Żywa choinka - instrukcja obsługi. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » W KRĘGU DOMOWEGO OGNISKA » Żywa choinka - instrukcja obsługi.

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 15 ]

Temat: Żywa choinka - instrukcja obsługi.

Święta blisko, wiele osób decyduje się na żywe drzewko. Ja również smile Nigdy takiego nie miałam, mam kilka pytan smile
- kiedy najlepiej kupić choinkę?
- po ilu dniach zaczynają spadać igiełki?
- jak ją pielęgnować w domu?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Żywa choinka - instrukcja obsługi.

Choinke mozesz kupic kiedy chcesz - mozna ja do swiat przetrzymac na dworze/balkonie  (czyli w zimnie) - te po swietach mozna wysadzic do ogrodka, ale ich wada jest wysoka cena.
- Sa do kupienia specjalne stojaki do podlewania. Kore, ktora bedzie znajdowac sie w wodzie nalezy dachowkowato ponadcinac wokol pnia, wtedy latwiej pobiera wode.
Najdluzej swiezosc utrzyma choinka z korzeniami sprzedawana z doniczka/pojemnikiem
-W sprzedazy sa juz choinki, ktore nie sypia iglami - nawet kiedy drzewko wyschnie igly trzymaja sie galazek. Na takiej choince najlepiej wieszac ozdoby na nitkach, ktore pozniej mozna poobcinac. lampki mozna zdjac po wyniesieniu choinki z domu.

-To ile zywa choinka wytrzyma w domu zalezy przede wszystkim od temperatury i wilgotnoci powietrza w domu, gatunku, oraz czasu jaki uplynal od sciecia drzewka. (Drzewku, ktore np bylo sciete 2 tygodnie przed zakupem wstawienie do wody nic nie pomoze - tak, czy inaczej postoi gora 2 tyg. i bedzie suche.

3 Ostatnio edytowany przez Bubuś (2014-12-08 15:15:07)

Rozumiem, że pod definicją "żywe drzewko" kryje się choinka cięta?

Do tej pory w święta zawsze towarzyszyła nam żywa jodła. Jej dużym plusem jest to, że ogólnie nie traci igliwia gdy zasycha. Jasne, że coś tam zleci, ale nie tak dużo jak przy świerku.

Ze względów czysto praktycznych drzewko zazwyczaj przywożone było do domu w weekend poprzedzający święta. Pień drzewka podcinam (2 -3 cm) i wstawiam na chwilę do ciepłej wody (ponoć to pozwala drzewku lepiej pobierać wodę w przyszłości, wiem i rozumiem stosowność zaparzania kwiatów ozdobnych, by lepiej w wazonie się trzymały, ale nie wierzę do końca, że "drewniana" choinka działa na tej samej zasadzie.) Następnie choinka ląduje w stojaku, takim plastikowym ze zbiorniczkiem na wodę jest stawiana na honorowym miejscu i stoi wink

Ja mam w mieszkaniu podłogówkę, więc nie muszę wystrzegać się kaloryfera, ale dobrze postawić drzewko daleko od źródła ciepła. Drzewko stoi u mnie max do końca stycznia. W tym czasie jedynie uzupełniam wodę w zbiorniczku i tyle wink

A, i jeszcze.... gdzieś kiedyś czytałam, że opadanie igieł można zminimalizować dodając do wody jakieś tam odżywki do zieleni ciętej typu chrysal, w ubiegłym roku testowałam, ale różnicy w trwałości nie dostrzegłam wink

4

Ja zamierzam nabyć małą choinkę, która jest sprzedawana w doniczce- widziałam ostatnio sprzedaż takowych (ale różnej wielkości) drzewek pod kilkoma marketami. Wysadzę ją później do ogrodu.  Nie będzie też stała na stojaku- cały czas będzie miała ziemię.

5

Z drzewkiem w doniczce sprawa jest prosta - trzymasz w domu najkrocej jak sie da nie dopuszczajac do przeschniecia ziemi w doniczce i w jak najnizszej temperaturze.

Im dluzej drzewko stoi w cieple tym wieksze jest ryzyko, ze sie "obudzi" i przemarznie kiedy je wysadzisz ( niekoniecznie cale drzewko, ale np galazki przy ziemi od przygruntowych przymrozkow, o ktore w lutym nietrudno - chyba, ze mieszkasz w cieplym kraju, w ktorym nie ma przymrozkow.

Zbyt dlugie przetrzymanie w domu moze tez spowodowac, ze na drzewku poobsychaja koncowki galezi, co przy choinkowatych jest doac szpecace.

6

Nie powinno się takiego drzewka trzymać w domu dłużej niż 10 dni. W naszym domu gościły zazwyczaj dłużej, bo do Trzech Króli, a mimo to większość się uchowała. Po wyniesieniu na dwór, warto przez kilka tygodni wstawiać je na noc do szopy lub garażu. Później zakopujemy donicę aż po górną krawędź w zacienionym miejscu. Na następne Boże Narodzenie będziemy mogli wykopać drzewko nie ryzykując uszkodzenia korzeni. Gdy zachodzi potrzeba, przed ponownym przyniesieniem do domu, należy zmienić donicę na większą.

Trzeba też pamiętać, żeby w suche dni częściej podlewać rośliny, których korzenie znajdują się w pojemnikach. Mają one ograniczone możliwości zdobycia wody.

Jeżeli zapomnicie o podlewaniu w słoneczne dni, może się okazać, że któregoś letniego, ciepłego poranka staniecie przed zupełnie pozbawionym igieł świerkiem i tak jak ta ewka3 z forum, zapytacie gołych gałęzi: "Łomatko, co ci się stało?"

7

Czy komuś kiedykolwiek udało się skutecznie wysadzić choinkę w doniczce do ogródka?
Wydaje mi się, że doniczka w takich drzewkach pełni wyłącznie rolę stojaka. W zeszłym roku choinka mi dokumentnie uschła jeszcze w doniczce, nawet nie myślała o "budzeniu się". W tym roku przytaszczyłam do domu choinkę w doniczce i już pierwszego dnia musiałam zbierać opadające igły. Moim zdaniem te choinki mają zbyt przycięte korzenie, żeby mogły rosnąć dalej. No, chyba, że choinka jest bardzo mała. Przy wysokości drzewka ok. 60 cm na pewno nie ma szans, żeby ona pozostała żywa.

8

vinnga napisał/a:

Czy komuś kiedykolwiek udało się skutecznie wysadzić choinkę w doniczce do ogródka?
Wydaje mi się, że doniczka w takich drzewkach pełni wyłącznie rolę stojaka. W zeszłym roku choinka mi dokumentnie uschła jeszcze w doniczce, nawet nie myślała o "budzeniu się". W tym roku przytaszczyłam do domu choinkę w doniczce i już pierwszego dnia musiałam zbierać opadające igły. Moim zdaniem te choinki mają zbyt przycięte korzenie, żeby mogły rosnąć dalej. No, chyba, że choinka jest bardzo mała. Przy wysokości drzewka ok. 60 cm na pewno nie ma szans, żeby ona pozostała żywa.

Wszystko zależy od pochodzenia drzewek. W profesjonalnych szkółkach można kupić nawet kilkumetrowe drzewka w donicach. Z tego, co opowiadała mi koleżanka, która pracuje w ogrodnictwie, większość po przeflancowaniu ze szkółki nigdy nie była bezpośrednio w gruncie. Co roku przesadzają je w nowe pojemniki.
Te, które są sprzedawane z przeznaczeniem na drzewka świąteczne trudno uchować. Wykopywane są z plantacji przed świętami. Od ciętych różnią się tym, że wcześniej opuściły plantacje.

9

vinnga napisał/a:

Wydaje mi się, że doniczka w takich drzewkach pełni wyłącznie rolę stojaka. W zeszłym roku choinka mi dokumentnie uschła jeszcze w doniczce, nawet nie myślała o "budzeniu się". W tym roku przytaszczyłam do domu choinkę w doniczce i już pierwszego dnia musiałam zbierać opadające igły.

Mam podobny problem. Choć ziemię w donicy podlewam regularnie, a drzewko stoi z dala od kaloryfera, to igły sypią się strasznie. Mieliśmy zamiar naszą choinkę przesadzić do ziemi, ale coś czuję, że za chwilę pozostanie sam badyl hmm.

10

co roku choinkę wsadzam do ogrodu, ale ...
kupuję u ogrodnika, pytam się o bryłę korzeniową, choinka ma bardzo dużą donicę
najlepszy efekt, gdy wsadzi się jeszcze w okresie zimowym pod warunkiem, że ziemia nie jest zmarznięta wtedy na wiosnę już wypuszcza nowe gałązki

11

Też posadziłam w ubiegłym roku, o dziwo przyjęła się, ale za to pod koniec wakacji zaczęła się wysuszać więc nie wiem co z nią będzie.

12

KatCa napisał/a:

Też posadziłam w ubiegłym roku, o dziwo przyjęła się, ale za to pod koniec wakacji zaczęła się wysuszać więc nie wiem co z nią będzie.

Ponieważ taka choinka czasem wymaga podlewania. Jeżeli ziemia jest łatwo przepuszczalna, piaszczysta ( w głębokich warstwach - na wierzchu może być piękny i żyzny kompost, ale drzewka mają głęboki system korzeniowy i sięgają poniżej warstwy ziemi uprawnej)  w lecie może przesychać, a słabo wykształcony system korzeniowy drzewka z doniczki może nie wystarczyć do zaopatrywania w wodę rośliny w warunkach suszy.

Przy podlewaniu należy też pamiętać, że jest to drzewo  i system korzeniowy zaczyna się gdzieś na głębokości 30-50 cm, a więc potrzebuje przy podlewaniu tyle wody, by ziemia zwilgotniała na glębokość przynajmniej metra - a więc kilku wiader wody. Zroszenie ziemi po wierzchu nic nie da, bo tam drzewo korzeni nie ma.

13

vinnga napisał/a:

.

Moi teściowie co roku , od wielu lat wysadzają  i w ogrodzie są już całkiem spore choiny smile
Nasza ładnie się trzyma- podlewam ją codziennie, mało się sypie. Za kilka tygodni pewnie wysadzę smile

14

Zawsze bałam się drzewek żywych, bo raz kupiliśmy i jednak ślad spadających igieł układał się wręcz w ścieżkę od miejsca gdzie stała aż do śmietnika, kiedy ją wynosiliśmy. Może nie znając się wybrałam nieodpowiednie drzewko, ale z tego co pamietam wtedy tylko jeden rodzaj był, ale było to z ładnych 10 lat temu. Od tamtej pory mamy sztuczną. Ale jak tak czytam, to może kupię w przyszłym roku prawdziwą, małą na próbę smile

Posty [ 15 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » W KRĘGU DOMOWEGO OGNISKA » Żywa choinka - instrukcja obsługi.

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024