Nerwica żołądka? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Nerwica żołądka?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 8 ]

1 Ostatnio edytowany przez sillence (2014-10-30 14:21:00)

Temat: Nerwica żołądka?

Witam.

Zacznę pierw od opisu objawów: Ścisk w żołądku zwłaszcza po jedzeniu nawet zwykłego jogurtu, ciągłe uczucie sytości, brak apetytu, nuności. Ogólnie rzecz biorąc jest mi niedobrze jak zjem cokolwiek i nawet jak nie zjem, czuję jakby ktoś mi ściskał żołądek z całych sił. Często mi się "odbija" po jedzeniu.
Nie boli mnie, nie wymiotuję, wypróżniam się normalnie.

Te objawy mam juz od około tygodnia. Podobnie (lecz chyba w mniejszym stopniu) miałam jakiś rok temu nie cały. W marcu miałam robioną gastroskopię, usg jamy brzusznej. Wszystko w normie. Gastroskopia wykazała tylko niewydolność wpustu.
Ogólnie przeszło mi z dnia na dzień. Gastrospopia robiona była wtedy jak już praktycznie nic mi nie dolegało.

Parę razy od tego momentu jeeszcze miałam nawroty, lecz to trwało dzień, dwa i było odczuwane tylko trochę. Nie przejmowałam się tym, brałam nolpazę (którą miałam przepisaną od lekarza), czasami nawet pomogła zwykła, ciepła puszka coca- coli.

Teraz mi nie przechodzi nic, a wręcz się nasila. Nie mogę normalnie funkcjonować, jestem ciągle zmeczona, przez to wszystko mogę przespać cały dzień, całą noc. Boję się wziąć cokolwiek do ust, bo wtedy ten ścisk się nasila. Jeb bardzo mało, a czuję się jakbym zjadła konia z kopytami. Byłam z nów u lekarza, przepisała mi ponownie nolpazę (którą biorę od tygodnia), lacidofil i bellegort. Te 2 leki biorę od wczoraj.

Nie wiem co się dzieje, jestem panicznie przerażona, boję się o swoje zdrowie, nie umiem funkcjonować jak człowiek. Miała (może miał) któraś z Was podobnie? Może to jest jakaś nerwica?
Lekarka mi powiedziała, że może to być podrażnienie żołądka z nerwów (bo zapytała czy miałam jakieś stresy), ale sama widać nie bardzo wiedziała co to może być.
Może ja sama sobie wymyślam i sobie wmawiam?

Dodam, że byłam dziś na badaniu krwi (Morfologia, OB, amylaza, glukoza TSH). Wyniki do wglądu będę miała jutro, lecz skonsultować z lekarzem będę mogła dopiero w poniedziałek.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Nerwica żołądka?

Okres jesieni to najczęściej okres nawrotów wszelkich problemów z żołądkiem i jelitami. Ja teraz walczę z nawrotem refluksu i ibs i nie jest lekko. Twoje objawy faktycznie mogą wskazywać na nerwicę żołądka i tutaj leczeniem powinien zająć się psycholog. Ale zaczekaj na wyniki.

3

Dziś idę do psychologa, mam też wizyty u psychiatry, do którego jestem zapisana na przyszły piątek (byłam leczona 2 lata temu z anoreksji i depresji). Mam zamiar wszystko opowiedzieć i zobaczyć jaka jest ich opinia.
Mam nadzieję, że w końcu uda się dowiedzieć co mi jest, jestem osobą podatną na stres i zawsze przejmuję się wszystkim.

Dziękuję za odpowiedź, jutro napiszę jak z wynikami.

4

Próbowałaś brać jakieś środki uspokajające ziołowe?? Mogę Ci polecić forstres, mi pomógł kiedy miałam bardzo stresujący okres w życiu. Byłaś u psychologa? To mi wygląda na problemy właśnie spowodowane stresem, na tle nerwowym.

5

Byłam u psychologa, ale ona powiedziała:
"To może wyglądać na objawy nerwicy i co masz zamiar z tym zrobić?"
Niczego konkretnego się nie dowiedziałam i chyba wyszłam z gabinetu głupsza niż byłam.
Dziś idę do psychiatry, może ona mnie zdiagnozuje.

Dodam, że badania krwi były idealne, tylko OB mam podwyższone do 15.
Zaczęły mnie łapać ostre skurcze dodatkowo pod pępkiem. Głównie nad ranem i w nocy, potem w ciągu dnia. Były tak ostre, że czasami musiałam aż ukucnąć, nie mogłam się wyprostować. Nie mam pojęcia czy to może być nerwica

6

To może być nerwica, ale nie musi. Może być też H.pylori, alergia pokarmowa, wrzody i wiele innych, teoretycznie gastroskopia by to wykazała, ale z tym też różnie bywa, być może powinnaś powtórzyć badanie.

Ja też miałam ogromne problemy z żołądkiem i nadal mam choć jest już znacznie lepiej, zaczęło się od tego że głupie jabłko czy ogórek, siedziało mi na żołądku, żołądek mnie bolał, było mi niedobrze, nie raz wymiotowałam jakby śluzem i kwasem solnym, potem doszła do tego fusowata krew i sprawa już była jasna- wrzody. Na gastroskopię się nie doczekałam, zadzwonili do mnie po ponad pół roku, a ja czułam się już lepiej, sama się podleczyłam. Zmiana diety jest bardzo ważna niezależnie od przyczyny, żołądek nie lubi słodyczy, białego pieczywa, lubi za to kefir i wbrew pozorom kapustę kiszoną która również zawiera bakterie probiotyczne, nie przepada za tłustym i za ostrym, choć tu nie ma logiki, mi ostre jedzenie pomagało bo ściągało cały ten śluz z przełyku i żołądka. Nie pozostaje Ci nic innego jak dokładne badania, a jeśli to nic nie wyjaśni to psycholog i zastanów się też czy problem nie wraca przy konkretnym rodzaju pożywienia.

7

Wrzodów nie mam, bo nie mam objawów takich.
Teraz czuję się nieco lepiej, myślę że to przez stres. Staram się tym nie przejmować i zająć czymś innym i dostałam również leki. Wtedy przechodziło mi to ponad miesiąc, po prostu 'wrzuciłam na luz', przestałam się tym zamartwiać, jadłam to co chce i przeszło, a żołądek miałam czysty. Teraz mi dała skierowanie na usg i na kolonoskopie.
Jak żołądek mi nie przejdzie lub się znów pogorszy to zapewne wybiorę się raz jeszcze na gastroskopie. Jednak moja terapeutka mówi, że to jest najprawdopodobniej nerwica, bo ja zawsze się wszystkim przejmuje i jestem strasznie podatna na stres.

Dziękuję za udzielenie odpowiedzi smile

Posty [ 8 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Nerwica żołądka?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024