Witam, was mam taką prośbę dotyczącą dwóch filmów...Otóż pamiętam je z mojego dzieciństwa, leciały tamtymi czasy w tv ( kiedy to mogło być...okolice 2000-2005 roku może
). Jeden polski film, była to bodajże nowoczesna wersja "Królowej Śniegu". Pamiętam tyle, że chłopiec i dziewczyna mieszkali na blokowisku, jedno z nich miało babcię, która malowała obrazy. Pewnego razu chłopiec znalazł obok trzepaka białą kulkę ( wyglądem przypominającą piłeczkę ping-pongową). Kiedy trafił do złej królowej, która miała sporo tych kulek, wytłumaczyła mu, że są to dusze ludzkie, pokazywała na ekranie jakieś nagrania z ludzmi... Od dłuższego czasu obraz tego filmu siedzi mi w głowie, oszukałam sie w internecie niestety-bez skutku..:/ Widzę to wszystko przez mgłę, więc nie jestem w stanie pamiętać tytułu...
Kolejny film ( również polski ) nawiązuje do wigilii Bożego Narodzenia. Przedstawia mame i dziewczynke, które przygotowywuja sie do niej (mieszkają chyba w bloku w jakims miescie) . PAmietam scene jak dziewczynka idzie na zakupy do sklepu, a przed nim spaceruje mikołaj dzwoniacy dzwonkiem
Spotyka tez jednego z trzech króli, bodajże czarnego ( Baltazar? ), który ukrywa? swój podarunek dla Nowonarodzonego. Później w mieszkaniu zjawia sie wyczekiwany ojciec dziewczynki i co wiecej....Aha, pamietam ze pod koniec jest scena jak tez król idzie przed siebie, a potem dolaczaja do niego dwaj pozostali...:P
Pewnie nie są to zbyt szczegółowe opisy, ale prosze, jesli któras z was ma chociaz pomysł co to mógłby byc za film, moze zna tez stronke, gdzie mogłabym je znalezc, baardzo prosze o komentarz! Chciałabym je zdobyc, by obejrzec je wraz z mlodszym rodzenstwem, gdyz kojarą mi się z tym najradośniejszym czasem mojego dzieciństwa..byłabym bardzo wdzieczna za każdą pomoc! ![]()