Witajcie, drogie NetKobiety ![]()
Byłam dziś na swej pierwszej wizycie u ginekologa, który zapisał mi tabletki antykoncepcyjne o nazwie Novynette, oczywiście dokładnie określając co i jak mam zrobić, gdy nadejdzie pora, aby je wziąć. Problem w tym, że w aptece dostępne były jedynie Novynette (Deso 20), które podobno niczym się nie różnią, prócz tego, że są nieco tańsze. No i mam zagwozdkę, bo nie mają tak dokładnych oznaczeń jak tamte (tylko dni tygodnia, żadnego "start" ani cyferek) i przez to nie bardzo wiem, od której mam rozpocząć. Byłabym niezmiernie wdzięczna za poradę. Nie obraziłabym się również za opinie forumowiczek, które miały przyjemność dane tabletki stosować.
To jak, pomożecie? ![]()
Przejrzałam apteki internetowe i oba leki mają taki sam skład (0,02 mg + 0,15 mg). Farmaceuta nie może Ci wydać leku, który ma inną ilość substancji czynnych, tak więc te drugie tabletki to tańszy zamiennik.
Na pewno brak ułatwień co do stosowania (start i cyferki) nie będzie problemem, jak przeczytasz zamieszczoną w ulotce instrukcję stosowania. To Twoje pierwsze tabletki, ale w ich przyjmowaniu nie ma nic skomplikowanego :-)
Dziękuję, Łado
Mam w sumie jeszcze jedno pytanie. Piewsza tabletkę należy przyjąć pierwszego dnia okresu i dalej brać je o tej samej godzinie. Ale co jeśli dostanę miesiączkę np koło 17, a godzina, o której chciałabym tabletki przyjmować, to powiedzmy 13? Mogłabym tyle zaczekać, czy mimo wszystko lepiej przyjąć tabletkę wcześniej?