Moje dziecko (4 miesiące) ma ciągle kolki. Z tego co czytałam oczywiście to normalne, ale najbardziej mnie boli to że z tego powodu cierpi. Możecie doradzić jak sobie z tym radziłyście czy od razu iść o poradę do lekarza?
ja masowalam brzuszek , robilam ciepłe oklady czy tez kładlam dziecko na brzuszku
Moja dostawała DELICOL i to od samego poczatku jak sie okazalo ze to przez to placze.I sie okazalo nie prawda ze do 3 miesiaca przechodza,5 miesiecy dostawała krople przed kazdym ciagnieciem piersi.
Nasz synek też dostawał Delicol. Mam wrażenie, że pomagało. Masowaliśmy też brzuszek. Niestety chyba nie ma jakiegoś 100% sposobu na kolki, trzeba to przetrwać choć to trudne patrzeć jak taki malec cierpi
Martyneczka a jak do tej pory próbowałaś walczyć z kolkami?
My meczylismy sie z problemami brzuszkowymi do ok pol roku... stosowalismy delicol (w naszym przypadku zmniejszyl ilosc gazow i zagescil kupki ktore byly wodnite i pieniste, sab simplex nie pomogl, infacol nie ppmogl). Masowanie brzuszka, oklady ciepla pieluszka i duzo cierpliwosci, niestety tyle tylko czasami mozna zrobic. Lekarze tez rozkladali rece i mowili ze samo musi przejsc. I przeszlo :-)
hej
my też z córką mieliśmy ten problem ,ale po 3 miesiącu wszystko minęło. Tak jak dzieczyny piszą , kropelki masowanie i dawaliśmy rade.
Trzymajcie się !
8 2015-01-29 19:51:56 Ostatnio edytowany przez Ola_la (2015-01-29 19:52:30)
przez koszulke czy pieluszke tetrowa można cieplym strumieniem z suszarki lagodzic bol brzuszka, masowac można brzuszek, a z apteki Infacol jest najlepszy
moja starsza corka jako alergik miała 7 miesięcy kolki a mlodsza 3
Martyneczka, a karmisz piersią czy butelką? U nas sprawdziła się butelka antykolkowa Haberman. Taka nowość z Canpol babies ale rewelacyjnie redukuje możliwość połykania niepotrzebnego powietrza podczas karmienia. Bardzo wygodna i skuteczna przy brzuszkowych problemach maluchów.
U nas zestaw Delicol, BioGaja, czasem Windi. Jest dobrze.
Za chwilę 3 miech i nie ukrywam, liczę na koniec rewolucji brzusznych!
Przy karmieniu mm warto spróbować z mlekiem HA.
moja córka miała kolki tak prawie do 5 miesiąca i nic nie pomagało masowana,ciepłe powietrze z suszarki ciepła pieluszka na brzuszek, wszystkie te krople nic, może zmiana mleka jak karmisz modyfikowanym. wiem jak to jest jak nie możesz dziecku pomóc ja nosiłam,nosiła a tak płakała. Życze cierpliwości
U nas problemy brzuszkowe powodowały sztuczne wit. K+D. Po odstawieniu na jakiś czas jak ręką odjął.
Po kilku tyg jak brzuszek już dojrzał powróciłam do suplementacji.
Na zagazowanie pomagały rurki windi, espumisan 100, Lefax.
Mojej malej daje bobotic i nawet pomoga ale oklady lezenie na brzuszku masowanie brzuszka daje troche ulgi maluchowi.wiec warto wyprobowac wszystkie sposoby.
A wie może któraś Mama jak odstawiać Delicol? Pediatra zaleciła typowe cięcie, ale cholernie się tego boję, Mała dała tak popalić że drżę na myśl o powtórce. Może lepiej zmniejszać ilość kropli?
16 2015-07-02 13:54:30 Ostatnio edytowany przez Kinia444 (2015-07-02 13:56:10)
Ja podawałam synkowi Kolaktaze. I było o niebo lepiej niż wcześniej. Ma nietolerancję laktozy, więc te kropelki zlikwidowały nasz problem ![]()