Wycinanie pieprzyka - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Wycinanie pieprzyka

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 14 ]

Temat: Wycinanie pieprzyka

Witam nie wiem czy to odpowiednia kateogria, ale

w środę mam wycinanie pieprzyka na górnej części pleców wielkości 3mm znieczulenie miejscowe, w piątek zmiana opatrunku..
i tu pojawiają się trzy pytania:

1. miał ktoś już taki zabieg? Boli?
2. Czy ładnie się goi? Widać bardzo bliznę?
3. W piątek (dniu zmiany opatrunku)  mam imprezę 18 mojej przyjaciółki czy mogę pić tam alkohol?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Wycinanie pieprzyka

Ja miałam usuwany pieprzyk. Nic nie boli, bo znieczulenie. Szew trochę ciągnie "po" ale nic wielkiego. Bliznę mam paskudną, też na plecach, ale to zależy od chirurga. Moja się rozeszła. Co do imprezy- nie mam zielonego pojęcia. Ja bym sie bała, że po znieczuleniu alkoholowym będe robiła za gwałtowne ruchy i blizna się rozejdzie,albo rana otworzy. Tak samo z tańcem.

3

Niedługo idę przebadać swoje pieprzyki i część pewnie będzie do wycięcia. Imprezowiczka napisz proszę jak udał się zabieg. Jeśli ktoś z czytających ten wątek miał wycinane znamię to proszę o opis.

-bolało?
-jak wygląda blizna?
-jaki jest czas zabiegu i czy rana szybko się goi?

Szczerze mówiąc mam lęk przed zabiegami/operacjami. Na samą myśl robi mi się słabo, ale o zdrowie trzeba dbać.

4

wycinają na znieczulenie miejscowe - ból, kwestia zastrzyku
blizna, zależy jaka wielkość, raczej niewidoczna
bać się nie ma czego, zupełnie wink

5 Ostatnio edytowany przez Espinela (2015-01-06 21:20:06)

Pieprzyki do wycięcia są na plecach, boję się, że je ranki zruszę podczas ubierania się gdy ciało się naciąga. Po jakim czasie już jest wszystko ok? Mam na myśli skórę taką jakby nic tam nigdy nie było, czyli 0 bólu, naciągania itp. czyli powrót do codzienności.

Opisałabyś jak to u Ciebie wyglądało (zabieg, znamię itp.)? smile Będzie mi lżej i stres się zmniejszy gdy wiem czego się spodziewać.

6

w swoim życiu miałam już tyle znamion usuwanych, że nawet nie pamiętam
na twarzy, na ręce, na dłoni ...a i na ustach też
spoko-odpuść, to tylko niepotrzebny strach
zdjęcie szwów po paru dniach, żadnych problemów
powrót do codzienności, od razu
masz opatrunek i tyle

7

Kilka lat temu miałam wyciętych pięć pieprzyków (jeden w górnej części brzucha, jeden pod pachą i trzy na plecach), ale nie zakładano mi szwów, być może dlatego dziś nie mam po nich śladu. Nie bolało absolutnie nic, na koniec chirurg ponaklejał plasterki, kazał nie moczyć i tyle byłoby uciążliwości wink.

Niestety mojemu synowi (zabieg przeprowadzony został w innym miejscu i przez innego lekarza), choć pieprzyk miał tego samego typu, chirurg wyciął spory margines skóry i założył wstrętne szwy, które pozostawiły nieładną bliznę na plecach. Do dziś nie mogę sobie darować, że nie skorzystaliśmy z pomocy "mojego" lekarza.

Zabieg u mnie wykonano chirurgicznym, mechanicznym nożem, u syna zwykłym skalpelem - tutaj pewnie także jest istotna różnica. Mój błąd, że wcześniej o wszystko nie wypytałam, ale wówczas wydało mi się oczywistym, że zabieg zostanie przeprowadzony dokładnie w ten sam sposób.

8

Dziękuję. W swoim życiu miałam incydent i zszywaną skórę, ale to było w wieku 4 lat więc nic nie pamiętam oprócz sposobu w jaki sobie to zrobiłam.
Po waszych postach mi lepiej. Jeśli będę musiała usuwać znamię to idę prywatnie. Mam nadzieję, że nic nie spaprają i nie będę mieć wielkich blizn.

9

Moje pieprzyki usuwane były w ramach kontraktu z NFZ, czyli bezpłatnie, ale w prywatnej przychodni. Uważam, że nie ma się czego obawiać, ja sama po tym doświadczeniu poszłabym dziś bez cienia lęku. Niemniej naprawdę warto o wszystko wcześniej wypytać i wybrać sprawdzony gabinet.

Po jakim czasie od zabiegu można zacząć stosować maść na blizny? Miesiąc temu miałam laserowe usuwanie pieprzyka.

11

zawsze robiono mi w ramach NFZ, chociaż w różnych ZOZach

po używaniu maści miałam większy problem, niż bez niej
ale może, to taka przypadłość była i tyle

12

Z tego co wiem zależy to do konkretnej maści. Są specyfiki, których zadaniem jest złuszczenie blizny, ale są i takie, które przede wszystkim odnawiają naskórek. Niestety nie siedzę zbyt dobrze w temacie, więc nie podam szczegółów. Ja sama miejsc po pieprzykach w ogóle nie smarowałam, ale po innym zabiegu (niewielkim) miałam zaczekać do czasu zdjęcia szwów i pełnego zagojenia się rany - zalecono, aby był to okres od jednego miesiąca do sześciu tygodni.

in_ka napisał/a:

po używaniu maści miałam większy problem, niż bez niej
ale może, to taka przypadłość była i tyle

Zgadza się. Ja może nie miałam problemu, ale poza wyrzuceniem pieniędzy w błoto, nie widziałam większych efektów. Bliznę jak miałam, tak mam do dzisiaj, a maść wcale nie była z najniższej półki, wręcz przeciwnie.

Myślałam o maści No-Scar. Lekarz po zabiegu kazał mi jedynie smarować miejsce kremem LRP Cicaplast. O maść na blizny nie zapytałam.

Posty [ 14 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Wycinanie pieprzyka

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024