Jak pomóc przyjaciółce ? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » RELACJE Z PRZYJACIÓŁMI, RELACJE W RODZINIE » Jak pomóc przyjaciółce ?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 9 ]

1

Temat: Jak pomóc przyjaciółce ?

Otóż problem dotyczy dziewczyny z która przyjaźnię się od dzieciństwa. Jesteśmy w tym samym wieku, po 20 lat. Praktycznie co dzień mi pisze sms-y że ma dość życia bo ciągle sama, że nie może znaleźć tego jedynego bo ma lęki. Próbowałam ją jakoś podnieść na duchu, nawet zaproponowałam jej by spędziła noc u mnie skoro mąż w szkole cały tydzień i dopiero w piatki wraca (studiuje sporo km poza domem). Zgodziła się. Przegadałyśmy całą noc. Wspominała o swoim 1 poważnym chłopaku przynajmniej dla niej się wydawał poważny ten związek. To co przeżyła było tragedią. Gdy była z nim on traktował ją jako zabawkę. Dzwoniła do niego odzywała się jakaś kobieta. Potem napisał jej sms-a że jest zwykła sz**** itp...  Wyjechał za granicę bez słowa to szczegół. Najbardziej mnie wstrząsneło to, że kupił jej telefon ale uwaga... Nie chciał jej dać jego tak o sobie... Zażądał nagich jej zdjęć w zamian za telefon (miała wtedy 15 lat!), pewnie mu wysłała a mi powiedziała, że nie(bo ma ten telefon). Dla niego zrezygnowała z przyjaźni ze mną bo jej coś nagadał! Było ciężko, na prawdę ciężko z nim walczyć. Po tym wszystkim chciała odebrać sobie życie. Wybiłam jej to z głowy (ledwo ale się udało). Siadał na psychikę. Nagle zrozumiała co to za typ człowieka i dała sobie z nim spokój. Wybaczyłam, zaczęłyśmy wszystko od nowa. Bez niego ona była w 100% inna!  Był spokój prawie 5 lat. Teraz znów się do niej odezwał, że włamie się na jej konta, na komputer itp... Ona znów płacze, znów chce popełnić samobójstwo. Pragnie mieć kogoś ale się boi. Gdy zdecyduje się iść dalej nie myśląc o tym draniu coś ją hamuje. Teraz też pisała o samobójstwie bo ten były nie daje jej ani godziny spokoju. Ciągle sms z internetu, ze nigdy nie znajdzie kogoś itp... Jak jej pomóc ? Próbowałam już na wszystkie sposoby i nic... Proponowałam nawet wizytę u psychologa ale się na to zdenerwowała twierdząc, że uważam ją za głupią. Może macie jakieś pomysły? Bo ja już wysiadam..:(

Pozdrawiam Gosia.:)

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Jak pomóc przyjaciółce ?

Przekonaj ją że rozmowa z psychologiem nie oznacza, że jest głupia. Psycholog to ktoś taki kto spojrzy na jej problemy z dystansem i doradzi co zrobić. Wesprze i pocieszy! Musisz ją nakłonić, w tym celu zaproponuj, że pójdziesz z nią:)
A co do zachowania jej byłego partnera to przecież on jej grozi! A groźby są karalne. Powinna zgłosić sprawę na policję. Nie ważne, że smsy są z internetu. Przecież policja musi zareagować?

3

Z policją próbowałam- niestety bezskutecznie. Boi się tam iść. Nie chce nawet słyszeć, a przecież co on jej wypisywał o tych nagich zdjęciach to przechodzi ludzkie pojęcie. Mówiłam o zmianie nr ale ona nie chciała, a wczoraj wzieła na umowę. Przecież ten człowiek to potwór i każdy jej mówił to samo. Ani to piękne ani nie ma za grosz szacunku do kobiet. Najlepszym rozwiązaniem jest wizyta u psychologa i poinformowanie jej rodziców. Oni tego nie popuszczą tym bardziej, że ostrzegali ją przed nim.

4

Hm może wystarczyłaby zwykla zmiana numeru telefonu, żeby nie mógł pisać do niej smsów?
I koniecznie przekonaj ją do psychologa. Powiedz, że chcesz jej pomóc jednak nie wiesz jak i że psycholog pomoże sobie wszystko ułożyć. Bez psychologa bardzo ciężko Ci będzie wyciągnąć ją z tego dołka.

5

jak powiedziała Nola niech zmieni nr telefonu, pakiet startowy to nie jest jakiś wielki koszt. Niech zmieni nr gg, pocztę itp. Niech napisze mu żeby dał jej spokój bo inaczej pójdzie na policję albo że jak chce z nia porozmawiać to może ale w obecności jej ojca czy też kolegów.
Nie wiem ale odnosze wrażenie że ona celowo robi z siebie poszkodowaną bo przecież takie sprawy mozna szybko ukrucić a ona jest totalnie bierna, no bo bezprzesady ze przez takie głupoty chce popełnić samobujstwo...ale to jest tylko moje zdanie...

6

Zmiana nr proponowałam jej ale ma umowę więc odpada. Nawet pytałam czy nie może zamieć się na nr z matką to na to pytanie odpowiedziała: "a idź Ty."

7

Lusia, ja bym poszła na policję z tym.Przecież to,co ten facet od niej żądał to podpada pod przestępstwo. Tym bardziej, ze wtedy miała tylko 15 lat. A jeśli chodzi o numer telefonu to myślę, ze jak pójdzie do operatora to moze jej zmienić numer. Pewnie trzeba za to zapłacić, ale lepiej wydać kasę a mieć spokój. A Tobie radzę wspierać ją i przekonywać, ze jest fajną osobą i napewno kogoś znajdzie. A tego faceta niech oleje.

8

może się mylę, nie wiem, ale ona najwyraźniej lubi jak ludzie się nad nią litują. Proponujesz jej pewne rozwiązania a ona na wszystko ma wymówkę, jak by było jej tak źle to sama by coś z tym zrobiła a ona jeszcze się znęca nad Tobą psychicznie. Dziwne to wszytko i podejrzane. Wybacz ale to nie normalne, każdy z nas ma ruch obronny i są granice wytrzymałości a jak ona może być na skraju wyczerpania jak kompetnie nie zareagowała, nie wykorzystała żadnej z opcji...
z reszta dziwi mnie też fakt że ten facet ni stąd ni z owąd raptownie przypomniał sobie o niej, po tylu latach...wydaje mi się że problem tkwi w czymś innym

Posty [ 9 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » RELACJE Z PRZYJACIÓŁMI, RELACJE W RODZINIE » Jak pomóc przyjaciółce ?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024