Sernik - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 13 ]

Temat: Sernik

Poratuje mnie ktoś jakimiś sprawdzonym przepisem na sernik, który mocno nie opada?? Albo jakąś radą co zrobić żeby nie opadł mocno??? Robiłam już kilka razy z różnych przepisów i lipa ciągle opadają i wychodzą cienkie jak gazeta... ;( a robię wszystko tak jak jest napisane w przepisach ... a zeleży mi na takim przepisie lub dobrej radzie, ponieważ mój 3 letni syn uwielbia to ciasto...

Zobacz podobne tematy :
Odp: Sernik
Daritka napisał/a:

Poratuje mnie ktoś jakimiś sprawdzonym przepisem na sernik, który mocno nie opada?? Albo jakąś radą co zrobić żeby nie opadł mocno??? Robiłam już kilka razy z różnych przepisów i lipa ciągle opadają i wychodzą cienkie jak gazeta... ;( a robię wszystko tak jak jest napisane w przepisach ... a zeleży mi na takim przepisie lub dobrej radzie, ponieważ mój 3 letni syn uwielbia to ciasto...

Daritko, 
Mój przepis na najprostszy sernik świata:
1 kg twarogu (jeśli kupisz ten w wiaderka,sernik będzie puszysty, jeśli w kostce, będzie bardziej zwarty-ja osobiście z wiaderka nie lubię )
6 jajek
6 łyżek mąki
1 lub 1,5 szklanki cukru
Kostka margaryny do pieczenia

Margarynę miksuję z żółtkami i cukrem na gładko.
Twaróg przeciskam  przez praskę do ziemniaków (można zmielić, ale mnie wnerwia mycie maszynki),dodaje do margaryny, znowu miksuję. Dodaję mąkę.  Białka ubijam na sztywną pianę i delikatnie łącze z masą.  Do piekarnika na 60 min w 160stopniach.
Opada o ok 1/3,ale i tak zostaje dość wysoki.
W mojej rodzinie uwielbiany.

3

Mój sernik :

1kg twarogu
1 budyń śmietankowy
1szklanka cukru
cukier wanilinowy
6 jaj ( osobno żółtka i białko )
pół szklanki oleju
olejek zapachowy

jaja wybijamy, białko ubijamy ze szczyptą soli i odrobiną cukru
twaróg z żółtkami i resztą składników mieszamy i dodajemy pianę z białek i pieczemy w 180 stopniach przez ok 50 minut

zawsze wychodzi!

4

Ja właśnie piekę moje nasze rodzinne sprawdzone ciasto SERNIK tongue

Jest on na cieście kakaowym, które samo też można upiec... bez sera.
Ale do rzeczy :

4 kostki sera  , dzisiaj akurat z biedronki .lub duża podłużna kostka .
1 szklanka i 1/2 cukru  i tyle samo mąki ,
5 jajek i drugie tyle do sera.
Budyń waniliowy lub śmietankowy
Aromat rumowy  lub jaki lubisz.
1 kostka i 1/2 kostki margaryny zwykłej
5 łyżek kakao

W niewielkim garnku wstawiamy kostkę margaryny,cukier
5 łyżek wody i 5 łyżek kakao  lekko mieszając doprowadzamy
do wytopienia się margaryny i reszty składników  ale nie
pozwalamy  się zagotować. Potem ściągamy z ognia aby ostygło.
W tym czasie szykujemy ser, jeśli zwykły mielimy w maszynce
jeśli śmietankowy to w sumie jest gotowy  do mieszania z innymi
składnikami . Wrzucamy ser do miski a wraz z nim 5 jajek cukier
mieszamy powoli dodając na końcu aromat i budyń.... mieszamy
na puszystą masę. Kiedy ser będzie gotowy, ponownie  bierzemy garnek
w którym topiliśmy margarynę . Rozbijamy jajka białko do innej miski
a żółtka do tego garnka ,,,, mieszamy kilka minut i odlewamy pół szklanki
to będzie na polewę....do reszty dodajemy stopniowo mąkę  wymieszaną
z proszkiem do pieczenia, pół opakowania  polecam tylko niemieckie
kupione na targu bądz w Aldi lub Lidlu  tongue kiedy dodamy mąkę z proszkiem potem dodajemy białka ubite  i mieszamy aby ciasto było pulchne.

Szykujemy blaszkę  smarując margaryną i posypujemy bułką tartą aby nam ciasto nie przywarło. Wlewamy ciemne ciasto możemy nakładać łyżką... i tak samo z serem
który nakładamy na wierzch.

Smaczenego tongue

5

Daritka napisał/a:

Polecam przepisy na serniki na blogu kwestiasmaku. Oprócz przepysznych przepisów, autorka konstruuje bardzo precyzyjne przepisy, z których - jesli tylko czyta się dokładnie - nie ma prawa się nie udać :-)

6

Sernik z bitą śmietaną

spód:
1 szklanka mąki pszennej (z wysoką górką)
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 jajko
180 gramów miękkiego masła lub margaryny
3/4 szklanki cukru pudru
1 kopiasta łyżka cukru z wanilią
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

masa serowa:
1 kg półtłustego twarogu (nie z wiaderka)
10 jajek
400 gramów śmietany kremówki 30%
1,5 szklanki cukru pudru
1 kopiasta łyżka cukru z wanilią
2 budynie śmietankowe z cukrem
szczypta soli do białek

dodatkowo:
200 gramów gorzkiej czekolady
50 gramów masła
4 łyżki śmietanki kremówki 30%

Twaróg i jaja wyjmujemy wcześniej z lodówki by nabrały temperatury pokojowej.

Obie mąki przesiewamy z cukrami, proszkiem do pieczenia, dodajemy tłuszcz, jajo, zagniatamy kruche ciasto (będzie dość klejące).
Blaszkę o wymiarach 30x35 lub tortownicę o średnicy około 32 - 34 cm wykładamy papierem do pieczenia, spód wylepiamy ciastem, nakłuwamy w wielu miejscach i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, podpiekamy przez 15 minut, następnie wyjmujemy i schładzamy.

W tym czasie zabieramy się za masę serową.
Twaróg mielimy raz, ale na najdrobniejszych oczkach lub przepuszczamy przez praskę.
Żółtka oddzielamy od białek.
Do twarogu dodajemy oba cukry, ucieramy, następnie stopniowo dodajemy żółtka, budynie, wszystko ucieramy na jednolitą masę.
Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno.
Białka z solą miksujemy na sztywną pianę.
Do masy serowej dodajemy ubitą śmietankę, miksujemy na wolnych obrotach miksera, nie za długo, tylko do połączenia składników. Potem do masy przekładamy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką.

Masę serową wykładamy na podpieczony spód, wygładzamy wierzch. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, wkładamy ciasto, pieczemy około 25 - 30 minut, sernik ma w tym czasie urosnąć na całej powierzchni. Potem obniżamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze około 35 minut, do delikatnego zezłocenia wierzchu ciasta.

UWAGA: Nie przesadzajmy z wydłużaniem czasu pieczenia, ten sernik jest bardzo napowietrzony i będzie miał tendencje do pękania.

Po ukończeniu pieczenia nie otwieramy drzwiczek piekarnika przez około 40 minut, następnie uchylamy je i w ten sposób hartujemy ciasto przez 30 minut, potem wykładamy je na blat.

Kiedy sernik uzyska temperaturę pokojową, wstawiamy go do lodówki do całkowitego ostudzenia.

Czekoladę rozpuszczamy z masłem i śmietanką w kąpieli wodnej, mieszamy do połączenia składników, lekko schładzamy, wylewamy na sernik, tworząc esy floresy, schładzamy ponownie w lodówce.

7

składniki (na tortownicę 24 cm):

- 1 kg trzykrotnie zmielonego, białego sera
- 6 jaj
- 150 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- dwie łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżka kaszy manny
- laska wanilii

polewa:

- pół tabliczki  gorzkiej czekolady o min. 60 %  zawartości kakao
- 50 g masła
- 2 łyżki cukru
- 1/4 szklanki gorącego mleka

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, gniotąc brzegi, nada to sernikowi ozdobną fakturę. Piekarnik ustawić na 180 st.
    Miska na białka musi być całkowicie czysta, bez drobinki tłuszczu lub wody. Białka starannie oddzielić od żółtek, pilnując by żadna część żółtka nie dostała się do naczynia. Ubić je na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec dodając po łyżce połowę cukru. W większej misce utrzeć żółtka  z pozostałym cukrem, aż masa stanie się bardzo jasna. Do ubitych żółtek dodać zmielony ser, wnętrze wyskrobane nożem z przekrojonej wzdłuż na pół laski wanilii, przesianą przez sito mąkę ziemniaczaną oraz kaszę mannę. Na końcu dodać rozpuszczone i ostudzone masło. Masę zmiksować na niskich obrotach miksera. Następnie łyżką dodawać porcjami pianę. Wmieszać ją delikatnie do połączenia składników. Przelać masę do wyłożonej papierem tortownicy. Na dnie piekarnika ustawić szerokie i płaskie, metalowe naczynie (np. dużą blaszkę do ciasta lub garnek) wypełnione ok. litrem wrzącej wody. Na środkowej półce ustawić kratkę grillową z wyposażenia piekarnika  a na niej tortownicę z masą serową. Można też zabezpieczyć spód i boki tortownicy folią aluminiową i włożyć formę do większego naczynia z wrzątkiem, czyli urządzić deserowi tradycyjną kąpiel wodną (piec  również na 2-3 półce od dołu piekarnika). Po ok. 10 minutach zmniejszyć temperaturę pieczenia do 160 stopni. Piec jeszcze 55 minut. Gdyby ciasto szybko się rumieniło, należy je przykryć z wierzchu folią aluminiową. Zostawić sernik do lekkiego ostygnięcia w zamkniętym piekarniku.

8

Składniki:

750 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
    1 szklanka mleka 3,2%
    pół szklanki śmietany kremówki 30% lub 36%
    50 g masła
    3 łyżki mąki ziemniaczanej z czubem
    6 jaj, białka oddzielone od żółtek
    3/4 szklanki drobnego cukru do wypiekow
    1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g) lub aromat waniliowy do smaku*

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Twaróg zmiksować na gładką masę z masłem, żółtkami, cukrem, mąką ziemniaczaną, śmietaną kremówką, aromatem. Dodać mleko i zmiksować (masa będzie bardzo rzadka). Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie.

Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać do masy serowej.

Tortownicę o średnicy 24 cm dobrze uszczelnić i wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód). Wylać masę serową (u mnie sięgnęła ona prawie do wysokości foremki).

Piec około 75 - 90 minut w temperaturze 150?C, bez termoobiegu. Sernik wyrośnie ponad foremkę, potem lekko opadnie. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.

Lukier:

pół szklanki cukru pudru
    1 - 2 łyżki soku z cytryny

Składniki umieścić w miseczce i rozetrzeć grzbietem łyżki. Gęstość lukru regulować przez dodatek soku lub cukru pudru.

9

Sernik chałwowy
Składniki
    masło i tarta bułka do formy
    10 dag masła
    10 dag cukru
    5 jajek
    25 dag chałwy
    3 łyżki mleka skondensowanego
    1 kg sera trzykrotnie mielonego
    tabliczka czekolady 70%
    kilka łyżek mleka (5?6)
Tortownicę natłuszczamy, wysypujemy bułką. Masło ucieramy z  cukrem na puch, dodajemy po 1 jajku, pokruszoną chałwę, mleko skondensowane i po łyżce sera.

Kiedy masa będzie w miarę gładka (może być trochę grudek chałwy), wlewamy ją do tortownicy. Wyrównujemy. Pieczemy w  temp. 190°C, po 10 min zmniejszamy temp. do 160°C i dopiekamy ok. 1 godz. Sernik powinien być dobrze ścięty. Wyłączamy piekarnik, uchylamy jego drzwiczki i pozwalamy sernikowi ostygnąć.

Czekoladę roztapiamy, dodajemy mleko. W  miarę potrzeby, dla uzyskania odpowiedniej konsystencji, możemy dolać więcej mleka, ale polewa nie powinna być zbyt rzadka. Po ostudzeniu sernik  polewamy lub smarujemy polewą czekoladową.

10

sernik bez sera

Składniki

Skadniki na ciasto:
3 szkl.mąki
3/4 szkl.cukru
250 g.masła lub margaryny
6 żółtek
1,5 łyzeczki proszku do pieczenia

Masa" serowa":
6 białek
1 szkl. cukru pudru
3 duże opakowania kwaśnej śmietany 18%(400g)
2 budynie śmietankowe bez cukru
Sposób przygotowania

1.

Ciasto: Wszystkie składniki zagnieść i podzielić na dwie części.Jedną częśc zamrozic,a drugą wyłozyć blaszkę o wymiarach(25 na 30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia Podpiec ok.20 min w 180 stopniach.wystudzić Masa: Białka ubić na sztywno,pod koniec ubijania dodać cukier,ubijać dodać śmietany,wymieszac.Na koniec wsypać budynie,i delikatnie połączyć.Masę przełozyć na podpieczony spód ciasta .Na wierzch zetrzeć ciasto z zamrażalki ,Piec ok 50 min w 180 stopniach Wystudzić i posypać cukrem pudrem

11

sernik na zimno

Składniki na spód:

120 g ciastek typu digestive lub maślanych
30 g masła, w temperaturze pokojowej lub roztopionego
Ciastka i masło zmiksować/pokruszyć w malakserze do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.

Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę ciasteczkową, wyrównać np. dnem kubka lub grzbietem łyżki, schłodzić przez 30 minut w lodówce.

Składniki na masę serową:

350 g twarogu półtłustego lub tłustego (zmielonego przynajmniej dwukrotnie)
350 g jogurtu greckiego lub naturalnego
70 g miodu akacjowego
skórka otarta z połowy niedużej niewoskowanej cytryny
1 łyżka soku z cytryny
12 g żelatyny w proszku (3 łyżeczki) lub 3 listki żelatyny
40 ml wody
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Żelatynę zalać wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika, pozostawić do przestudzenia.

W misie miksera umieścić twaróg i jogurt grecki i zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Dodać miód, skórkę i sok z cytryny, zmiksować. Na sam koniec dodać przestudzoną żelatynę (wcześniej rozrobioną z 2 łyżkami masy serowej), dokładnie zmiksować.

Masę serową przelać na schłodzony spód ciasteczkowy. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia.

Glazura morelowa:

400 g moreli (waga w całości, z pestkami)
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka miodu akacjowego
2 łyżeczki żelatyny
30 ml wody
Morele odpestkować. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 200?C przez około 20 minut, do miękkości. Wystudzić, przetrzeć przez sitko.

Żelatynę zalać wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika, pozostawić do przestudzenia.

Puree morelowe wymieszać z sokiem z cytryny i z miodem. Dodać przestudzoną żelatynę i dokładnie wymieszać.

Glazurę morelową przelać na całkowicie stężałą masę serową. Schłodzić w lodówce do jej stężenia.

Smacznego :-).

12

sernik

Składniki
1 kg sera białego zmielonego /używam sera kanapkowo-sernikowego z Wielunia/
5 jajek
1/2 kostki tłuszczu /używam Kaśki/
1 szkl. cukru
cukier waniliowy
1 budyń waniliowy
paczka biszkoptów /np. szampańskie/
polewa czekoladowa

Przepis
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać tłuszcz, ucierać, następnie porcjami ser nie przerywając miksowania i budyń /proszek/.
Z białek ubić sztywną pianę, dodać do masy serowej i delikatnie drewnianą łyżką wymieszać.
Okrągłą dużą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na dnia biszkopty, a na nie wylać masę serową.
Piec w nagrzanym do max. 170st. piekarniku na 3 poziomie od dołu 40 min. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, a sernik pozostawić do przestudzenia.
Można polać polewą czekoladową wg mojego przepisu.

13

Sernik na zimno czekoladowo-kokosowy
1 opakowanie czekoladek czekoladowo-kokosowych
100 g czekolady mlecznej
pół kg sera mascarpone
250 ml kremówki
50 ml likieru kokosowego
pół szklanki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
1 łyżka wiórków kokosowych
Ponad połowę czekoladek pokrój i rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj do nich likier kokosowy. Żelatynę rozpuść. Ser wymieszaj z cukrem pudrem a następnie z roztopionymi czekoladkami. Ubij śmietanę, dodaj rozpuszczoną żelatyne, dodaj do sera z czekoladą i wymieszaj. Tortownicę wyłóż folią spożywczą i przełóż sernik. Na wierzchu ułóż dookoła pozostałe czekoladki. Wstaw do lodówki na całą noc. Czekoladę mleczną posiekaj i rozpuść w kąpieli wodnej, polej nią wierzch sernika i oprósz wiórkami kokosowymi.

Posty [ 13 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024