Wyjechać czy zostać? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » EMIGRACJA I ŻYCIE ZA GRANICĄ » Wyjechać czy zostać?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 3 ]

Temat: Wyjechać czy zostać?

Może wy mi coś podpowiecie bo ja już sama nie wiem co mam zrobić.

Moja sytuacja wygląda następująco: w czerwcu skończyłam studia licencjackie, wówczas zastanawiałam się na  tym co dalej studia dzienne, zaoczne czy może wyjazd za granicę? W końcu wybrałam studia dzienne aby nie wydawać kasy na zaoczne. Teraz po ponad miesiącu studiowania okazuje się, że wcale mi się te studia nie podobają ( w mieście, w którym studiuje kontynuacji kiernku z licencjatu na razie nie ma, mgr dopiero ma zostać otwarty za rok lub dwa).

I tu pojawia się mój dylemat:
- mimo wszystko zacisnąć zęby i przemęczyć się te 2 lata, a ewentualnie po skończeniu studiów wyjechać lub robić mój kierunek na mgr zaocznie i pracować
- rzucić studia, wyjechać razem z narzeczonym za granicę, jeśli się uda posiedzieć tam 2/3 lata i po powrocie iść na mgr.

Mam jeden mętlik w głowie. Gdy rzucę studia rodzice ( zwłaszcza tata) na pewno się wścieknie ponieważ dla niego nauka zawsze powinna być stawiana na pierwszym miejscu, a wyjazd za granice to głupota bo gdy się skończy studia to i pracę się znajdzie...
Ale z drugiej str studiować coś co mnie nie interesuje tylko po to żeby oni byli zadowoleni a ja miała święty spokój to też bez sensu.
Myśleliśmy z narzeczonym na początku o jakiejś pracy na magazynach, pakowaniu czy przy kwiatach. Angielski mniej więcej umiem ( czytając zrozumiem sporo gorzej już z rozmową).

Zobacz podobne tematy :
Odp: Wyjechać czy zostać?

Ja wybrałabym tą pierwszą opcję. Lepiej się przemęczyć 2 lata, ale mieć papierek bo bez niego trudno o jakąkolwiek porządną pracę. Możesz jeszcze dorywczo pracować w trakcie studiów w Polsce. Potem wyjazd za granicę może być opłacalny.

Posty [ 3 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » EMIGRACJA I ŻYCIE ZA GRANICĄ » Wyjechać czy zostać?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024