staramy sie tego uniknac bo odkladamy tyle pieniedzy ile sie da. A wynajem w duzym miescie kosztuje fortune.. Wiele razy probowalismy go uswiadomic i zawsze sie to konczy jednym. Chyba naprawde bedziemy go zbywac i postawimy przed dokonanym.. Ech ale wolalabym po dobroci, a F juz szczegolnie..

10 Ostatnio edytowany przez Iwona40 (2015-03-15 18:28:56)

rose90 napisał/a:

F juz nawet nie chce poruszać tematu, bo zawsze to sie kończy kilkudniową kłótnią.. Wiem, że też nie chce z nimi zamieszkać ale wywieranie presji jest tak silne, że sam oglądał z ojcem potencialne domy.. Bo oczywiście twierdzi, że jeśli go zostawimy to on umrze( ma 48 lat i na nic nie choruje oprocz nadcisnienia) ze wypniemy sie na niego i że odetniemy go od jedynych wnukow( siostra F nie moze miec dzieci ze wzgledow zdrowotnych) . I oczywiście powinniśmy być dozgonnie wdzięczni za taka propozycje.. Próbuje F przekupić tym, że spłaci całą hipotekę..

Ojciec F to toksyczny rodzic, który stosuje wobec syna przemoc psychiczną i ekonomiczną. Z twojego opisu wynika, że teść nie jest zdrową psychicznie osobą. Tak nie postępują zdrowi rodzice. On ma dopiero 48 lat, jest facetem w średnim wieku. Zdrowi ludzie w jego wieku mają własne zajęcia, zainteresowania, pracę i żyją swoim własnym życiem.
Zachowanie teścia wskazuje na syndrom "opuszczonego gniazda". Nie radzi on sobie z sytuacją gdy dzieci dorosły i zakładają własne rodziny i żyją po swojemu. Teściowi potrzebna jest pomoc psychologa, a wy nie musicie o wszystkim jemu opowiadać, bo im mniej wie, tym jest zdrowszy. Syn ma problem  z odcięciem się od rodziców, nie jest asertywny, pozwala sobą rządzić. Relacje dorosłych dzieci z rodzicami powinny mieć inny charakter. Ojciec cały czas chce kontrolować życie syna i decydować za niego, brak podporządkowania jego woli skutkuje karami-histerią, hipochondrią, szantażem ojca.
Jeżeli macie możliwości , to zamieszkajcie nawet w wynajętym mieszkaniu, bo taki typ człowieka nie odpuści synowi. Im szybciej to zrobicie tym lepiej będzie dla syna. Ojciec będzie musiał w końcu pogodzić się z faktem, że syn jest dorosły. Syn również potrzebuje psychoterapeuty by radzić sobie z emocjami oraz z chorym ojcem. Dziecko nie jest własnością rodziców.

11

Absolutnie nie zgadzaj się  na wspólny dom. Co to w ogóle za pomysł... I nie pozwól, żeby decyzja zależała wyłącznie od partnera, nawet jeśli on pozwoli, żeby ojciec mu wlazł na głowę, to Ty kategorycznie odmów.

Swoją drogą, zawsze się zastanawiam, co Ci rodzice robią w życiu, że tak kurczowo trzymają się dzieci czasami. Facet lat 48, czyli do staruszka mu daleko, pieniądze ma, skoro proponuje spłatę hipoteki, więc gdzie jest powód, że nie ma własnego życia i trzyma się kurczowo dziecka? Dla mnie to jest jakaś abstrakcja. Moja mama ma 43 lata, gdybym postanowiła z facetem zamieszkać u niej, to wiem, że by się zgodziła, ale na pewno nie byłaby z tego przesadnie zadowolona. Ma swoje życie, swoje pasje, znajomych, pracę, nie uzależnia swojego istnienia ode mnie. Co ojciec partnera robi w życiu? Z jakiego powodu tak mu na tym zależy? Nie umie sam się sobą zająć, jedynym zajęciem jest dziecko?

12

Tesc wymarzył sobie wielki, wielopokoleniowy dom i wnuki pod nosem, wszystko pod jego kontrola.. Ubzdurał sobie cos po prostu i nie chce odpuscic ;/ A nasze nie traktuje jako niemal wyrzekniecie sie jego, rodziny.. Nie wiem czy to dlatego ze F jest najmlodszym i jedynym synem, do tej pory mieszkał z rodzicami (ma 25 lat).. nie wiem.. Wszystko w sumie przybralo na sile od smierci matki tescia niedawno. F ma przez to jego gadanie takie poczucie winy ze juz sam nie wie co zrobic i boje sie ze w koncu ulegnie..

13

Absolutnie kupno razem domu nie zmieni relacji, zachowania tescia i wiezi rodzinnych. Pod zadnym pozorem nie kupujcie domu razem!!!! Jesli miloby do tego dojsc, lepiej nie kupowac wcale. A relacje mozna caly czas utrzymywac. Caly czas mozna odwiedzac rodzicow, caly czas dziadek moze miec kontakt z wnukami. Ale te checi odwiedzin beda zalezaly wtedy od relacji a nie od mus mieszkania razem. Tesc pewnie zdaje sobie z tego sprawe. A szantazom sie nie ulega taka jest prosta zyciowa zasada. Nie mozna budowac przyszlosci, relacji na zasadzie szantazu. Jakos siostra F. to widziala, szkoda ze F. tego nie widzi. Ty postaw sprawe prosto, jasno i nie ulegaj. Zapewniaj o mozliwosci kontaktu caly czas. Lepiej bedzie wam bez tesciow. Ja np. wyobrazam sobie mozliwosc rodziny wielopokoleniowej ale to wymaga odpowiednich zasad, wspolzycia na zasadzie kompromisu, ustepstw a nie narzucania swojego zdania komus przez kogos. Juz to ma wplyw na wasze zycie a jak bedzie potem? Klotnie o sposob wychowywania wnukow a Twoich dzieci?

14

Własnie dlatego nie chce. Rozmawiałam z F i zrobimy najprawdopodobniej tak jak radził Pitagoras. Narazie nie bedzie tematu, a gdy załatwimy formalnosci i juz bedziemy sie wprowadzac powiem tesciom. Chyba lepszej opcji nie ma. Unikniemy wojen przed tym , jak pojdziemy na swoje to juz nie bedzie mialo takiego znaczenia, tesc bedzie musial sie z tym pogodzic ze nie bedzie tak jak on chce.

15

Ojciec mojego M. ma podobny charakter i z doświadczenia(?) powiem Ci, że najlepiej jest robić swoje. Jeśli chcecie mieszkać sami to po prostu to zróbcie. Dobrze, że bierzesz pod uwagę to, co pisze Pitagoras.
Jednak gadania, obrażania się itp nie unikniecie. Taki charakter.

16

Igla no tak, na szczescie wtedy juz nie bedzie za czesto nas ogladal, co innego tak jak teraz gdy na poczekaniu mieszkamy u nich.

Dziekuje wszystkim za rady smile

17

Rose w żadnym wypadku  nawet nie próbuj zamieszkać z teściami/rodzicami......chociaż jestem teściowa od ponad 15lat (synowa mam oki)i nie wyobrażam sobie mieszkać razem z "młodymi" każdy ma swoje przyzwyczajenia...lepiej "kochać" się  z teściami/ rodzicami  na odległość smile Ciekawi mnie czy Twoi  przyszli teściowie mieszkali z rodzicami? A tak w ogóle nie zgadzaj się  i zamieszkajcie sami to wasze życie, kupcie dom  sami i cieszcie się  tym,ze macie siebie....teść ma 48lat...to młody człowiek i niech żyje swoim życiem  !

18

Racja, nie ulegajcie. Skoro już teraz tak wkracza buciorami w wasze życie nic dobrego z tego później nie wyniknie. Jedynie problemy. Porozmawiaj szczerze ze swoim mężem, ustalcie wspólną drogę nią dążcie. Nie możecie pozwolić się sterroryzować, bo odbije się to na waszej rodzinie.

Posty [ 18 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » RELACJE Z PRZYJACIÓŁMI, RELACJE W RODZINIE » przyszly tesc i wywieranie presji na wspolne kupno domu..

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024