Młody wiek i juz samotność? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » SAMOTNOŚĆ » Młody wiek i juz samotność?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 44 ]

Temat: Młody wiek i juz samotność?

Ostatnio czuje się samotna.taka przybita i nie kochana. Wiem ze mojej mamie by było przykro gdyby to zobaczyła ale niestety tak jest. często wśród rówieśników czuje się inna,ze mam inne patrzenie na świat i inne priorytety. Gdy są dni wolne to myślenie się nasila. Moja samoocena jest niska, pomimo tego że słyszę od różnych osób ze jestem ładna to ja sama nie mam takiego poczucia. Ostatnio usłyszałam ze surowo się oceniam. Ja tak nie uważam,często jestem zła jak mi się cos nie uda. Nie mam chłopaka, jest to kolejny powód przez który czasami czuje się gorsza. Osoby z mojego otoczenia są w związkach. Sama nie wiem czy ja bym była gotowa na związek,chłopaka itd ale pomimo tego czuje ze cos mnie omija.  Jestem coraz starsza, ale nadal mam kompleksy jak większość nastolatek. Ale co zrobić gdy czujeSię samotna i przygnębiona? Nawet dobra książka czy spacer nie jest w stanie poprawić mi humoru.  Są momenty ze czuje się lepiej mam dobry humor ale niestety to szybko mija.  Kiedyś myślałam że trudne dojrzewanie mnie nie dotyczy ale ostatnio uświadomiłam sobie ze jest dokładnie na odwrót. Przy znajomych czy rodzinie uśmiecham się,jest to dobra mina do złej gry, trudno by było wytłumaczyć im dlaczego jestem smutna bo sama tego nie wiem. Znalezienie sobie przez mojego kolegę nowych koleżanek tez było dla mnie ciosem ale musze go widywać codziennie uśmiechniętego w innym towarzyskie wiec tez się uśmiecham...sama siebie okłamuje i łudze się ze to samo przejdzie. Co  mam zrobić?  Nie znam odpowiedzi na to pytanie

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Młody wiek i juz samotność?

Może spróbuj poszukać osób podobnych do siebie, o podobnych poglądach priorytetach z którymi będzie ci sie dobrze rozmawiało i spędzało czas. Może brak ci właśnie takiej bratniej duszy. Czujesz sie nierozumiana i niepasująca do reszty twoich rówieśników?. Wiem, że czasem można czuć sie samotnym nawet gdy z pozoru jest wokół nas wiele osób. Grunt to otaczać się ludźmi przy ktorych możemy byc w 100% sobą. Doceń siebie,  skup na zaletach (bo każdy z nas ma jakieś kompleksy) to co umiesz robić najlepiej smile może zacznij rozwijać w sobie jakąś pasję na pewno znalazłoby coś co by cię cieszyło. Jesteś młodziutka nie ma powodu by się tak dołować trzeba tylko chcieć zmienić nastawienie i doceniać  to co się ma. Powodzenia:)

3

samotna166 napisał/a:

Ostatnio czuje się samotna.taka przybita i nie kochana. Wiem ze mojej mamie by było przykro gdyby to zobaczyła ale niestety tak jest. często wśród rówieśników czuje się inna,ze mam inne patrzenie na świat i inne priorytety. Gdy są dni wolne to myślenie się nasila. Moja samoocena jest niska, pomimo tego że słyszę od różnych osób ze jestem ładna to ja sama nie mam takiego poczucia. Ostatnio usłyszałam ze surowo się oceniam. Ja tak nie uważam,często jestem zła jak mi się cos nie uda. Nie mam chłopaka, jest to kolejny powód przez który czasami czuje się gorsza. Osoby z mojego otoczenia są w związkach. Sama nie wiem czy ja bym była gotowa na związek,chłopaka itd ale pomimo tego czuje ze cos mnie omija.  Jestem coraz starsza, ale nadal mam kompleksy jak większość nastolatek. Ale co zrobić gdy czujeSię samotna i przygnębiona? Nawet dobra książka czy spacer nie jest w stanie poprawić mi humoru.  Są momenty ze czuje się lepiej mam dobry humor ale niestety to szybko mija.  Kiedyś myślałam że trudne dojrzewanie mnie nie dotyczy ale ostatnio uświadomiłam sobie ze jest dokładnie na odwrót. Przy znajomych czy rodzinie uśmiecham się,jest to dobra mina do złej gry, trudno by było wytłumaczyć im dlaczego jestem smutna bo sama tego nie wiem. Znalezienie sobie przez mojego kolegę nowych koleżanek tez było dla mnie ciosem ale musze go widywać codziennie uśmiechniętego w innym towarzyskie wiec tez się uśmiecham...sama siebie okłamuje i łudze się ze to samo przejdzie. Co  mam zrobić?  Nie znam odpowiedzi na to pytanie

Wiek tu nie ma nic do znaczenia, wydaje mi się, że w takim wypadku trzeba jak napisała koleżanka wyżej znaleźć ludzi o podobnym spojrzeniu na świat. Patrząc na to z innej perspektywy - czasami lepiej być samotnym przez jakiś okres w życiu a kiedyś otoczyć się odpowiednimi ludźmi niż tak jak większość twoich rówieśniczek próbować na siłę się wkręcać w otoczenie, żeby być fajnym, modnym itp. Ja myślę, że w dzisiejszych czasach inny znaczy w wielu przypadkach lepszy wink A swoją drogą masz rację, że coś cię omija, ja w twoim wieku miałem znajomych ale też czułem się jakbym był z innej planety gdy jedynym tematem do rozmów było chlanie i inne przyziemne rzeczy. Myślałem "o kurde co ja tu robię?" Czas minął i żałuję, że wtedy nie znalazłem innego otoczenia bo w tym wieku powinno się przeżyć jaką przygodę, robić to co się chce i sympatycznie spędzać czas a nie przesiadywać z ludźmi do których nie pasujesz. W każdym razie ja szukam i życzę Tobie życia towarzyskiego takiego jakie chcesz mieć a nie takiego w jakim tkwisz.

4

Dziękuję Ci bardzo! wink ostatnio byłam właśnie z koleżankami na mieście i myślałam że będzie fajnie jak zwykle ale od ostaniego czasu one rozmawiają tylko o tym ile kto wypił i jak szybko leżał pod stołem na imprezie bo był tak pijany.  Nigdy nie widziałam w upiciu się nic fascynującego i zawsze mnie zastanawia dlaczego one wciąż o tym mówią.  Kiedyś miałyśmy inne tematy do rozmowy ale teraz niestety jest inaczej. Nie jest tak ze całe życie czuje się samotna.  Trwa to od 3 miesięcy około, miałam wspaniałe przygody a moje siostry są dla mnie jak przyjaciółki ale nie wiem dlaczego ostatnio to nie wystarcza żeby nie czuć się samotną. Mam nadzieje ze to szybko minie i że to tylko przejściowy okres w moim wybity. Trudno też zmienić towarzystwo z dnia na dzień twm bardziej jak te osoby chodzą z tobą do klasy.

5

Sama widzisz, że temat "picie" jest takim zapełniaczem wewnętrznej pustki, nie musisz się do tego zniżać. Bądź sobą, nie zniechęcaj się, zobacz co w Tobie jest piękne i wartościowe, kochaj siebie taką jesteś. Nie zmieniaj swojego patrzenia na świat, pójdziesz na studia i tam łatwiej spotkasz bratnie dusze, a przynajmniej osoby o podobnych zainteresowaniach.

6

Dzięki za miłe słowa i wsparcie to naprawdę pomaga smile

7

samotnosc jest domena silnych ludzi :-)

8

samotna166 napisał/a:

Dzięki za miłe słowa i wsparcie to naprawdę pomaga smile

Nie ma za co, cieszę się, że pomaga. Pozdrawiam Cię serdecznie!

9

dieg0 napisał/a:

samotnosc jest domena silnych ludzi :-)

Nigdy nie rozumiałam ludzi, którzy wbrew sobie należą do grupy i nie ujawniają własnego zdania. Już wolę być samotna ale być sobą smile

10

ludzie slabi trzymaja sie w grupie,no bo przeciez w kupie sila nie? :-)

11 Ostatnio edytowany przez samotnik5524 (2015-02-22 16:10:35)

Doskonale rozumiem co czujesz ja chodzę obecnie do psychologa być może to jest jakieś wyjście co prawda dopiero zaczynam jestem po 4 wizytach. Ale ten człowiek osoba postronna nauczył mnie dostrzegać inne rzeczy pozytywne i brać pod uwagę takie aspekty jak; wychowanie,okres dorastania co jest tego powodem tej samotności. To że, jesteś taka nie znaczy że jesteś gorsza. Sam miałem takie chwile w których myślałem aby ze sobą skończyć. Popatrz na to z innej strony ty po prostu jesteś skromną młodą kobietką która się trochę zagubiła a skromność to cecha której nie ma przynajmniej 90% dziewczyn. I na pewno spotkasz gdy będziesz gotowa tego jedynego który będzie cię szczerze kochał taką jaką jesteś. Pamiętaj , że jesteś kobietą i z tego co piszesz to nie brzydką i będzie łatwiej Tobie znaleźć chłopaka niż mi człowiekowi który ma pasje a nikt go nie rozumie czasami ma wrażenie , że żyje w osobnym świecie. I jeszcze jedna rada warto skupić się na sobie pasjach to zawsze jakaś odskocznia i mocno wierzyć , że się kiedyś uda osiągnąć to szczęście. Z tego co piszesz jakie są twoje koleżanki uwierz mi, że wolałbym sto razy się umówić z tobą osobą która ma jakieś pasje,kieruje się wartościami,jest nieśmiała niż z pustymi lalkami big_smile

12

Haha Dziękuję ze tak mówisz smile doceniam to bardzoo. Mam nadzieje ze po wizytach Ci się polepszy bo nie ma co się dołować. Ja jestem ciekawa Twoich pasji,może mi coś o tym opowiesz? Wczoraj miałam naprawdę trudny dzień i jak dzisiaj czytam co wczoraj napisałam to myślę że trochę przesadziłam.

13

dieg0 napisał/a:

ludzie slabi trzymaja sie w grupie,no bo przeciez w kupie sila nie? :-)

Dokładnie tak! Siła tłumu jak w "Mendel Gdański" .

14 Ostatnio edytowany przez samotnik5524 (2015-02-22 17:39:04)

Moją pasją jest historia głównie dwudziestego wieku i najnowsza , a poza tym dużo czytam na ten temat książek i gram od 6 lat w siatkówkę heh to miło ,że mogłem poprawić ci humor. Jak coś polecam się na przyszłość heh. Ludźmi nie trzeba się przejmować bo tak naprawdę 99% ocenia nas po pozorach nawet nie poznając ważne jest wnętrze człowieka tu taki cytacik Miej serce i patrzaj w serce - Adama Mickiewicza. Jakbyś chciała możesz zawsze napisać na meila big_smile

15

samotnik5524 napisał/a:

Moją pasją jest historia głównie dwudziestego wieku i najnowsza , a poza tym dużo czytam na ten temat książek i gram od 6 lat w siatkówkę heh to miło ,że mogłem poprawić ci humor. Jak coś polecam się na przyszłość heh. Ludźmi nie trzeba się przejmować bo tak naprawdę 99% ocenia nas po pozorach nawet nie poznając ważne jest wnętrze człowieka tu taki cytacik Miej serce i patrzaj w serce - Adama Mickiewicza. Jakbyś chciała możesz zawsze napisać na meila big_smile

Niestety nie dam rady wysłać Ci emaila. Podziwiam tyle lat grać w siatkówkę smile mi by było trudno bo juz dwa razy złamałam palce. Trzeba nauczyć się nie przejmować ale nie w każdej sytuacji jest to łatwe.

16

Nom rozumie to tylko jakaś głupia storna przez którą nawet nie wiesz z kim piszesz. Też się bardzo zastanawiałem zanim tu napisałem. Nom a złamane palce wiem tez miałem raz złamany ale byłem tak uparty , że ze złamanym chciałem grać i tylko zrobiło się przemieszczenie i 6 tygodni przerwy. Oby Ci się ułożyło.

17

No to pięknie,ale to świadczy o tym jaki jesteś uparty i Ci na czymś zależy. Ja to podziwiam smile ja się właśnie nie zastanawiałam i zrobiłam to pod wpływem impulsu, ale zzawsze można poznać kogoś miłego smile

18 Ostatnio edytowany przez samotnik5524 (2015-02-22 18:28:31)

Powiem ci ,że po tych wypowiedziach widzę jeden pozytyw są jeszcze normalne dziewczyny na tym świecie tylko jest ich bardzo mało ale może warto cierpliwie czekać i wierzyć do końca. I bardzo Ci dziękuje za to big_smile

19

Tylko jeden? :Dnie no  cieszę się że chociaż trochę pomogłam zmienić ci parzenie na ten aspekt,naprawdę są takie dziewczyny.

20

samotna166, czytając Twój post czułem się, jakbym siebie czytał.

21

Rosomak napisał/a:

samotna166, czytając Twój post czułem się, jakbym siebie czytał.

Czyli bratnie dusze to nie są żarty smile

22

Pewnie nie, chociaż jestem świeżo po nieudanym związku i chyba bardziej się zamknąłem i mam już perspektywę wiecznego singla na resztę życia... bywa ;/

23

Rosomak napisał/a:

Pewnie nie, chociaż jestem świeżo po nieudanym związku i chyba bardziej się zamknąłem i mam już perspektywę wiecznego singla na resztę życia... bywa ;/

Spokojnie jesteś młody,na pewno kogoś jeszcze pokochasz tylko teraz Ci się tak wydaje. Życzę Ci tego wink

24

Samotność można ujarzmić kochana... Jesteś młoda i wszystko przed Tobą ;-)

25

Długotrwała samotność masakruję psychikę niestety widzę to po sobie

26

Bardzo Samotny napisał/a:

Na szczęście u mnie to przejściowe, dzisiaj miałam super dzień i dawno się tak dobrze nie bawiłam.

27

samotna166 napisał/a:

Na szczęście u mnie to przejściowe, dzisiaj miałam super dzień i dawno się tak dobrze nie bawiłam.

To dobrze bo ja już nie widzę szansy na jakiekolwiek zmiany ale ciesz sie życiem może uda ci się coś zmienić

28

samotna166 napisał/a:

To dobrze bo ja już nie widzę szansy na jakiekolwiek zmiany ale ciesz sie życiem może uda ci się coś zmienić

Aż tak źle?

29

samotna166 napisał/a:
samotna166 napisał/a:

Aż tak źle?

Masz duży zapas czasu,ja w wieku 18  lat byłem straszliwie samotny,teraz mineło 11 lat i dalej to samo bez żadnych zmian

30

Ale piszesz też , że nie wiesz czy była byś gotowa na chłopaka pod jakim napisz o tym coś więcej dlaczego? Moja babcia mi powiedziała ,że za długie czekanie dobre śniadanie oczywiście wszystko bez podtekstu..

31

samotnik5524 napisał/a:

Ale piszesz też , że nie wiesz czy była byś gotowa na chłopaka pod jakim napisz o tym coś więcej dlaczego? Moja babcia mi powiedziała ,że za długie czekanie dobre śniadanie oczywiście wszystko bez podtekstu..

Nie wiem czy bym była gotowa,ponieważ raz się zawiodłam i nie wiem czy by było warto próbować już  teraz. Mało jest tez chłopaków którym chodzi o coś więcej niż te sprawy w tym wieku. Oczywiscie nie twierdzę że wszystkim,bo są wyjąti. Nie poznałam jeszcze nikogo z kim mogłabym być,może dlatego wydaje mi się ze możliwe iż nie jestem gotowa smile byłam zakochana w chłopaku ale on we mnie raczej nie wiec odpuszczę narazie sprawy miłosne i wszystko z tym związane. A jeżeli chodzi o to czekanie to mało jest mężczyzn którzy chcą czekać do ślubu...

32

Zgadzam sie, mało kto teraz czeka do ślubu, w sumie mam wrazenie,ze nikt..

Hej smile Też czuje się autsajderką wśród ludzi...Ale cóż poradzić, niektórzy ludzie tak mają... Jak chcesz, to pisz na priv, możemy pogadać, w grupie zawsze raźniej smile smile

skazananabluesa(at)poczta.onet.pl

35

Czeeść. Ja mam prawie 19 lat i mam ten sam problem... Baardzo często czułam i czuje sie inna niż równieśnicy w moim wieku. Jeśli chcesz porozmawiać to ja bardzo chętnie wink to mój mail aniik019@o2.pl

36

jasne że najlepiej być sobą i nie robić tego co nasi znajomi, oni ćpają to ja też oni pija ja też muszę żeby się nie wyróżniać oni papierosy palą też zapalę zrobię to chociaż nie lubię ale nie chcę od rzucenia i popadają młodzi ludzie w machinę z której nie ma wyjścia. Dobrze mieć własne zdanie popieram:)

37

Cześć. Pomyślałam, że tutaj napiszę, może ktoś będzie potrafił mi doradzić co powinnam zrobić, aby było lepiej w moim życiu.
Mam 22 lata i czuję się bardzo samotna. Jestem osobą zamkniętą w sobie, cichą, nieśmiałą i mało rozmowną, przez co też nie mam znajomych. Gdy mam wolną chwilę to zamiast w jakiś sposób korzystać z życia, to ja siedzę w domu. Nie mam jakiś szczególnych zainteresowań, nie chodzę na imprezy, nie spotykam się z nikim. Jest mi przykro, że nie korzystam z młodości tak jak niektórzy, ale po prostu samej mi się nie chce, jestem chyba zbyt nieśmiała, żeby poznawać kogoś nowego... Mam też może lekko zaniżoną samoocenę...
Ogólnie ludzi uważają mnie za osobę spokojną, sympatyczną i grzeczną.
Natomiast co do kontaktów z chłopakami to nigdy nie miałam nawet przyjaciela, kolegi z którym zwyczajnie mogłabym porozmawiać, a już nie mówiąc o miłości. Zawsze jak zaczynam jakąkolwiek rozmowę z przypadkowym chłopakiem, nawet tą normalną, to wzrasta jeszcze bardziej moja nieśmiałość i strach przed tym, że się upokorzę, język zaczyna mi się plątać itp...

Czy ktoś widzi w tym wszystkim jakieś rozwiązanie? Co powinnam zrobić?

38

Kwiatuszku, jak myślisz, dlaczego tak jest? Czy jesteś może jedynaczką, do tego kontrolowaną przez rodziców? Warto by było jednak mieć jakieś zainteresowania, bo wtedy byś miała tematy do rozmowy. Może pójdziesz na kurs językowy czy jakiś inny? Wtedy poznasz pasjonatów a rozmowy z nimi będą czymś naturalnym.

39

Po prostu mam pecha do znajomości. Zawsze jak poznawałam kogoś nowego, to albo ta osoba wyjechała i kontakt się urwał, albo ona się zmieniła na gorsze...i już moje towarzystwo jej nie odpowiadało. W swoim życiu też nie raz się "sparzyłam", ludzie wielokrotnie mnie ranili...i przez to nie mam zaufania do nich, i zamknęłam się w sobie...Kiedyś byłam inna, bardziej odważniejsza i rozmowna...
Nie jestem jedynaczką, mam rodzeństwo, ale oni mają swoje poukładane życie.
Naprawdę nie wiem co mam zrobić aby było lepiej.

40

Jakoś trzeba wyjść z tej skorupy. Studiujesz czy pracujesz? Co myślisz o jakimś kursie? Językowym, fotograficznym, może fitnessie... Wtedy wejdziesz w lepsze towarzystwo, a Twoje życie przestanie być nudne. Zorientuj się, czy jest w pobliżu coś ciekawego.

41

Masz rację. Muszę się w końcu odważyć i coś ze sobą zrobić. Wiem, że to nie będzie łatwe, ale trzeba spróbować. U mnie w okolicy niestety jest mało atrakcji. Już raz chodziłam na fitness to nikogo tam nie poznałam, większość ludzi, których tam spotkałam byli dużo starsi ode mnie i przez to też nie było tematów do rozmów...ale wiadomo, że lepiej gdzieś wyjść, niż siedzieć w domu, bo można kogoś ciekawego w końcu poznać. Tylko, że często samej się po prostu nie chce.
Ale najbardziej mnie gryzie to, że nie mogę znaleźć "męskiego towarzysza". Jeszcze jak widzi się te przytulające pary, czy nawet słucha się opowieści koleżanek o ich życiowych partnerach to jeszcze bardziej człowiek się smuci, że ciągle jest sam...

42

Może jednak chodź na ten fitness. Nie tylko dlatego, że nie ma nic lepszego w okolicy. Wzmocnisz ciało, poprawisz swoją figurę i przez to nabierzesz więcej pewności siebie. Pod wpływem endorfin będziesz się częściej uśmiechać, i może jednak zaczniesz z kimś rozmawiać, na przykład prosząc o jakieś rady co do ćwiczeń, diety.

43

No własnie fitness!! Dziewczyny skąd jesteście?! Nie czai się tutaj może ktoś przypadkiem z Wrocławia / okolic?  Ile to ja razy wyciągałam swoje "koleżanki od serca" na jakieś kreatywne spędzanie czasu niż tylko dyskoteka, siedzenie non stop z ukochanym,  albo latanie po sklepach. ( ciągle z tym samym rezultatem "nic nie ma, idziemy, do tamtego,siamtego, setnego"!) wrrr!  Z nieba spadłyście smile

44

Ooo przydałaby mi się taka osoba, która by mnie gdzieś wyciągnęła, może bardziej wtedy bym się odważyła i otworzyła do ludzi. Ja niestety nie jestem z Wrocławia, ale z Warszawy.

Posty [ 44 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » SAMOTNOŚĆ » Młody wiek i juz samotność?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024