witam. wczoraj się dowiedziałam że mam torbiel na prawym jajnik i to dość spory i na lewym też coś jest . lekarz stwierdził że mam prawdopodobnie endriometrioze . dodam że zawsze miałam okropne miesiaczki ból był niesamowity . mówiłam wcześniej pani doktor bo czasem miałam bóle przed i po miesiczce i były nie do zniesienia . może gdyby wcześniej zleciła mi badania usg to by był mniejszy no nie wiem . bóle się troszkę że będzie mi ciężko zajść w ciążę . może któras z was to miała i powie mi czy to coś poważnego czy mam się martwić.
Witam.
Ja miałam torbiela na lewym jajniki. Niestety rósł i musiałam mieć usunięty torbiel przez laparoskopię.
Od tamtej pory brałam tabletki hormonalne żeby zapobiec powstaniu dalej torbieli. Tabletki brałam prawie 7 lat i podczas brania nic się nie działo, jajniki czyste. W lipcu tego roku odstawiłam tabletki, bo chciałam zacząć starania o dziecko. Lekarz mówił żeby miesiąc odczekać. Tak też zrobiłam. A obecnie jestem w 11 tygodniu ciąży
Ja na Twoim miejscu pomyślałabym o pójściu do innego lekarza dodatkowo bądź w ogóle zmianę lekarza.
Bo mój lekarz od początku widział u mnie torbiel. Próbowaliśmy zbić ją lekami, niestety i tak rosła, więc po pół roku monitowania lekarz wysłał mnie na zabieg.
dziękuję za odpowiedź może faktycznie zmiana lekarza będzie konieczna .
witam. wczoraj się dowiedziałam że mam torbiel na prawym jajnik i to dość spory i na lewym też coś jest . lekarz stwierdził że mam prawdopodobnie endriometrioze . dodam że zawsze miałam okropne miesiaczki ból był niesamowity . mówiłam wcześniej pani doktor bo czasem miałam bóle przed i po miesiczce i były nie do zniesienia . może gdyby wcześniej zleciła mi badania usg to by był mniejszy no nie wiem . bóle się troszkę że będzie mi ciężko zajść w ciążę . może któras z was to miała i powie mi czy to coś poważnego czy mam się martwić.
współczuje endometriozy.
torbiel, jak torbiel, może się sam wchłonąć, mozna pobrać jakiś czas hormony.jak ejst wielka- to laparoskopia. ale endometrioza- mozna tylko złagodzić objawy, ale nie wyleczyć.
Najczęstsze objawy endometriozy to przewlekły ból w obrębie miednicy małej i bolesne miesiączkowanie. Mogą się również pojawić:biegunki zaparcia, ból krzyża ,uczucie zmęczenia ,ból w trakcie lub po stosunku ,czasem gorączka.wymioty. Im wcześniej się ją wykryje, tym lepiej. Jeśli lekarz zleci terapię, to bardzo dobrze. zazwyczaj to hormony, sterydy, w ciężkim przebiegu-laparoskopia i usuniecie ognisk endometriozy. jeśli planujesz mieć dzieci, to w takiej sytuacji najlepiej jest jak najszybciej, ( najlepiej po zabiegu oczyszczania macicy ze skrzepów). ciaża hamuje rozwój endometriozy, ale nie leczy. Jest to ciężki temat, gdyż czasem się udaje, czasem nie donosić ciąże. Chciałabym w jakis sposób Cię pocieszyć, dodać otuchy, ale wydaje mi się, że nie ma nic gorszego dla kobiety niż właśnie ta choroba.
no właśnie mam podobne objawy do tych co napisałas a wieksząść nawet się zgadza . trochę się martwię po tym co napisałas . lekarz mi zalecił tabletki i po 3 miesiącach powtórzyć badanie jeśli się nie udało to właśnie trzeba będzie przeprowadzić zabieg a jeśli tabletki nic nie dadzą i później może być jeszcze gorzej?
Hej ja z torbielami walczyłam ponad 2lata. Najpierw miałam na prawym jajniku, potem na lewym, a znowu potem na obydwóch.. Miały ok. 5cm. Brałam hormony jakieś pół roku i się wchłonęły. Potem znowu się zaczęło i znowu się wchłonęły. Od tamtej pory minęły 3lata, zaszłam w ciążę, wszystko jest ok, obecnie 24tydzień i żadnych komplikacji. Nie martw się na zapas, mnie straszyli niedoinformowani, że usuną mi jajniki, że dzieci mieć nie będę. A wszystko dobrze się skończyło, czego również życzę i Tobie
dzięki wielkie :)ale wiesz jak to jest lekarz coś powie nie tak i już się myśli o najgorszym.
Wiem, miałam to samo..
mam nadzieję że wszystko będzie dobrze .
U mnie torbiel wykryto gdy miałam lat 19 ( teraz mam 24) . Nie mialam żadnych objawów . Regularne miesiączki, fakt bolesne ale miałam tak zawsze, brak bólu. Dopiero pod koniec gdy wylądowałam u lekarza drętwiała mi noga do tego stopnia że utrudniało to chodzenie. Daignoza torbiel tak wielka że musiałam iść pod nóż. Ginekolog stwierdziła że będe mieć usuwany lewy jajnik. Co ja przeżyłam . Lat niespełna 19 a ktoś mi mówi że moge nie mieć dzieci, że usuną mi jajnik ... Całe szczęście jajnik uratowano , torbiel usunięto. Niestety była to torbiel endometrialna. Ja nie mam żadnych wymienionych wyżej objawow. Biore tabletki antykoncpecyjne. Zaszłam w ciąże w wieku 22 lat bo później może być dla mnie za późno. Gdy odstawiłam tabletki pojawiła się nowa torbiel, ktora dzieki ciąży ( starałam się o dziecko 3 mies) wchłoneła się. Zamierzam odstawić na jakiś czas tabletki , zobaczymy czy torbiele się pojawią. Mam nadzieje , że nie.
no właśnie to jest straszna wiadomość że można nie mieć dzieci . fajnie że tobie się udało i że wszystko jest ok. teraz to ja muszę walczyć i się leczyć, ciężko jest bo boli praktycznie co dzień i każda normalna czynnośc domową sprawia ból. ale mam nadzieję że wszystko się ułoży . dzięki dziewczyny za odpowiedzi .
Wszystko się ułoży zobaczysz! Tylko trzeba być dobrej myśli i na zapas się nie zamartwiać, choć łatwe to nie jest.
Nie martw się na zapas.
Nie pomożesz tym sobie na pewno.
Na pewno sie wszystko ułoży.
3 mam kciuki
(nie) dziękuję
mnie w czasie ciazy wchlonela sie torbiel:) pzoneij znow sie pojawila... teraz ja tylko obserwuje na regularnych usg, czy bardzo nie rosnie
Ja też miewam torbiele na jajniku ale odmawiam przyjmowania hormonów, znalazłam skuteczniejszy spposób i mniej inwazyjny... kiedy czuję, że coś jest nie tak (da sie to wyczuć, kłucie jajnika itd) wtedy przez miesiąc stosuję kurację ziołami Ojca Klimuszki i mi wysusza wszystkie torbiele.... bo torbielei tak wrócą nawet jeśli bedziesz brać hormony więc jaki jest sens faszerowania się chemią?
Mnie też groziła operacja itd powiedziałam lekarzowi, że musze się zastanowić i przez miesiąc piłam te zioła rano i wieczorem i po miesiącu poszłam na badania... ginekolog zdębiał bo nie było śladu torbielów. Jeśli chcesz moge dać Ci przepis na tę mieszankę. Pozdrawiam
Ja też miewam torbiele na jajniku ale odmawiam przyjmowania hormonów, znalazłam skuteczniejszy spposób i mniej inwazyjny... kiedy czuję, że coś jest nie tak (da sie to wyczuć, kłucie jajnika itd) wtedy przez miesiąc stosuję kurację ziołami Ojca Klimuszki i mi wysusza wszystkie torbiele.... bo torbielei tak wrócą nawet jeśli bedziesz brać hormony więc jaki jest sens faszerowania się chemią?
Mnie też groziła operacja itd powiedziałam lekarzowi, że musze się zastanowić i przez miesiąc piłam te zioła rano i wieczorem i po miesiącu poszłam na badania... ginekolog zdębiał bo nie było śladu torbielów. Jeśli chcesz moge dać Ci przepis na tę mieszankę. Pozdrawiam
Przestań gadać głupoty bo jeszcze ktoś to przeczyta i zacznie się leczyć ziółkami. Torbiele czekoladowe, czyli te które powstają z powodu endometriozy same się nie wchłoną. Nie pomogą tu żadne ziółka ani tabletki!
no dziwne, bo ja tez mialam torbiele krwotoczne na jajnikach, przyjmowalam hormony to bylo ok, odstawilam hormony i wyladowalam po miesiacu na stole operacyjnym. A uwierz ze tez mam swoje chody w medycynie ziolowej czy naturalnej i jednak wrocilam do hormonow po operacji.