Emla, krem znieczulający miejscowo dla 2,5 miesięcznego dziecka? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » Emla, krem znieczulający miejscowo dla 2,5 miesięcznego dziecka?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 6 ]

Temat: Emla, krem znieczulający miejscowo dla 2,5 miesięcznego dziecka?

Witam
Czy któraś z mam stosowała ten krem dla swojej pociechy? poczytałam trochę w necie na temat tego kremu ale nie doczytałam się jednej ważnej informacji a mianowicie nie wiem czy mogę go zastosować przed szczepionką dla swojego synka który ma 2,5 miesiąca. ma mieć szczepionkę w najbliższym czasie, dodam że to jest pierwsza szczepionka, ale kontak z igłą miał już niestety przy pobieraniu krwi do badań w ostatnich dniach i strasznie płakał, o kremie dowiedziałam się już po fakcie, Pani która również czekała z dzieckiem powiedziała mi o tym kremie tylko nie dopytałam jak go stosować i czy można wogóle u takich maluszków.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Emla, krem znieczulający miejscowo dla 2,5 miesięcznego dziecka?

Pierwszy, lepszy opis w google:

"Opis rozszerzony leku
Wskazania: Miejscowe znieczulenie skóry przed zabiegami w obrębie skóry, nakłuciem lub cewnikowaniem żył, pobieraniem krwi do badań. Miejscowe znieczulenie błony śluzowej narządów płciowych przed zabiegiem chirurgicznym lub znieczuleniem nasiękowym.

Dawkowanie: Zewnętrznie, miejscowo. Częstotliwość stosowania leku ustala lekarz. Uwaga! Krem należy stosować ostrożnie w okolicy oczu. Uwaga! Preparat nie powinien być stosowany na otwarte rany. Kremu nie powinno się stosować u dzieci poniżej 3 miesiąca życia. Zapoznaj się z właściwościami leku opisanymi w ulotce przed jego zastosowaniem. Przed zastosowaniem leku należy sprawdzić datę ważności podaną na opakowaniu (etykiecie). Nie należy stosować leku po terminie ważności. Przechowuj lek w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w miejscu niedostępnym i niewidocznym dla dzieci, zgodnie z wymogami producenta. Lek ten został przepisany przez lekarza prowadzącego celem leczenia konkretnego schorzenia. Nie należy go odstępować innym osobom ani używać w innych okolicznościach bez konsultacji z lekarzem.

Możliwe skutki uboczne: Przemijające zblednięcie, obrzęk lub zaczerwienienie skóry, świąd lub pieczenie skóry, reakcje alergiczne. Rzadko niewielkie zmiany zanikowe w miejscu stosowania kremu (plamica lub wybroczyny), szczególnie po długim okresie stosowania u dzieci z atopowym zapaleniem skóry lub mięczakiem zakaźnym oraz podrażnienie rogówki po przypadkowym zetknięciu z preparatem, methemoglobinemia u dzieci. W przypadku wystąpienia innych, niewymienionych działań niepożądanych należy o nich poinformować lekarza. Lek stosowany zgodnie z zaleceniami nie wpływa na sprawność psychofizyczną i zdolność prowadzenia pojazdów oraz obsługę maszyn.

Poinformuj lekarza: Gdy masz nadwrażliwość na składniki preparatu, methemoglobinemię, zaburzenia rytmu serca, zapalenie skóry. Gdy przyjmujesz inne leki miejscowo znieczulające, leki na serce ( preparaty przeciwarytmiczne), sulfonamidy. Gdy jesteś lub przypuszczasz, że jesteś w ciąży lub karmisz piersią. Ostrożnie stosować w okresie ciąży."

3

Raz zastosowałam u półrocznego synka, ale niestety, płakał tak samo, jak zwykle podczas szczepienia, więc stwierdziłam, że nie będę więcej się w to bawić.

4

Dzieci w takich sytuacjach płaczą zazwyczaj nie z bólu, ale ze strachu. Są zaniepokojone nową sytuacją, obcymi osobami i obwieszczają to krzykiem. Przecież bardzo często się zdarza, że maluchy rozpaczają nawet przy zwykłej wizycie u pediatry, gdzie na pewno o żadnym bólu nie ma mowy. A jeśli w obcej sytuacji mama jest zdenerwowana to żaden krem nie pomoże.

Osobiście, po przeczytaniu takiej ulotki, nie zdecydowałabym się na zastosowanie tego kremu.
Wszyscy wiemy, że ukłucie nie jest jakimś strasznym cierpieniem, więc, nawet jeśli dziecko drze się wniebogłosy, to i tak mam świadomość, że krzywda mu się nie dzieje.

5

Czyli waszym zdaniem nie ma za bardzo sensu stosowania owego kremu?

6

Emla działa tylko w miejscu nałożenia. Samo ukłucie nie jest odczuwalne, ale szczepionka "rozchodzi się" i to już malucha boli. Czyli sens stosowania żaden. Po drugie Emla jest chyba  nadal na receptę.

Posty [ 6 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » Emla, krem znieczulający miejscowo dla 2,5 miesięcznego dziecka?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024