Dostałam od sąsiadki roślinkę,podobno mięta.
Nie jest to popularna mięta pieprzowa tylko jakas inna odmiana,ale czy to na pewno mięta,bo mam wątpliwości?
A skąd się wzięły te wątpliwości? Czyżby nie miała odpowiedniego zapachu? Mięta pieprzowa wydziela bardzo silny ostry zapach.
Wygląda na miętę. Mamy podobną u siebie na oknie.
A może to cytrynowa? Pachnie nieco cytryną, jak wrzucisz do wody to daje orzeźwiający, cytrusowy smak?
Też mi się wydaje, że to mięta cytrynowa.
Pieprzowa to nie jest na pewno,może faktycznie cytrynowa.
Pachnie miętowo-cytrynowo.
Te liście są grube i meszkowate całkiem inne niż w mięcie pieprzowej.
Suszę to to bo rośnie jak szalone ale czy ja wiem czy mogę herbatkę z tego pić?
6 2014-11-27 17:47:22 Ostatnio edytowany przez Summerka (2014-11-27 17:50:10)
Wygląda jak mięta pieprzowa. A jeśli ma inny zapach, to musi być któraś z nowych odmian. Słyszałam, że mogą być odmiany nawet o zapachu ananasa. Moim zdaniem można używać jako przyprawę. Na herbatkę bym się nie zdecydowała chyba, że jako dodatek do herbatki.
Aha zapomniałam zapytać, bo nie widzę na zdjęciu czy od spodu liście są całkowicie zielone?
Tak od spodu są zielone całkiem.
W ogóle to te listki są takie jasno zielone,moja mama ma na działce miętę ale ona jest ciemniejsza,ma mniejsze i delikatne listki.
Jeśli jeszcze ma łodygę zieloną, to, moim zdaniem, nadaje się tylko jako przyprawa. W ogródku to w ogóle mięta ma inny kolor i jest ciemniejsza niż w doniczce na parapecie. A może podobna jest do tej na zdjęciu?
Albo może podobna do tej?
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSLNJ4jPkB5lgXLOkXaPXZdKrFNnAl2prcvAdkF_cYsytkP7Hz9
ananasowa chyba. Swoją drogą chciałabym mieć miętę o zapachu czekolady, bo takie już można nabyć:)
Jak ma mięsiste listki, duże i rośnie wysoko to może być cytrynowa. Tak się zachowuje nasza, którą żona już dłuższy czas hoduje ![]()
Jak ma mięsiste listki, duże i rośnie wysoko to może być cytrynowa. Tak się zachowuje nasza, którą żona już dłuższy czas hoduje
A mógłbyś umieścić zdjęcie tej cytrynowej mięty?
11 2014-11-27 21:27:50 Ostatnio edytowany przez Wątłusz_Pierwszy (2014-11-27 21:28:40)
http://ifotos.pl/zobacz/WP2014112_whxeqaw.jpg
Wybacz za jakość ale aparat w telefonie świruje z ostrością. Jest wysoka, listki z małymi włoskami, błyszczące
http://ifotos.pl/zobacz/WP2014112_whxeqaw.jpg
Wybacz za jakość ale aparat w telefonie świruje z ostrością. Jest wysoka, listki z małymi włoskami, błyszczące
Dziękuję. Wpatrzyłam się. Ogromna. Wydaje się podobna do mięty Markadii, choć tamta chyba nie jest błyszcząca. A tych odmian mięty jest dość sporo.
chyba mieta okraglolistna.
Niezłe zamieszanie z tymi miętami. Teraz to już sam nie wiem co my mamy w doniczce a co ma autorka tematu
Zakręciłem się
Moja nie jest błyszcząca ![]()
Mam dla Was dobrą wiadomość.Poszperałam po necie,bo ja uparta jestem
i okazuje się,że najprawdopodobniej to mięta meksykańska inaczej kubańskie oregano ![]()
Kubańskie oregano okazuje się ma wiele interesujących właściwości, wykorzystywane jest nie tylko w kuchni, ale i w medycynie. Ma charakterystyczny silny smak, w którym wyczuwa się nutę oregano, tymianku, mięty i szałwi. Jest fantastyczną przyprawą do ryb, mięs, sosów, sałatek, a nawet deserów. Liście i zawarty w nich sok o lekko kwaskowej nucie, nadaje się do herbat ziołowych, napojów i drinków. W kuchni można używać liśći świeżych lub suszonych, ale proces suszenia jest dość trudny, ponieważ listki przesycone są wodą. Moim zdaniem najlepiej stosować na świeżo po zerwaniu. Ponieważ jest to roślina tropikalna nie powinno się jej przetrzymywać w lodówce, szybko się psuje i brązowieje. Jeśli został nam nadmiar posiekanego zioła, najlepiej zamknąć je w pojemniku i zostawić w temperaturze pokojowej, powinna wytrzymać kilka dni.
Cieszę się, że się wyjaśniło co to za ziółko:). To znaczy, że na herbatkę się nie nadaje?
Nie no,z tego co tam pisze nadaje się.
Ja herbatki nie robiłam ale siekam listki do sałatek i do ziemniaczków ![]()
Jest bardzo aromatyczna.
Aż nabrałam ochoty kupienia podobnej roślinki do celów kulinarnych. Jak myślisz Markadia czy taka mięta urośnie na parapecie od strony północnej? Do tej pory hodowla ziół na parapecie mi się nie udawała.
Ja mam ją właśnie na północnym oknie,rośnie jak szalona ![]()
Nie bardzo nadaje się do suszenia,bo ma dość grube listki,więc ścinam ją regularnie ,siekam i daję do potraw.
Zapach jest nieziemski ![]()
A jaką ziemię musi mieć? Wystarczy zwykł ogrodowa?
Ja ją wsadziłam do zwykłej ziemi jaką mam do wszystkich kwiatków doniczkowych i rośnie na potęgę,nie jest to wymagające ziółko ![]()
Już mam porobione szczepki w wodzie bo nie nadążam z obcinaniem jej do konsumpcji a ciągle rośnie ![]()
Ja ją wsadziłam do zwykłej ziemi jaką mam do wszystkich kwiatków doniczkowych i rośnie na potęgę,nie jest to wymagające ziółko
Już mam porobione szczepki w wodzie bo nie nadążam z obcinaniem jej do konsumpcji a ciągle rośnie
O, zapowiada się hodowla na szeroką skalę:)
Ha ha sama ją dostała i teraz tez będę rodzinę i znajomych obdarowywać ![]()
Markadia dziękuję. Zastanowię się nad zakupem tej mięty:)Czyżby potrzebowała niewiele światła? Ciekawe.
Myślę, ze to mięta cytrynowa ![]()