Jak wygląda życie na Słowacji? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » EMIGRACJA I ŻYCIE ZA GRANICĄ » Jak wygląda życie na Słowacji?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 6 ]

Temat: Jak wygląda życie na Słowacji?

Hej Wszystkim smile

szukałam uparcie podobnego wątku na forum, ale niestety nie znalazłam, dlatego zakładam nowy.
Czy jest tutaj może ktoś, kto przeprowadził się na Słowację?

Pytam, ponieważ dostaję ostatnio oferty rekrutacyjne z możliwością relokacji do tego pięknego kraju i zaczynam się zastanawiać nad tym, może miałoby to sens. dzięki pomocy wujka Google'a wiem, że przedział płacowy z moimi kwalifikacjami wynosi mniej więcej 2000-2500 EUR brutto, czyli niezbyt wiele (w Niemczech byłoby ciężko na przykład).
Stąd moje pytania:może ktoś wie, ile kosztuje życie na Słowacji? Czy za 2000 euro brutto można wyżyć w pojedynkę? (mam na myśli wynajem mieszkania, jedzenie, no i czy można coś odłożyć). I czy można dogadać się po angielsku? (na początku)

Jeśli ktoś jest tutaj na forum, kto mieszka na Słowacji, będę bardzo wdzięczna za odpowiedź :-)

Pozdrawiam serdecznie

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Jak wygląda życie na Słowacji?

hej, ja wprawdzie nie mieszkam na Słowacji, ale również dostałam ofertę relokacji tamże, zaproponowali mi mniej niż 1500EUR brutto w Bratysławie, więc to nie jest dużo, fakt, że jestem zaraz po studiach, mam 1,5 roku doświadczenia. Spokojnie dogadasz się po polsku smile w sensie takim, że Ty mówisz po polsku, a ktoś po słowacku, to bardzo podobne języki, więc tu nie ma obaw. Myślę, że też ma znaczenie czy planujesz się przeprowadzić do Bratysławy czy do innego miasta, wiadomo, że życie w stolicy jest trochę droższe.

3

leukonoe napisał/a:

hej, ja wprawdzie nie mieszkam na Słowacji, ale również dostałam ofertę relokacji tamże, zaproponowali mi mniej niż 1500EUR brutto w Bratysławie, więc to nie jest dużo, fakt, że jestem zaraz po studiach, mam 1,5 roku doświadczenia. Spokojnie dogadasz się po polsku smile w sensie takim, że Ty mówisz po polsku, a ktoś po słowacku, to bardzo podobne języki, więc tu nie ma obaw. Myślę, że też ma znaczenie czy planujesz się przeprowadzić do Bratysławy czy do innego miasta, wiadomo, że życie w stolicy jest trochę droższe.

Dziękuję za zainteresowanie tematem smile

Co do słowackiego to masz faktycznie rację, jest dość podobny do polskiego. No cóż, zobaczymy jak to będzie, na razie umówię się na rozmowę przez telefon i tyle. Mam propozycje z Bratysławy właśnie, stanowisko dość ciekawe, no cóż, zobaczymy. ja się tylko nie chcę uwikłać w coś, co byłoby mniej korzystne niż mam w Pl. Na przykład wyrosłam już z mieszkania z obcymi ludźmi w jednym mieszkaniu i nie chciałabym się skazywać na takie coś w moim wieku ... tongue

4

Jeśli to ciekawa oferta, to może warto spróbować. Umów się na rozmowę, rozważ propozycję, przemyśl na spokojnie. A byłaś już kiedyś w Bratysławie? Pytam, bo miasto w jakim się zyje też jest ważne, jego klimat, atmosfera, ludzie, chodzi o to, że będziesz się tam dobrze czuła. Dla mnie Bratysława jest bardzo spokojnym miastem, nie jest zbyt duza, ogólnie przyjemna, ale nie wiem czy chciałabym tam mieszkać. No i jeszcze jeden plus: to niedaleko od naszego kraju, więc zawsze na weekend można do domu skoczyć (zależy oczywiście skąd jesteś:P)

5

leukonoe napisał/a:

No i jeszcze jeden plus: to niedaleko od naszego kraju, więc zawsze na weekend można do domu skoczyć (zależy oczywiście skąd jesteś:P)

No tak, to prawda, odległości bym się faktycznie nie bała smile
w Bratysławie byłam jedynie przejazdem i miasto wywarło na mnie bardzo pozytywne wrażenie.

Ja ogólnie jestem osobą która się szybko asymiluje i przywiązuje do nowo poznanych miejsc (sporą część tego roku spędziłam za granicą, tyle że na zachodzie i ciągle jeszcze tęsknię), pod tym względem jestem jak plastelina, co nie wiem do końca czy jest zaletą, no ale tak już mam ... tongue

No cóż, wypytam o wszystko, najwyżej jak mi się coś nie spodoba to nie pójdę w to i w sumie nic nie tracę.

Posty [ 6 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » EMIGRACJA I ŻYCIE ZA GRANICĄ » Jak wygląda życie na Słowacji?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024