Mam takie pytanko odnośnie recepty.
Wiem, że wcześniej recepta miała ważność miesiąc. Ale niedawno przypadkowo usłyszałam w aptece, jak farmaceutka informowała panią, że recepta jest ważna tydzień! I teraz mam problem, bo nie wiem czy tabletki anty zostaną mi sprzedane, a muszę je mieć! 23 września miałam wystawioną receptę. Nie wykupywałam od razu tych 3 opakowań, bo chciałam je wykupić po wypłacie. Suma sumarum, dziś powinnam wziąć pierwszą tabletkę i chciałam wykupić receptę. (Tak, wiem, moja wina, że nie wykupiłam wcześniej, nie będę się usprawiedliwiać). Co w takim wypadku? Czy recepta zostanie zrealizowana? A jeśli nie, to? Mam przerwać branie tabletek na jeden cykl?
Zależy na co.
Antybiotyki 7 dni, reszta 30 dni.
Recepty na antybiotyki oraz recepty wystawione w ramach pomocy doraźnej (Pogotowie Ratunkowe) ? 7 dni od daty ich wystawienia;
Recepty na środki odurzające grupy I-N (narkotyki) oraz substancje psychotropowe grupu II-P - 14 dni od daty ich wystawienia;
Recepty na leki lub wyroby medyczne sprowadzane z zagranicy - 120 dni od daty ich wystawienia;
Recepty na preparaty immunologiczne wytwarzane dla indywidualnego pacjenta ? 90 dni od daty ich wystawienia.
Twoja recepta ważna jest miesiąc
4 2014-10-17 08:32:05 Ostatnio edytowany przez duszyczka (2014-10-17 08:32:44)
Dzięki wam! <3 Kamień z serca ![]()
Jeżeli masz rp na tabletki antykoncepcyjne i są one pełnopłatne to możesz wykupić jedno opakowanie a na pozostałe dwa poprosić odpis rp. Tylko ten odpis rp musisz zrealizować w tej aptece gdzie został wykonany.