Pewna siebie kobieta - Co zrobić żeby nią być . - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » NIEŚMIAŁOŚĆ, NISKA SAMOOCENA, KOMPLEKSY » Pewna siebie kobieta - Co zrobić żeby nią być .

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 15 ]

Temat: Pewna siebie kobieta - Co zrobić żeby nią być .

Mój problem polega na niskiej samoocenie . Jestem osobą wrażliwą , kierującą się przeważnie uczuciami , jak to mówią inni ludzie jestem osobą o dobrym sercu co często zostaje wykorzystywane . Przeważnie swoje nie powodzenia zawsze przeżywam i się nimi przejmuję . Jestem też nieśmiała , trudno mi do kogoś zagadać albo nawet nawiązać kontakt gdy znajduje się w grupie nowo poznanych ludzi np. ( znajomi chłopaka , koleżanki itp. ) . Tak w ogóle to nie mam za wiele znajomych , to samo w miłości zawsze trafiam na nie odpowiednich chłopaków , i moje związki nie trwają długo . Wiem , że to wygląda jak użalanie się nad sobą , ale chyba po to jest ten portal , żeby pomagać sobie nawzajem , więc liczę na wasze rady dziewczyny co powinnam zrobić , żeby zmienić swoje dotychczasowe myślenie i samoocenę , żeby poczuć się bardziej pewną siebie i wartościową ?

Liczę na wasze rady

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Pewna siebie kobieta - Co zrobić żeby nią być .

Wiesz, jak ktoś ma szczere serce, to musi mieć też twardą dupę, bo jak się otworzysz przed niewłaściwymi ludźmi, to oni to bez skrupułów wykorzystają. Największy problem jest z ustaleniem którzy naprawdę są tymi właściwymi.
Skoro dostrzegasz problem i chcesz coś z tym zrobić, to już jest dobrze.
Z zagadywaniem w grupie ludzi, nawiązywaniem kontaktu, to się musisz przemóc, zacząć podchodzić się przywitać, włączać się w rozmowy. Taką śmiałość w kontaktach da się wypracować.
Żeby być pewnym siebie trzeba samą siebie zaakceptować, polubić, poczuć, że jest się wartościowym człowiekiem. Jak sama będziesz miała takie podejście do siebie, to zmienia się też podejście ludzi, bo podświadomie wyczuwamy czyjąś pewność, lub niepewność, mowa ciała człowieka pewnego siebie jest zupełnie inna niż u osoby nieśmiałej.

3

WitchQueen napisał/a:

Wiesz, jak ktoś ma szczere serce, to musi mieć też twardą dupę, bo jak się otworzysz przed niewłaściwymi ludźmi, to oni to bez skrupułów wykorzystają. Największy problem jest z ustaleniem którzy naprawdę są tymi właściwymi.
Skoro dostrzegasz problem i chcesz coś z tym zrobić, to już jest dobrze.
Z zagadywaniem w grupie ludzi, nawiązywaniem kontaktu, to się musisz przemóc, zacząć podchodzić się przywitać, włączać się w rozmowy. Taką śmiałość w kontaktach da się wypracować.
Żeby być pewnym siebie trzeba samą siebie zaakceptować, polubić, poczuć, że jest się wartościowym człowiekiem. Jak sama będziesz miała takie podejście do siebie, to zmienia się też podejście ludzi, bo podświadomie wyczuwamy czyjąś pewność, lub niepewność, mowa ciała człowieka pewnego siebie jest zupełnie inna niż u osoby nieśmiałej.

Wiem , wiem o tym . U mnie to się dzieje często , że komuś zaufam a potem to zaufanie zostaje wykorzystane i właśnie mam już tego dość i chciałabym to zmienić tylko nie wiem od czego zacząć , bo ta nieśmiałość przeszkadza we wszystkim . Wiesz mało kiedy jest okazja bycia w większej grupie ludzi ale jak już tak się dzieje to zaczynam się zamykać w sobie i nie mogę znaleźć wspólnego tematu do rozmowy , po czym po tej znajomości pozostają tylko wspomnienia , bo ludzie chyba wolą bardziej rozrywkowe osoby , bardziej wyluzowane , niż te zamknięte w sobie , nieśmiałe .Chciałabym się zmienić , być bardziej innym człowiekiem , być uśmiechnięta , wyluzowana , pewna siebie , mieć wspaniałych przyjaciół i czuć się bardziej szczęśliwą osobą ale nie mam pojęcia co w tym kierunku mogę zrobić ...

4

....wiesz co przede wszystkim trzeba jak najmniej myśleć i jak najmniej analizować sytuacje na które i tak wpływu nie mamy.... przekonałam się że dobrym zajęciem w wolnej chwili jest sport który wpływa dobrze na moje ogólne samopoczucie....polecam to każdemu gdyż nie ma lepszego uczucia niż satysfakcjonujące zmęczenie...dobrze jest jeśli masz kogoś z kim wymieniacie  się spostrzeżeniami i nawzajem dopingujecie nawet tylko przez telefon.....pewność siebie buduje się własnie przez takie małe kroki.....musisz przechodzić powolną ewolucję....

5

alcybiades napisał/a:

....wiesz co przede wszystkim trzeba jak najmniej myśleć i jak najmniej analizować sytuacje na które i tak wpływu nie mamy.... przekonałam się że dobrym zajęciem w wolnej chwili jest sport który wpływa dobrze na moje ogólne samopoczucie....polecam to każdemu gdyż nie ma lepszego uczucia niż satysfakcjonujące zmęczenie...dobrze jest jeśli masz kogoś z kim wymieniacie  się spostrzeżeniami i nawzajem dopingujecie nawet tylko przez telefon.....pewność siebie buduje się własnie przez takie małe kroki.....musisz przechodzić powolną ewolucję....

Sport dobrze robi na głowę. Człowiek zaczyna naprawdę cenić siebie, gdy jest zdolny do coraz większego wysiłku. Jak robi coś lepiej od innych, to już w ogóle samoocena rośnie. Poza tym sport to poznawanie nowych ludzi, z którymi ma się wspólny temat.

No i właśnie - nie myśleć w kontaktach z ludźmi, nie analizować, iść do przodu. Jak ktoś Cię nie polubi, albo uzna za dziwną, to co? Świat się nie skończy przecież. Musi Ci przestać zależeć na aprobacie i akceptacji otoczenia, musi Ci zacząć zależeć na sobie samej.

Tak jak powiedziała WitchQueen, sport może pomóc, doda odwagi,determinacji. Poza tym możesz spróbować z innym hobby, coś co Ci się podoba i będzie sprawiać Ci przyjemność. Fakt, jeżeli masz pasje, zainteresowania czujesz się wartościowa, a do tego masz o czym rozmawiać z ludźmi. Musisz też mieć świadomość tego, że też nie z każdym da się załapać dobry kontakt, tak po prostu bywa. Mogę z kimś gadać non stop, o wszystkim lub o niczym, na imprezie, uczelni, znajomy czy ktoś nowo poznany, ale bywa też tak, że siedzę jak kołek bo rozmowa się po prostu nie klei. Pomogła mi również praca w barze i na promocjach jako hostessa. Parę lat temu nie chciałam nawet myśleć o takiej pracy bo cały czas ktoś obcy, trzeba zagadać, wolałam tyrać jak dziki wół gdzieś w polu na truskawkach czy czymś byleby mieć jak najmniej do czynienia z obcymi. Przełamałam się bo potrzebowałam dochodów w trakcie roku akademickiego, a tego rodzaju pracę można znaleźć wszędzie i jest to najlepsza opcja dla studenta. Na początku było ciężko , ale później stało się to dla mnie naturalne i nawet przyjemne wink

7

To prawda z tym sportem - nawet zwykłe bieganie  dodaje pewności siebie /endorfiny?/
Poza tym jak biegnę myśli mi sie lepiej - z dystansu widzę wszystko inaczej i jakby we właściwym świetle.

Jak mam doła - idę biegać:)

Autorko, za bardzo się nie zmieniaj - wrażliwi widzą więcej:) No i warto być sobą /i w zgodzie ze sobą/ Lubisz siebie? Powinnaś - jesteś wyjątkowa. Jedyna taka na całym świecie:)

Przydaje się wypracowanie dystansu do siebie i świata - umiesz śmiać się z siebie?

Życzę ci, byś spotkała  Dobrego Człowieka:)

8

weronka44 napisał/a:

To prawda z tym sportem - nawet zwykłe bieganie  dodaje pewności siebie /endorfiny?/
Poza tym jak biegnę myśli mi sie lepiej - z dystansu widzę wszystko inaczej i jakby we właściwym świetle.

Jak mam doła - idę biegać:)

Autorko, za bardzo się nie zmieniaj - wrażliwi widzą więcej:) No i warto być sobą /i w zgodzie ze sobą/ Lubisz siebie? Powinnaś - jesteś wyjątkowa. Jedyna taka na całym świecie:)

Przydaje się wypracowanie dystansu do siebie i świata - umiesz śmiać się z siebie?

Życzę ci, byś spotkała  Dobrego Człowieka:)

Dziękuję za miłe słowa smile

9

Powiem tak ze swojej perspektywy. Myślenie takie trzeba zabijać będąc czymś zajętym innym i pewności siebie trzeba nabrać. Po 1 stań przy lustrze i popatrz na siebie i powiedz: Jestem piękna ! To oni stracili to co mam w sobie najlepsze ! Niech żałują. Nie byli mnie warci ! A dalej nie myśl źle i doceń siebie taką jaką jesteś. Powiedz sobie znajdę tego jedynego tylko po prostu potrzeba czasu przecież nie będę z pierwszym lepszym. Musisz wiedzieć, że dystansu trzeba nabrać i nie dać się manipulować, uważać i patrzeć na to co faceci robią. Ten jedyny pokocha Ciebie taką jesteś. Sam nie patrzę na wygląd tylko na wnętrze i właśnie "TEN" tak samo bedzie patrzyl na to. Trzymam kciuki pozdrawiam. smile

10

Jeśli jesteś taka jak piszesz...to jesteś Aniołkiem:) i prędzej czy póżniej znajdziesz kogoś dobrego

11

Dziewczyno!!! Błagam, nie zmieniaj się!!! pozostań sobą....nawet te twarde baby dostają w kość od facetów, pozniej staja sie jeszcze bardziej zimne lub zamkniete.  nie ma recepty na udany związek, życie czy osobowość. Nie trać tego ciepła, nieśmiałosci, tego dziecka w sobie...to ma tyle uroku. Uwierz mi, poznasz kogos, kto to doceni i będzie szczesliwy, ze ma Ciebie przy sobie, własnie taką.  Czasami trzeba czasu, ale nie warto sie zatracac. W dzisiejszych czasach takie cudne i urocze Aniołki jak Ty to rzadkość. W sumie to nie ja powinnam pisać, tylko faceci, ale widzę że kolega krzysiu87 jest podobnego zdania smile

12

Kiedy zaczęłam czytać Twój post, poczułam się trochę tak jakbym czytała o sobie;) Sama jestem osobą nieśmiałą i od jakiegoś czasu postanowiłam z tą nieśmiałością walczyć. Nie chcę się jednak jej całkowicie pozbyć, ponieważ nieśmiałość ma również pozytywne strony. Przede wszystkim osoby nieśmiałe są bardziej empatyczne, wrażliwe, są dobrymi słuchaczami i zwykle są postrzegane jako osoby, którym można zaufać. Problem zaczyna się wtedy, kiedy nieśmiałość zaczyna utrudniać życie i nas paraliżuje. Sama zmarnowałam wiele szans, które mogły mi przynieść coś dobrego, ale po prostu nie byłam w stanie wtedy działać. Myślę, że uświadomienie sobie problemu i chęć zmiany to już połowa sukcesu. Należy też pamiętać, że z dnia na dzień z osoby nieśmiałej nie staniesz się duszą towarzystwa. Do zbudowania pewności siebie i tym samym większej śmiałości dochodzi się małymi kroczkami. Jeśli chciałabyś pogadać na ten temat z osobą, która również ma ten problem co ty, to wyślij do mnie wiadomość smile

13

Tak jak doradzano wyżej, sport i jeszcze raz sport, małymi kroczkami powoli do celu. W tym okresie dla amatorów polecił bym zamknięte obiekty ze względu na zimno... Siłownie czy kluby fitness to dobre miejsce na przełamanie się, dodanie sobie wartości i poznanie ciekawych osób. Moja wrażliwość tez jest dla mnie przekleństwem choć pozwala mi widzieć wszystko zupełnie inaczej i nawet szaremu kolorowi można nadać setki pięknych odcieni smile

14

arcania napisał/a:

Dziewczyno!!! Błagam, nie zmieniaj się!!! pozostań sobą....nawet te twarde baby dostają w kość od facetów, pozniej staja sie jeszcze bardziej zimne lub zamkniete.  nie ma recepty na udany związek, życie czy osobowość. Nie trać tego ciepła, nieśmiałosci, tego dziecka w sobie...to ma tyle uroku. Uwierz mi, poznasz kogos, kto to doceni i będzie szczesliwy, ze ma Ciebie przy sobie, własnie taką.  Czasami trzeba czasu, ale nie warto sie zatracac. W dzisiejszych czasach takie cudne i urocze Aniołki jak Ty to rzadkość. W sumie to nie ja powinnam pisać, tylko faceci, ale widzę że kolega krzysiu87 jest podobnego zdania smile

Niestety ,ale  bezinteresowna pradziwa dobroc serca,prostolinijnosc,bycie soba ... jest wysiewana wrecz
Ludzie naturalni w  sposobie bycia sa niszczeni,wysmiewani wrecz,ze sa glupi ,naiwni.. smile takich ludzi sie nie docenia,a poklask maja ludzie przebiegli cwani,kombinatorzy,przebiegli,interesowni -zadaja sie z Toba zawiazuja znajomosc-utrzymuja kontakt z Toba tylko dlatego,ze moga miec jakies korzysci  wink a z osoby ktorej nie ma ,nie widzi zadnych korzysci ,nawet nie chce utrzymywac kontaktu ,tak to wyglada  wink

Posty [ 15 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » NIEŚMIAŁOŚĆ, NISKA SAMOOCENA, KOMPLEKSY » Pewna siebie kobieta - Co zrobić żeby nią być .

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024