Witam nie wiem jak mam sobie poradzić z moim stresem z moją nieśmiałością. Nie mogę odpowiadać przy tablicy, nawet jak mam cos przeczytać od razu się stresuję, plątam i wgl . Stresuje się także gdy z kimś rozmawiam , a przede wszystkim z płcią przeciwną. Nigdzie nie wychodzę, chociaż mam wiele zaproszeń na imprezy czy spotkania, ale nie potrafię się przełamać.
Jak tam twoje poczucie własnej wartości? Kuleje trochę, prawda? Zastanawiasz się, co pomyślą o tobie inni, jak wypadniesz itp.?
Jesteś pewnie takim typem osoby, nie masz się co przejmować. Mogę Cię pocieszyć że nad tym da się popracować. Sama nie byłam nigdy jakoś specjalnie śmiałą osobą, nie lubiłam mówić nic przed grupą itp., krępowało mnie to ale udało mi się to zmienić i teraz jest dużo lepiej, może spróbuj melisę albo jakieś ziołowe środki z melisą brać?
Biorę tabletki ziołowe na uspokojenie, ale one za bardzo nie działają ;c
Tabletki to można wziąć na obniżenie gorączki
Po pierwsze trenuj przed lustrem wypowiedzi, patrz na swoje ruchy, jeśli coś Ci w nich nie odpowiada, koryguj je w locie.
Jeśli stresujesz się przed publicznym czytaniem, trenuj na sucho czytając na głos różne teksty. Wyobrażaj sobie, że przed Tobą są inni ludzie.
Pamiętaj, że najlepsza improwizacja to przygotowana improwizacja. Dlaczego to mówię? Każda sytuacja, która Cię stresuje musi być przećwiczona, czy to publiczne czytanie, czy pisanie na tablicy. Wszystko co ćwiczysz, opowiadaj to głośno i wyraźnie, co aktualnie robisz.
Ja myślę podobnie. Delikatne tabletki uspokajające mogą nieco zniwelować stres, ćwiczenia również pomogą. Najważniejsze jednak, to popracować nad sobą. Im szybciej się tym zajmiesz tym lepiej, bo będzie to skutkowało w całym twoim życiu. Proponuję wesprzeć się profesjonalną literatura. Poczytaj sobie "Potęgę podświadomości Josepha Murphya" , mnie bardzo pomogła:)