Czy bez wcześniejszych objawow zblizajacego sie porodu, porod jest mozliwy? Bylam wczoraj u lekarza i pani doktor mowi ze szyjka sie nie skraca, nie ma rozwarcia, wiec na wczesniejszy porod sie nie zapowiada. Mam odzucie ze jednak malutki zechce wyjsc wcześniej. Jestem w 36 tygodniu i pytanie czy mialyscie podobne sytuacje? Urodzilyscie wczesniej czy Wasze maluszki siedzialy ,, do konca,, ? ![]()
Witam,
Sama urodziłam w 36 tygodniu ciąży, dziecko dostało 9 na 10 punktów i jest zdrowe. Mala nie leżała w inkubatorze ani pod żadnymi lampami. Chociaż ze względu na to że była wcześniakiem w szpitalu spędziłyśmy 4 doby i dodatkowo miało więcej badań. Tylko ja w 33 tygodniu wylądowalam na patologii z małymi skurczami, ale podano mi leki i sterydy na rozwinięcie pluc u dziecka, bo płuca u dziecka w pełni rozwijają sie w 35 tygodniu ciąży. Oczywiście szyjka macicy sie skracała wiec dostalam nakaz leżenia.
Angela jeżeli u ciebie nie występują takie obiawy to nie martw sie na zapas, nawet jeśli dziecko przyjdzie na świat teraz to sobie poradzi, a pozatym w każdym szpitalu jest odział neonatologiczny wiec pomogą twojemu dziecku. Przygotuj torbę do szpitala i czekaj.
sytuacja moze zmienić sie z dnia na dzień!:)