Muzeum historii Żydów polskich - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Muzeum historii Żydów polskich

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 24 ]

Temat: Muzeum historii Żydów polskich

Wczoraj odbyło się uroczyste otwarcie muzeum w Warszawie. Na ponad 4 tysiącach pokazano jak kultura żydowska splatała się z polską przez (podobno) tysiąc lat.Piszę: podobno bo ja zarejestrowałam gdzieś tak od XIV wieku.No ale wiadomo- tłum ludzi na otwarciu,nie można się swobodnie przemieszczać.
Przyszłam dopiero przed 19 bo przyznam,że bardziej interesował mnie koncert Krakauera niż całe to otwarcie.Dodatkowo,kto się zarejestował na polin.pl mógł sobie od 21 do 1 w nocy oglądać za darmo wystawę stała oraz ekspozycję jak powstawało muzeum.
Oczywiście spotkałam się już z gadką,że tak drogi budynek i tak drogie,kłujące w oczy bogactwem muzeum sfinansował prezydent kraju gdzie polscy bezrobotni muszą zapieprzać za granicą.
Kiedy słuchałam w radiu relacji z otwarcia, przypadkowo zaczepiona na ulicy kobieta powiedziała,że to muzeum dotyczy zagłady Żydów bo w tym miejscu było getto:)
Dla jednych i drugich- tych co się zżymają jak to prezydent trwoni ich pieniądze i dla tych co znają Żydów tylko z holocaustu jest to muzeum.
Czy planujecie je odwiedzić?
Myślę,żę gdybym nie była Żydówką także bym się tam wybrała.Niezmiennie lubię zwiedzać małe żydowskie miasteczka,oglądać domy i sklepy,wciągać zapachy kuchni,zapach ślazowych cukierków,który prześladuje mnie ilekroć trafiam w takie miejsca.

Czy wiecie o tym,że 70% populacji żydowskiej wywodzi sie właśnie z Polski?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Muzeum historii Żydów polskich

Dzisiaj słuchając wiadomości w radiu usłyszałam, ze można to muzeum zwiedzić wirtualnie. Niestety, na stronie muzeum nie mogłam tego znaleźć. Może ktoś mnie oświeci...? Bo chętnie bym zwiedziła, a do Warszawy mam raczej daleko, no i nie za bardzo lubię to miasto, więc się raczej nie wybiorę "na żywo".

A jeżeli chodzi o wydane pieniądze na muzeum, to moim zdaniem publiczne pieniądze są wydawane czasem na większe bzdury, a to muzeum ma przynajmniej walory edukacyjne. I sądzę, że będzie miało duże powodzenie, więc część kosztów utrzymania pokryją wpływy z biletów.

3

Tak, planuję je odwiedzić. Od zawsze interesuję się tą tematyką, więc muszę tam być smile

bbasia napisał/a:

Dzisiaj słuchając wiadomości w radiu usłyszałam, ze można to muzeum zwiedzić wirtualnie. Niestety, na stronie muzeum nie mogłam tego znaleźć. Może ktoś mnie oświeci...?

Może po prostu jeszcze nie ma tej możliwości na stronie, ale ma się pojawić?

Żydzi to w Polsce bardzo kontrowersyjny temat - a przecież to muzeum jest również (a może przede wszystkim) dla Polaków. To część historii naszego kraju, obiekt znajduje się w naszym kraju - cóż w tym dziwnego, że takie muzeum budowane jest z publicznych pieniędzy? Akurat zarzut, że buduje się muzeum zamiast wspierać bezrobotnych jest mocno chybiony - przecież muzeum jest miejscem pracy dla kilkunastu (kilkudziesięciu?) potencjalnych bezrobotnych. A że nie dostaną tych pieniędzy w zasiłkach? Okropny ten kraj big_smile

4

Białystok miasto do którego mam mnóstwo sentymentu i ciepłych uczuć było bardzo żydowskie... Małą wioska w której mieszka moja babcia tez nosi ślady żydów. To część naszej historii i kultury... Brzechwa, Leśmian długo by wymieniać.

5

To nie do końca tak,że prezydent sfinansował powstanie muzeum.145 mln przekazał Żydowski Instytut Historyczny plus 20 mln na programy edukacyjne w muzeum.
Co do finansowania muzeum przez rząd polski- jestem tego samego zdania co np amerykańscy Żydzi: jeśli państwo polskie weszło w posiadanie majątków Żydów,którzy zginęli na wojnie a próby ozdyskania tego przez ich rodziny spełzają na niczym to dlaczego państwo polskie nie miałoby sfinansować powstania muzeum?
Żeby oddać sprawiedliwość-ponad 200 mln wyłożył polski rząd.
Bbasiu- jak się rejestorwałam na www.polin.pl to tam była chyba opcja zwiedzania wirtualnego.Może zajrzyj i poszukaj.Jeśli to to samo co strona muzeum to sorki:)
Vinnga- pewnie,że jest dla Polaków.I to głownie takich co kojarzą Żydów z holokaustem i jeszcze ewentualnie wyzyskiem.No bo co w kraju gdzie przez wiele lat Żydzi mieszkali obok Polaków oznacza gdy ktoś innego określi słowem Żyd ? Nic dobrego,co nie ?

6

Nigdy nie oceniłam ludzi przez pryzmat pochodzenia, wyznania czy ulubionego koloru. Żyd jest dla mnie kimś neutralnym przynajmniej na początku, bo jak mogę ocenić kogoś kogo nie znam.

7

Znalazłam wirtualne zwiedzanie.... niestety, ale jest w takiej jakości (albo mam taki kiepski internet), że ogląda się jak animację komputerową i tylko powierzchownie. Nie można na przykład odczytać podpisów pod eksponatami. A może za dużo się po tym spodziewałam....albo blondynkę jestem smile

A ja bardzo lubię kulturę żydowską. I myśląc "Żyd" prędzej mam skojarzenia z opowiadaniami i bajkami I.Singera i Tewje Mleczarzem niż z Holokaustem.

8

gojka102 napisał/a:

Vinnga- pewnie,że jest dla Polaków.I to głownie takich co kojarzą Żydów z holokaustem i jeszcze ewentualnie wyzyskiem.No bo co w kraju gdzie przez wiele lat Żydzi mieszkali obok Polaków oznacza gdy ktoś innego określi słowem Żyd ? Nic dobrego,co nie ?

Co ma holokaust wspolnego z wyzyskiem? Nie bardzo rozumiem analogie albo to, co chcialas tym przekazac.

Dla mnie slowo Zyd, nie jest samo w sobie obrazliwe. To jest okreslenie czyjegos pochodzenia. Raczej intonacja, podtekst, kontekst, w jakim jest to slowo wypowiadane.

Sa Cyganie i cyganie. O jednych mowi sie jak o Romach, o drugich, jak o niepracujacych zlodziejach.

A muzeum samo w sobie pewnie ciekawe, choc ja muzeow nie lubie, wole takie real okolice, jak np. krakowski Kazimierz z knajpkami, synagogami i sklepami zydowskimi.

9 Ostatnio edytowany przez gojka102 (2014-10-29 13:40:47)

Mussuka napisał/a:
gojka102 napisał/a:

Co ma holokaust wspolnego z wyzyskiem? Nie bardzo rozumiem analogie albo to, co chcialas tym przekazac.

Dla mnie slowo Zyd, nie jest samo w sobie obrazliwe. To jest okreslenie czyjegos pochodzenia.

Mussuka- napisałam wyraźnie,że jak się w Polsce rzuci słowo Żyd to albo - ci lepsi według siebie Polacy i bardziej obeznani rzucą coś na temat holocaustu- no bo chyba wiesz,że że w czasie wojny zginęlo ponad 3 mln polskich Żydów.
Holokaust nie ma nic wspólnego z wyzyskiem
ale tak kojarzą Żydów ci "źli' Polacy co to znają  życiorysy osób publicznych lepiej niż oni sami i wiedzą kto Żydem jest. A jeszcze parę tekstów jak to przed wojną Żyd dawał pożyczki na lichwę i już mamy:Żyd to samo zło.
Nie wiem czy żyjesz w Polsce ale zapytaj kogoś z czym mu się Żyd kojarzy.Na 90% padnie albo holocaust albo wyzysk biednych Polaków.
KK pod postacią ojca Rydzyka i wiernych mu moherowych babć jest po części za taki obraz Żyda odpowiedzialny.
Akurat porównanie Żydów do Cyganów jest tu trochę bez sensu.Wystarczy poznać trochę kulturę żydowską,priorytety i porównać ją sobie do kultury romskiej,gdzie na wykształcenie nie kładło się i nie kładzie nacisku. Znam tylko jedną romską pisarkę a żydowskich naprawdę sporo.Nie znam także,mimo,że mieszkam na osiedlu z romami żadnego roma po studiach.
Poza tym Cyganie nigdy nie asymilowali się ze społecznością obok której mieszkali a Żydzi- owszem-brali śluby z gojami, z nimi pracowali,przyjaźnili się.

10

Wiem i co znaczy holocaust i wyzysk, tylko nie widzialam zadnej spojnosci. To, ze holocaust glownie pochlonal Zydow, to fakt i dlatego wielu osobom tak sie kojarzy zydowskie spoleczenstwo. A z wyzyskiem to juz inna bajka, zwykla ludzka zawisc i zazdrosc. Zreszta niektorzy potrafia kazdej nacji jakas latke przyczepic.

Ale nie przesadzajmy, sporo osob wie tez co nieco o Izraelu, o kulturze zydowskiej.

Nie porownywalam Zydow do Cyganow pod zadnym wzgledem kto lepszy kto gorszy itp., chodzilo mi o to, ze i jedno slowo i drugie to okreslenie pochodzenia i przynaleznosci do danej grupy narodowosciowej. I w jednym i w drugim wypadku, slowo Zyd czy Cygan moze byc wypowiedziane calkiem bez podtekstu, albo wlasnie z jakims "cichym" komentarzem w tle. Dla mnie nie liczy sie pochodzenie i narodowosc tylko czlowiek jako jednostka.

Wiesz, apropos tych nagonek. Nikogo nie usprawiedliwiam, rasizm czy nacjonalizm w wydaniu klerykalnym czy partyjnym czy jednostkowym sa mi obce, ale tak przez ciekawosc - czytalam niedawno artykul o wycieczkach mlodziezy z Izraela przyjezdzajacych do Polski, o odpowiedniej propagandzie antypolskiej, jakiej sa poddawani ci mlodzi w szkolach w Izraelu jeszcze przed wyjazdem i o ich skandalicznym zachowaniu juz tu na miejscu, w hotelach i innych miejscach pobytu w Polsce.
To raczej nie wplynie pozytywnie na zmiane wizerunku u tych co bardziej twardoglowych.

11

Fajnie, że można spojrzeć na kulturę żydowską trochę inaczej niż przez pryzmat holocaustu, albo konfliktu Palestyny i Izraela, bo to jest bardzo ciekawa kultura. Niewielu ludzi wie, że w Izraelu mają świetne elitarne jednostki specjalne, że mają swój system samoobrony, że mają doskonałą kuchnię i ciekawe obyczaje. Mam nadzieję, że kiedyś uda mi się to muzeum odwiedzić. Wiadomo, że jak każda grupa etniczna, czy wyznaniowa mają lepsze i gorsze strony, ale fajnie, że ktoś pomyślał o tym, że o Żydach można opowiedzieć nie tylko poprzez historie z Oświęcimia.

12

W Holandii "żyd" się kojarzy z zagładą, hitlerem itd- dziwne żeby się nie kojarzył, w końcu holokaust zdziesiątkował żydów. Ewentualnie z Palestyną tongue Niestety albo są znani jako ofiary, albo jako agresorzy. Więc fajnie, że jest takie muzeum. Nie ma co płakać nad pieniędzmi i tak by nie trafiły do naszych kieszeni.

13

gojka102 napisał/a:

Co do finansowania muzeum przez rząd polski- jestem tego samego zdania co np amerykańscy Żydzi: jeśli państwo polskie weszło w posiadanie majątków Żydów,którzy zginęli na wojnie a próby ozdyskania tego przez ich rodziny spełzają na niczym to dlaczego państwo polskie nie miałoby sfinansować powstania muzeum?

Żydzi nie ginęli na wojnie, bo nie walczyli. Nie licząc powstańców z getta i walczących w armiach aliantów, a także  w oddziałach osi (w ss i gestapo również). Żydzi byli mordowani. Mordowani głównie przez Niemców (a nie mitycznych nazistów). I jeżeli ktoś powinien zwracać im majątek, to właśnie Niemcy. Tak jak nam za zniszczoną stolicę i wiele innych miejscowości, 5 milionów zabitych, zrabowane dzieła sztuki, itp. Poza tym duża część tych słynnych kamienic, po które tak ochoczo wyciągają ręce, zostały obrócone w gruz, a następnie odbudowane polskimi rękoma, za polskie pieniądze. Więc jeżeli coś powinniśmy im zwrócić, to właśnie ten gruz.

14

Mam wrażenie, że to finansowanie to się błyskawicznie zwróci. Bilet normalny - 30zł, rodzinny 65. Możliwość wejścia bez wcześniejszego zakupu biletu - żadna smile

W pierwszych dniach funkcjonowania muzeum odwiedziło 15 tysięcy osób.

15

gojka102 napisał/a:

Amerykańscy Żydzi to niech się przymkną i powiedzą jaka była ich rola w decyzji aby nie wpuszczać do USA i Kanady Żydów uciekających z Niemiec przed II wojną światową. Teraz wszyscy tacy święci i pouczający, a jak trzeba było przygarnąć tysiące uciekinierów, to każdy się odwracał plecami. Od majątku to już się nie odwracają...
W tej akurat sprawie kolejne rządy polskie zajmują jedynie słuszne stanowisko.
Co do tej asymilacji to bym nie przesadzał. Co do stereotypów, to cóż nie tylko o lichwę chodziło. Polakom ciężko się konkurowało z żydowskimi rzemieślnikami, bo ci często stosowali to co dziś nazywamy ładnie dumpingiem cenowym i zmową. W moim rodzinnym mieście Żydzi przed wojną stanowili nawet połowę populacji. Mój dziadek osobiście na miarę swoich możliwości komuś tam w czasie wojny pomógł, a po wojnie żydowską kamienicę od ostatniego członka rodziny, który przeżył odkupił za uczciwy pieniądz. Wiele lat jeszcze korespondowali, zapraszał do siebie dziadków i mojego ojca. Co to ma do rzeczy? Ano to, że dziadkowie wprost, mnie jeszcze dziecku powiedzieli - dobrze, że już tu Żydów nie ma. I było to raczej zdanie powszechne wśród ich rówieśników. Owszem, współczuli wojennego losu, potrafili pomóc konkretnym ludziom ale wyczuwalna była satysfakcja, że w wyniku wojny Żydów już nie było. Zresztą co tam Żydzi, do nich to była niechęć przedwojenna, prawdziwa nienawiść to się narodziła do ludzi, którzy się określali Ukraińcami, a to była trzecia pod względem liczebności nacja w moim mieście, a po wsiach druga, a czasem nawet pierwsza. Tu muszę podkreślić, że o ile wiem, to u nas w czasie wojny Polacy wobec Żydów zachowywali się przeważnie po prostu obojętnie, natomiast Ukraińcy czynnie wspierali Niemców w wyłapywaniu i polowaniu na Żydów. A teraz mamy niezły sojusz żydowsko-ukraiński big_smile Jak to świat potrafi zadziwić...

16

mglisty - jeszcze przed II Wojną Światową, w Czechosłowacji, gdy zaczęły się pierwsze poważne prześladowania, Żyd Imi Lichtenfeld założył grupę, wraz z którą ćwiczył techniki obrony przed atakami, organizował patrole mające chronić żydowską ludność przed faszystami. Sam był sportowcem - trenował ju-jitsu, boks i zapasy, stał się liderem i autorytetem dla młodych ludzi. W 1940 roku uciekł przed gestapo do Palestyny, a nabytą wiedzę zaczął udoskonalać tworząc system, który jest obecnie znany jako Krav Maga.
W Puszczy Nalibockiej w czasie wojny działało partyzanckie komando żydowskie dowodzone przez Tewje Bielskiego, polskiego Żyda. Z czasem składało się podobno z ponad 1200 osób w tym kobiet i dzieci. Początkowo działali samodzielnie, później pod sowiecką komendą.
Wychodzi więc, że całkiem tacy bierni to też nie byli.

17

Przecież napisałem, że walczyli po obu stronach frontu. Zarówno pośród katów swoich ziomków, jak i po stronie aliantów, w tym "bratniej" armii radzieckiej. Nie zmienia to faktu, że większość z nich została zgładzona w nieludzkich warunkach jako cywile, a nie z bronią w ręku. Przykład Bielskiego jest nietrafiony, bo to zwykły rzezimieszek, który ma na rękach polską krew. No, ale żydzi z Hollywood'u zdążyli już zrobić z niego bohatera.

18

mglisty napisał/a:

Przecież napisałem, że walczyli po obu stronach frontu. Zarówno pośród katów swoich ziomków, jak i po stronie aliantów, w tym "bratniej" armii radzieckiej. Nie zmienia to faktu, że większość z nich została zgładzona w nieludzkich warunkach jako cywile, a nie z bronią w ręku. Przykład Bielskiego jest nietrafiony, bo to zwykły rzezimieszek, który ma na rękach polską krew. No, ale żydzi z Hollywood'u zdążyli już zrobić z niego bohatera.

Czy Bielski ma krew na rękach i czy był rzezimieszkiem mało mnie obchodzi. Nie będę się wdawać w polemikę na ten temat. Fakt, że facet sobie potrafił poradzić jak mało kto i nie dał się zabić w gettcie, wielu ludziom też tyłki uratował, a w takich paskudnych czasach to moim zdaniem bardzo dużo. Rzezi w Nalibokach też mu na dobrą sprawę nikt do końca nie udowodnił.

19

Bardzo chciałabym się tam wybrać i chętnie to uczynię, gdy tylko będę w stolicy. Również interesuje mnie historia Żydów w Polsce; wiele miast nie byłoby tak pięknych, gdyby nie oni. Nie uważam, że "dobrze, że ich nie ma"- tak bardzo pasuje mi tu cytat z filmu "Bogowie", wypowiedziany przez Jana Molla a mianowicie "Polak Polakowi to nawet porażki zazdrości".
Na południu Żydzi mieli się bardzo dobrze i chętnie tu mieszkali. Należały do nich najlepsze kamienice oraz firmy(np.piekarnie), które w latach '60 kazano im opuścić, które z czasem odzyskali, a kamienice wyremontowali. Jeszcze gdy byłam dzieckiem, moja babcia miała za sąsiadów kilku Żydów i akurat ci (innych nie znałam) kojarzą mi się do dziś z uczciwością, pracowitością i dokładnością.

Co do słów "Mordowani głównie przez Niemców (a nie mitycznych nazistów)"(user: mglisty); raczej jednak nazistów, którzy tak samo mordowali i Niemców!

ps. [b[gojka[/b] a co Ci się najbardziej podobało w tym muzeum? Są np. jakieś sale projekcyjne, jakieś....pamiątki? Dlaczego byś "zareklamowała" to muzeum?

20

Catwoman napisał/a:

Co do słów "Mordowani głównie przez Niemców (a nie mitycznych nazistów)"(user: mglisty); raczej jednak nazistów, którzy tak samo mordowali i Niemców!

Dzięki takiemu podejściu za jakieś 10 lat Niemcy wyrosną na drugą po Żydach główną ofiarę tych mitycznych nazistów. Czy wiesz,, że na uroczystościach państwowych z okazji rocznic nie używa się już określeń zawierających słowa niemiecki, Niemcy? W Polsce, bo nie wypada, a na jednej takiej uroczystości dali mikrofon staremu kombatantowi i ten nie był politycznie poprawny i walnął bez ogródek kto zaczał wojnę i kto mordował. Konsternacja jaka zapadła bezcenna...

21

Czyli naziści nie byli Niemcami? I tak nagle po Norymberdze, każdy Niemiec, który przeżył wojnę deklarował, że w głębi serca był w opozycji, a nazistami się brzydził. Tylko skąd Hitler ich wytrzasnął? Biedni Niemcy zostali ofiarami spisku, inaczej tego wyjaśnić nie można.
A teraz na poważnie. Również się cieszę, że takie muzeum powstało. Młodzi Żydzi odwiedzają nasz kraj tylko dla Auschwitz. Może zaczną się interesować swoją historią, na naszych ziemiach, przed Holocaustem. Może wreszcie zrozumieją, że Polska była najprzyjaźniej nastawionym krajem na świecie, do ich nacji. Nigdzie nie mieli tylu swobód, wolności i możliwości do rozwoju co w Polsce. Jesteśmy postrzegani jako kraj antysemicki, ze względu na ostatnie 70 lat, a już o tych 700 latach nie pamiętają? Może właśnie dlatego są w tej chwili nielubiani przez dużą część naszego społeczeństwa? Przez swoją roszczeniową postawę, przez Holocaust, który uczynili niemalże przedsiębiorstwem, przez obozy koncentracyjne w których przetrzymują Palestyńczyków?  A może tak jak zauważył Danny Balint w filmie "Fanatyk", Żydzi nie potrafią żyć bez antysemityzmu, oni tego potrzebują, żeby dalej czuć się tym "narodem wybranym". Sam nie wiem.

22

Mówiąc, że Niemcy to to samo co naziści, równie dobrze możemy uznać, że każdy, bez wyjątku Polak, to złodziej i pijak.
Pozwolę sobie również zacytować słowa Marka Edelmana: "Podkreślanie, że obóz stworzyli Niemcy, jest niepotrzebne. Po pierwsze, choć wtedy większość Niemców rzeczywiście zgadzała się z ideologią Hitlera, obraża to pamięć tych, którzy występowali przeciwko niemu - choćby z opozycyjnych grup antynazistowskich w rodzaju Białej Róży. Pewnie: dziś można dowodzić, że wszyscy Niemcy musieli wiedzieć, co dzieje się w Auschwitz-Birkenau, a że w większości nie protestowali, to są odpowiedzialni za tę zbrodnię. Tyle, że zawsze i wszędzie, nie tylko w Niemczech, jest tak, że ludzie odwracają głowę na widok nieszczęścia innych."

"Po drugie, choć słowo "Niemcy" w takich dokumentach można rozumieć w sensie politycznym, jako III Rzeszę, to w potocznym odbiorze będzie kojarzone z narodem niemieckim. A od tego blisko - zwłaszcza, że kontekst jest tak tragiczny - do rozbudzania nacjonalizmu. Znowu." (Tygodnik Powszechny)

23

Tylko to naród niemiecki wybrał w wolnych wyborach Hitlera i jego nazistowską partię. Wybrał wiedząc całkiem dobrze jakie cele sobie ta partia stawiała. Większość Niemców uwielbiała swojego Fuhrera, polecam filmy archiwalne z tymi niemieckimi kobietami mdlejącymi podczas mów Hitlera jak na koncercie gwiazd rocka. Naziści w sensie dosłownym to byli członkowie partii ale nie osiągnęli by nawet części tego co zrobili, gdyby nie poparcie i oddanie milionów zwykłych Niemców. I tak, politycznie i moralnie za wojnę nie odpowiadają jacyś naziści ale państwo niemieckie. To nie było państwo nazistowskie tylko niemieckie. Koniec kropka. Chcesz, to sobie porównaj dwa systemy totalitarne - nazizm i bolszewizm. Jak jeden i drugi opanowywał swój kraj i wyciągnij wnioski.

Posty [ 24 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Muzeum historii Żydów polskich

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024