Staram się o pracę i mam spotkanie rekrutacyjne do banku, czy ktoś może był na takiej rozmowie? proszę o pomoc, chciałabym się dowiedzieć jak wygląda rekrutacja, jakie są pytania i jak właściwie odpowiadać, żeby dobrze wypaść. Konkurencja zawsze jest duża. Stanowisko związane z obsługą klienta i sprzedażą.
Rekrutacja do banku z reguły jest 2-3 etapowa. Pierwsze spotkanie przeprowadza rekruter a jego zadaniem jest wyłonienie osób które uważa za kompetentne, pasujące do profilu firmy. Poniżej zamieszczam Ci przykładowe pytania które mogą się pojawić:
- Gdzie widzi się pani za 5 lat/ co chce pani robić w przyszłości?
- Czy ma Pani jakieś marzenie zawodowe?
- Proszę mi opowiedzieć jak wygląda dotychczasowy przebieg Pani kariery?
- Proszę mi opowiedzieć coś o sobie? ( mówisz o edukacji, dotychczasowej karierze, planach na przyszłość zawodowych of course)
- Gdyby mogła Pani wybrać na jakim stanowisku/w którym dziale będzie pani pracować jaki byłby pani wybór i dlaczego?
- Dlaczego to Pani ma otrzymać to stanowisko?
Dzięki za pytania
Jak właściwie odpowiedzieć na pytanie jakie są sukcesy zawodowe a jakie porażki zawodowe, skoro pracowałam w biurze i nie było możliwości awansu a z czasem i tak zredukowano etat?
Jak właściwie odpowiedzieć na pytanie jakie są sukcesy zawodowe a jakie porażki zawodowe, skoro pracowałam w biurze i nie było możliwości awansu a z czasem i tak zredukowano etat?
jako sukces możesz wymienić rzeczy których się tam nauczyłaś, że dzięki temu rozwinęłaś się zawodowo. Skoro zredukowano etat, pamiętaj, że nie jest to Twoja porażka. Ale generalnie warto wyluzować, wymienić jakieś szczególnie trudne zadanie i pokazać jak sobie z nim poradziłaś.