Czy dostane rozwód ?? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ROZSTANIE, FLIRT, ZDRADA, ROZWÓD » Czy dostane rozwód ??

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 14 ]

Temat: Czy dostane rozwód ??

Witam wszystkich.
Zyje z człowiekiem którego nie kocham, nienawidze go, na sama myśl o zbliżeniu bierze mnie na wymioty.
Jestem matką 2 dzieci mieszkam z nim i od roku jestesmy małżeństwem, znęca sie nademną psychicznie przez niego czuje się jak śmieć.
Od mniej wiecej pół roku sukcesywnie wykręcam się od uprawiania z nim sexu, ciagle się z nim kłucę potrafi wyzywać mnie od najgorszych przy dzieciach, dzieci to słyszą i cierpią.
Nie wiem jakim cudem zgodziłam się na ślub, presja rodziny i otoczenia zylismy razem 7 lat i stało się.
Jestem od niego uzależniona finansowo płaci rachunki kupuje jedzenie i łozy na dzieci na mnie nie. Mnie nie stać na wynajecie mieszkania kupowanie żywności i wszystkich potrzebnych rzeczy.
Prace mam ale wszystko wkładam w dzieci i siebie bo za cos musze sie ubrać, zapłacic za telefon za benzyne i za auto.
Jestem słaba psychicznie przez mojego męża ciagłe awantury o cos czego nie zrobiłam czy ze czegos nie robie sprawiły ze popadłam w depresje i nie widze sensu zycia, ale jest swiatełko.
Nagrałam kilka kłutni z nim, czasami przydażyło mu się przyjśc do domu jak był ostro piany padał na ziemie i wrzeszczał na mnie ze jestem tym tamtym siamtym, raz czy 2 razy zadzwoniłam na policje podczas awantury bo zaczoł rzucać przedmiotami w moim kierunku przyjechali on uciekał i jakoś nic z tego nie wynikło, jak sie to powtorzy postaram się zeby załozyli mu niebieską karte ale na ten czas jej nie ma.
Mąż nie rozmawia z synem 8 letnim powiedział mu ze nie bedzie z nim rozmawiał bo nauczyłam go kłamać, synek z poprzedniego zwiazku. Od jakiegos czasu leci mu krew z nosa laze z nim po lekarzach i jeden z nich stwierdził ze to moze być przez stres. Same dziecko mowi ze woli uciec z domu niz z nim siedziec.
Jestem z nim do tej pory tylko ze wzgledu na to ze utrzymuje moje dzieci i zapewni im w miare dobra przyszlosc finansową. Mowie mu to otwarcie, mowie tez otwarcie o tym zebysmy wzieli rozwod bo cierpia na tym dzieci a moj synek najbardziej. Ale on mi nie da rozwodu, nie da mi jak on to mowi ani złotówki. Nie jestem wstanie normalnie funkcjonować czuje ze zbliza się smierć, ciagłe oskarzenia o zdrade o uprawianie sexu z innymi od 6 lat, sprawiły i ja tutaj tez jestem winna, ze zaczełam szukać kogos innego i znalazłam.
Spotykam sie z nim od mniej wiecej pół roku i chce wyciagnąć mnie z tego bagna w ktorym jestem. Chyba bedziemy w stanie wynajac swoje mieszkanie bo on mieszka z rodzina i utrzymac sie, boje sie ze bede musiala zrezygnować z pracy i on sam nie zdola utrzymac nas bo jednak 3 darmozjadow to za duzo, nie wiem na jakiej wysokosci alimenty moglabym liczyc. Moze udałoby mi się rozwieść z jego winy i dostać jeszcze alimenty na mnie jak myślicie. Warto probować starać sie o rozwód z jego winy ? sa jakies szanse ? Bo jak nie to otwarcie z mojej winy biore. I czy w takim przypadku jak bedzie z mojej winy to czy dostane alimenty na dzieci ? Doradzcie mi proszę sad

Pozdrawiam Malwina

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Czy dostane rozwód ??

Malwina, jakimś dziwnym zrządzeniem losu od razu wiedziałam, że chodzi o kogoś innego.
Współczuję, ale próbujesz złapać kolejną gałąź, nie
puszczając starej.
Myślę sobie że powinnas skoncentrować się na
zbudowaniu niezależności finansowej, a nie szukać
kolejnego faceta na łapu capu. Nie tędy droga i ja tego nie widzę.

3

Jak ja mam sama zdobyć nie zależność finansową, ja od 3 lat jestem w rozsypce nie mam siły, dziennie myśle o tym że jak zostane z nim miesiąc dłużej to popełnie samobójstwo:(

4 Ostatnio edytowany przez Malwina261988 (2014-09-29 17:08:18)

Chciałabym wynająć mieszkanie utrzymać się sama i być fer w stosunku do nowego chłopa ale nie potrafię...
Nie mam z kim zostawić dzieci rodzina mi nie pomoze bo nie zaakceptuje takiej decyzji ja chyba musze z soba skonczyc tak bedzie najlepiej. Ale dzieci...

5 Ostatnio edytowany przez NieZnamSiebie (2014-09-29 17:13:05)

Ojoj, wiele z nas jest w rozsypce, nie jesteś jedyna.
Tyle że tak nie można iść przez życie, trzeba wziąć się za siebie bo to jak się czujesz zależy wyłącznie od Ciebie.
Mój mąż zawsze powtarza " naucz się wyłączać emocje ".

Skończyć bo?
Widzisz, taki dupek to nie powód, a sensowne wyjście z sytuacji zawsze znajdziesz. Wystarczy trochę pomyslec., oddać dzieci do przedszkola, pójść do pomocy społecznej, itd... Jak się chce , to się uda:)

6 Ostatnio edytowany przez Malwina261988 (2014-09-29 17:26:04)

Mam depresję lecze się ale nikt o tym nie wie ale mimo to nie potrafię wyłączyć emocji wytrzymywałam 5 lat w koncu pękłam. Ale nie o emocje pytam, pytam o rozwód czy spełnia moja sytuacja warunki do uzyskania rozwodu przez wine męża ? Nie chce wywodow na tle emocjonalnym czy moralnym jak powinnam postapic bo wiem ze postepuje nie fer.
Do pomocy społecznej mam iśc jak mój mąż zarabia grubo ponad 4 ?
Jedno dziecko jest w przedszkolu od 7 do 16 ale drugie lazi do szkoly i konczy o 12 zawsze moze zostac na swietlicy dluzej wiem, wlasnie chce do takiej sytuacji doprowadzic zeby byc niezalezna ale sama jak wyjde na "swoje" to nie podolam dlatego rozwod i alimenty na dzieci sa mi niezbedne. Nie chce sie tutaj rozklejac jakbyscie mogły jak jest ktoś po rozwodzie, ktos co takie cos przezyl i ma to doswiadczenie za soba i wie jakie warunki trzeba spełnić do uzyskania rozmowu z winy meża, poprostu doradzić.

7

Czyli pierwsze dziecko masz z jakimś poprzednim facetem, drugie z obecnym, tak?
Twój mąż czy chce czy nie chce, będzie musiał płacić na drugie (jego) dziecko. Bo chyba nie oczekujesz że będzie płacił na pierwsze (no chyba że prawnie przyznano mu ojcostwo) oraz na Ciebie?
Bo to co najbardziej wyziera z Twojego postu, to biadolenie, że on nie będzie chciał płacić.
Skoro nowy facet oferuje taką pomoc, to niech pomoże. Bo po rozwodzie musisz przestać liczyć na pomoc finansową od ex męża (oprócz alimentów na jedno dziecko). A co z ojcem pierwszego dziecka? Czy on nie płaci alimentów?

8 Ostatnio edytowany przez Malwina261988 (2014-09-29 17:32:46)

Przepraszam ze moze to zabrzmi troche niemiło ale mnie interesuje tylko rozwod z winy meza czy opisywana przezemnie sytuacja spełnia kryteria przyznania przez sad takiego orzeczenia. Ja sobie poradze dostaje alimenty od exa sama cos zarabiam i nowy chłop mi pomoze, naprawde nie chce sie tu rozklejac bo nie o to mi chodzi. Albo czy jak wezme rozwod z mojej winy to czy alimenty dostane na dziecko.

9 Ostatnio edytowany przez Eileen (2014-09-29 17:36:07)

Nagrałam kilka kłutni z nim, czasami przydażyło mu się przyjśc do domu jak był ostro piany padał na ziemie i wrzeszczał na mnie ze jestem tym tamtym siamtym, raz czy 2 razy zadzwoniłam na policje podczas awantury bo zaczoł rzucać przedmiotami w moim kierunku przyjechali on uciekał i jakoś nic z tego nie wynikło, jak sie to powtorzy postaram się zeby załozyli mu niebieską karte ale na ten czas jej nie ma.

Bo policja nic nie zrobi, jeśli jest wzywana konkretnie do interwencji. Jeżeli chcesz, musiałabyś iść specjalnie na policję i złożyć zeznania, założyć sprawę. Tak to przyjeżdżają tylko po to, żeby "ogarnąć" sytuację, sami z siebie więcej nie zrobią, chociaż powinni Cię o tym poinformwoać.

Alimenty możesz dostać, jeśli rozwód będzie z jego winy i udowodni się, że Twoja sytuacja po rozwodzie pogorszyła się znacząco. Nie jestem ekspertem, jak chcesz, to mogę dopytać, bo mam eksperta za ścianą, tyle że do domu nie wrócił jeszcze, big_smile natomiast wątpię, żeby w takim przypadku, jeśli wyjdzie Twój romans, udało Ci się dostać jakieś pieniądze na siebie. Na dziecko oczywiście będzie musiał płacić. A już tak dodatkowo - zdradziłaś faceta, jaki by nie był, a teraz chcesz jeszcze, żeby fundował Ci życie z kochankiem. Poniżej wszelkiej krytyki.

10

Dziękuje jedno już wiem <dostane alimenty na dziecko jak bedzie z mojej winy>. Za ocene to ze jestem załosna tez dziękuje, wiem to ale ten ... nie zasłużył ani na mnie ani na dziecko a jak zrobił dziecko to niech je utrzymuje, jak napisałam nienawidze go najchetniej bym go zabiła i jak zostane z nim to albo ja sie zabije albo jego. I idac dalej rozwodu nie dostaje sie tak o bo ja chce musi nastapic : skopiuje ze strony.

Jakie są przesłanki uzyskania rozwodu?

"W Polsce sąd nie ma obowiązku orzekania rozwodu, nawet, jeżeli małżonkowie zgodnie tego żądają. Zaistniałe okoliczności, np. pijaństwo czy cudzołóstwo drugiego małżonka są tylko okolicznościami badanymi przez sąd, który ma stwierdzić, czy nastąpił trwały i zupełny rozkład pożycia.

Główną przesłanką dopuszczalności rozwodu jest zatem wystąpienie zupełnego i trwałego rozkładu pożycia pomiędzy małżonkami. Jeżeli ta przesłanka nie jest spełniona, sąd nie może orzec rozwodu.

Co to znaczy, że rozkład pożycia jest zupełny i trwały?

Ogólnie przyjmuje się, iż rozkład jest zupełny, jeśli wszelkie więzy duchowe, fizyczne i gospodarcze między małżonkami uległy zerwaniu np. mąż od dłuższego już czasu mieszka z inną kobietą i nie zamierza wrócić do swojej żony. Jednak również w przypadku wspólnego zamieszkiwania małżonków, (czyli istnienia więzi gospodarczych) sąd może orzec rozwód, gdy wspólne zamieszkanie jest wynikiem sytuacji ekonomicznej małżonków (np. żadne z nich nie ma możliwości zamieszkania gdzie indziej), a spełnione są pozostałe przesłanki uzyskania rozwodu. "

I stad moje pytanie czy moja historia, moje zale w 1 poscie spełniają warunki przyznania rozwodu i czy jest mozliwosc rozwodu z jego winy. Oceniać kogoś jest łatwo, ja nie chciałam oceny tylko odpowiedzi na pytanie i musialam opisac moja sytuacje.

11 Ostatnio edytowany przez Koczilla (2014-09-29 17:46:08)

Jeśli masz dowody przemocy męża, a jeszcze lepiej - świadków, możesz starać się o rozwód z jego winy. Rozwodu z Twojej winy nie akceptuj. Co by Ci to dało? Jeśli chcesz opuścić obecnego partnera, prawnie możesz to zrobić w każdej chwili -  bez orzeczenia o winie i nawet bez rozwodu.

Excop bardzo mądrze radzi w tej sprawie autorce tego wątku, poczytaj: http://www.netkobiety.pl/t73547.html

Piszesz, że nie pójdziesz do opieki społecznej, bo mąż dobrze zarabia. Masz coś z tych jego pieniędzy? Możesz nimi swobodnie dysponować? Wątpię. Oprócz tego Ty i Wasze dzieci ponosicie ogromne k o s z t y tkwienia w patologii. Nie wiem, czy dom samotnej matki nie byłby lepszy.

Jasne, łatwo pisać z perspektywy własnego ciasnego mieszkanka, ale nie wiem, czy nie lepiej zabrać dzieci w skromniejsze miejsce i udowodnić, że mają w życiu wybór, niż skazywać je na syf i uczyć, że ten ma władzę absolutną, kto przynosi pieniądze do domu.

Rozumiem, że nowy facet to psychologicznie i finansowo kusząca opcja, ale lepszy byłby dla Ciebie wspomniany ośrodek lub mieszkanie z krewnymi. Związki z facetami nie są Twoją mocną stroną, d w a  r a z y już źle wybrałaś i nie ma pewności, czy znowu nie trafisz na socjopatę. Twoja psychika jest w rozsypce, dla dzieci nowy pan w życiu matki i mieszkanie z nim to dodatkowa trauma, a jeśli poważnie myślisz o rozwodzie, mogłabyś dać mężowi do ręki argument, że latawica z Ciebie, zmieniasz facetów tylko po to, by się dzięki nim utrzymywać, zasłaniasz się wychowywaniem potomstwa, ale tak naprawdę nie dbasz o nie itd.

12

Dzieki w koncu konkret oczywiscie z oceną big_smile

13 Ostatnio edytowany przez Koczilla (2014-09-29 18:21:47)

Malwina261988 napisał/a:

Dzieki w koncu konkret oczywiscie z oceną big_smile

Ja Twojej moralności nie oceniam. Fr. z latawicą to był obrazowy (i celny, jak widzę) przykład argumentów, których mąż jest w stanie użyć w sądzie i jak Twoje wybory będą postrzegane przez osoby, które o całej sytuacji nie miały do tej pory pojęcia.

"Wyglądasz" mi na skrytą osobę. Może się mylę, ale przypuszczam, że oprócz nowego partnera niewielu wie, w jakich warunkach z dziećmi żyjecie. Rozwód i zamieszkanie z nowym facetem dla znajomych i rodziny będzie faktem. Twoje skargi na jego wybryki - Twoją wersją zdarzeń. Niczym więcej. (Chyba że awanturuje się i upija przy ludziach.)

Wielu ludzi na co dzień doświadcza przemocy domowej, ale też dla bardzo wielu jest ona abstrakcją. Tym, którzy jej nie poznali, ciężko będzie uwierzyć, że bezrobotna kobieta z dziećmi różnych mężczyzn nie zawinęła się do kolejnego wyłącznie dla kaprysu. (Szczególnie, że polski etos  uznaniem darzy Matkę Polkę, która ciągnie rodzinę o własnych siłach i nie polega w tym na mężczyznach.)

Nawiasem mówiąc, jeśli już traficie z mężem do sądu, unikaj wyznań, że chętnie byś go zabiła, nie opowiadaj, że dzieci już same "łażą" i nie nazywaj ich, nawet żartobliwie, "darmozjadami". Może chcesz pokazać, jaka jesteś - mimo wszystko - konkretna i twarda, ale tak się wyrażają ludzie cyniczni albo z marginesu. -100 do szacunku społecznego.

Rozumiem, że przed rodziną Ci wstyd, a opiekę społeczną uważasz za dno, ale powtarzam: nie masz podstaw, by ufać swym osądom w ocenianiu intencji  kolejnego partnera. Być może to święty człowiek, a może uciekając przed burzą wpadniesz do studni. I skomplikujesz swoje sprawy w sądzie.

Posty [ 14 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ROZSTANIE, FLIRT, ZDRADA, ROZWÓD » Czy dostane rozwód ??

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024