1

Temat: Sen Apotex - suplement na bezsenność

SEN APOTEX
(tabletki powlekane/ 30 sztuk)

http://puu.sh/crGU6/b75ee004d9.jpg

Sen Apotex - suplement diety, który zawiera składniki optymalnie wspomagające prawidłowy i zdrowy sen.

Skład:
Składniki odżywcze (1 tabletka):    
Melatonina 1 mg
Ekstrakt z ziela melisy lekarskiej (4:1) 130 mg    
Ekstrakt z szyszek chmielu (4:1) 70 mg
Magnez 112 mg    
Pirydoksyna 1,4 mg    
Witamina A    800 ?g    
Witamina D    5 ?g   
Witamina E    12 mg      

Działanie:
Spokojny sen pozwala na właściwą regenerację organizmu. Wpływa na urodę i dolne samopoczucie oraz zmniejsza skutki stresu.
Sen Apotex to suplement diety, który zawiera składniki optymalnie wspomagające prawidłowy i zdrowy sen:

Melatonina pomaga w skróceniu czasu potrzebnego do zaśnięcia oraz zmniejsza subiektywne odczucia związane ze zmianą strefy czasowej
Chmiel wpływa kojąco na ukiad nerwowy, posiada właldwości odprężające i relaksujące.
Melisa lekarska przyczynia się do zmniejszenia niepokoju i drażliwości.
Dodatkowo obecne w produkcie:
Magnez i witamina B6 zmniejszają uczucie zmęczenia i znużenia, pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego.
Magnez i witamina D ułatwiają utrzymanie zdrowych zębów.
Witamina A pomaga zachować zdrową skórę.
Witamina E wspomaga ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym.

Wskazania:
Przeznaczony jest dla osób dorosłych, kobiet i mężczyzn.

Dawkowanie:
1 tabletka jeden raz dziennie krótko przed pójściem spać. W przypadku zmian stref czasowych korzystne działanie występuje po przyjęciu 1 tabletki krótko przed pójściem spać pierwszego dnia podróży i prze kolejnych kilka dni po przybyću do celu podróży.

Cena:
W zależności od miejsca zakupu, ale średnio ok. 15 zł/ 30 tabletek.

Czy ktoś ma doświadczenie z tym suplementem? Okazał się skuteczny? I jeśli tak, to od pierwszej nocy po zażyciu czy dopiero po jakimś czasie?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Sen Apotex - suplement na bezsenność

Patrząc na skład wątpię, aby był skuteczny. Owszem, zawiera kilka składników, które wpływają na sen, jednak myślę, że mało. Mogli dać więcej substancji, mających znaczenie zamiast witamin, które moża brać osobno. Wejdz sobie na YouTube i zobacz rozmowe z Dr Skalskim na temat działania środków na sen. W sumie ja popieram albo ziołowe, naturalne środki, działające bezpośrednio albo leki po konsultacji z lekarzem, a nie branie w ciemno suplementów. Na mnie działa np. melisa albo ciepłe mleko, ale kiedy mam naprawdę problem sięgam po tabletkę (nie suplement!).

Ja łykam w ciężkich chwilach atarax. Pomaga, tyle że u mnie największy problem to uczucie trzęsienia wnętrzności i napady lęku.
Ale atarax wyciągnął mnie z najgorszych momentów życia, a było ich trochę. Kiedyś brałam go rok czasu i nie było problemu z odstawieniem.

Nie jest to witamina tylko silny lek wiec nie dla wszystkich.

4

Ja kiedyś tam próbowałam, ale 1 mg melatoniny to chyba dawka dla dziecka a nie dla dorosłej i sporej kobiety wink
Melisa na mnie osobiście w ogóle nie działa, mogę wypić kubel z 10 torebkami i żadnego efektu. Myślę że skuteczniejszym rozwiązaniem jest zwykła melatonina w odpowiedniej dawce (czyli na pewno większej niż 1 mg).

5

beata.grabczyk@o2.pl napisał/a:

Ja łykam w ciężkich chwilach atarax.

Atarax jest lekiem typowo nasennym czy raczej uspokajającym? Wspomniałaś, że jest silny, czyli spodziewam się, że dostępny tylko na receptę? To psychotrop? Od takich uciekam jak najdalej.

Małpo, być może melatnina ma tutaj tylko wspomagać zasypianie, a reszta składników wyciszyć organizm przed snem, ale na mnie też melisa nie działa, magnez przyjmuję regularnie, raczej nie mam braków witaminy B, póki co postawiłam więc na czystą melatoninę w zwiększonej dawce.