Pierwsza ciąża po 30-tce? Jakie to ryzyko? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Pierwsza ciąża po 30-tce? Jakie to ryzyko?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 26 ]

Temat: Pierwsza ciąża po 30-tce? Jakie to ryzyko?

Korzystając z okazji że powolutku zadomawiam się na forum. Chciałabym Wam zadać pytanie które od dawna mnie strasznie nurtuje. Otóż w mediach w internecie i ogólnie między koleżankami wciąż słyszę iż powinnam już w tym momencie (28 lat) zdecydować się na dziecko gdyż jest to ostatni dzwonek. W mojej głowie kłębią się myśli że pierwszy poród po 30-tce może być trudny, skomplikowany, że urodzę chore dziecko, że sama mogę tego nie przeżyć:( i wszystko co najgorsze. Problem w tym że bardzo chciałabym doczekac w pracy stałej umowy, najpierw dokończyć remont domu,wziąć ślub z moim ukochanym. I tak w 100 % się przygotować do zajścia w ciąże. A to wszystko przeciągnie się pewnie przez najbliższe 3 lata a wtedy będe już po 30 -tce.

Chciałabym poznać wasze opinie. Czy sa tu mamy które rodziły swoją pierwszą pociechę po 30-tce? Czy naprawdę jest się czego obawiać? Jak myślicie do jakiego wieku kobieta może bezpiecznie zajść w pierwszą ciążę?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Pierwsza ciąża po 30-tce? Jakie to ryzyko?

Witaj Moniko.
Powiem Ci tak. Sama jestem po 30-stce. 31 w grudniu. Staram się o ciążę, ale 2 razy nie wyszło ( 2 poronienia).
Na studiach tłumaczono mi, że najlepszy na rodzenie jest okres od 20 roku życia. Potem jest jakieś ryzyko.
Znam b. dużo kobiet, które rodzą w wieku 32-33 lat, zdrowe i śliczne dzieci. I to jedno dziecko w tym wieku.
Wszystko zależy od Twojego organizmu, komórki jajowej. Komórka jajowa ma tyle lat, ile Ty;)

Pozdrawiam

3 Ostatnio edytowany przez cisowianka (2014-09-29 09:19:35)

Chore dziecko mozna urodzić w każdym wieku. Nie ma żadnego przedziału.
Fakt ze ja bym chciala urodzić przed 30. Ale nie oznacza ze moja ciaza będzie książkowo piekna.
Nie, nigdy tego nie wiadomo.

Mnie w szkole mówiono ze wiek na ciąże to 20-25 tylko kto w tym wieku stara sie o dziecko ?
Pierw szkolą, studia, pozniej jako taka praca, fajnie miec swój kat na świecie jakieś mieszkanko.

Kobiety teraz raczej staraja sie ale od 25-35 lat na dziecko.
Jasne są rożne matki , w różnym wieku i nie widzę w tym problemu.

To zależy od dojrzałości kobiety no i faceta smile

Również zależy od wielu czynników. Znam parę osób gdzie są po 30 i maja problemy z zajściem w ciąży, ale rownież młodsze dziewczyny.

Idealny wiek ? Nie ma. Kazda z nas kobiet wybiera czas kiedy chce starac sie o dziecko. Musisz poczuć instynkt.

4

Medycyna uważa za ciąże podwyższonego ryzyka dopiero te po 35 r.ż. Jednak zdecydowana większość ciąż w wieku 35 lat i więcej kończy się urodzeniem zdrowego dziecka. Młodym kobietom tuż po 20-tce czasem rodzą się chore dzieci. Bo to tylko statystyka. A co Ci po statystyce? Tobie chodzi o konkretne dziecko (Twoje), nie o to czy 1 na 1000 czy 3/1000 rodzi się z zespołem Downa...

Myślisz, ze w wieku 29 lat dziecko samo wyskakuje, a w wieku 30 lat miednica się zarasta i poród robi się dramatycznie trudny? smile Trudne porody zdarzają się kobietom w każdym wieku, a współczesna medycyna sobie z nimi zazwyczaj bez problemu radzi.

Obecnie coraz więcej kobiet decyduje się na pierwsze dziecko po 30-tce. W moim otoczeniu jest ich dużo, więcej niż tych, które urodziły w wieku 20-25 lat. Znam dwoje dzieci niepełnosprawnych. Jedno urodziła matka, która w czasie porodu miała 23 lata, drugie - matka 33-letnia. Na to nie ma reguły. Więc przestań słuchać dziwacznych teorii, bo bezpieczniej dla przyszłego dziecka jest poczekać te 2-3 lata, w spokoju przeżyć ciążę z właściwym partnerem, niż zachodzić w ciążę "bo najwyższy czas" (wg koleżanek tongue ) i potem histeryzować, że nie ma za co żyć i z kim żyć.

5

Monika8261 napisał/a:

W mojej głowie kłębią się myśli że pierwszy poród po 30-tce może być trudny, skomplikowany, że urodzę chore dziecko, że sama mogę tego nie przeżyć:( i wszystko co najgorsze.

O rany! yikes Ale scenariusz yikes

Bezpiecznie zajść to możesz kochana i do 40, rzecz w tym że im jesteś starsza tym więcej problemów z płodnością. Zwlekasz = godzisz się na turbulencje w procesie poczęcia wink

Ja będę rodzić w styczniu, rocznikowo 35 mi stuknie, według tych czarnych wizji powinnam spisać testament lol

Powodzenia! Myślę że spokojnie możesz ogarnąć swoją przestrzeń i dopiero postarać się o dzidziusia smile

6

Wiecie jak to jest strach ma wielkie oczy smile:) dziękuje wam za odpowiedź smile
A ciąży to ja już wogole no boję się jak ognia, obym tylko w jakąs fobie nie wpadła:P

7

Witam,

mam 33 lata, jestem w ciąży bliźniaczej (termin na kwiecień). Lekarz na moje obawy związane z wiekiem roześmiał się smile
"E tam....pani to jeszcze młodziutka jest wink. Teraz i 35 lat to nic dziwnego. Naród mądrzeje..."

Nic dodać, nic ująć. Ty najlepiej wiesz "kiedy jest ten najwyższy czas".

8

Witaj, ja jestem też po 30 i to grubo. Wiadomo, może i trudniej a może  nie. Na pewno jest problem z zajściem w ciążę. Ja się staram, leczę wklinice i nie jest łątwo. Kobieto, ciesz się, że się udało smile i nie myśl o wieku. Rozmawiałam kiedyś z dziewczyną, która pracowałą w Anglii i mnie pocieszała. Powiedziała, że w Anglii po 40 kobiety zachodza w ciążę i to jest norma. 30 to młódki smile.

9

Mnie mowili ze 18-23 to najlepszy czas na zajscie w ciaze. Ja mialam wprawie 23 lata, jak urodzilam syna. I bardzo z tego sie ciesze. Maz ( jest starszy ode mnie na 7 lat) bardzo chcial dziecko. Ja tez, tylko moj gin powiedzial mi ze mam bezplodnosc. Staralam sie o tym nie myslec. Ale miesiac po slubie dowiedzialam sie ze jestem ciazy))) Dziekuje Panu Bogu za ten skarb!
Czesto myslalam o tym ze jakby planowalam dziecko po 30-tce, to chyba nigdy nie zaszlabym w ciaze. Lekarze dziwili sie ze udalo mi sie zajsc w ciaze przy mojej chorobie.
W Polsce najwiecej kobiet rodzi po 30tce. Mam kolezanke, ktora urodzila chore dziecko. Al jak byla w ciazy, to mowili ze wszystko ok, dzidzius jest zdrowy, a dziewczynka urodzila sie bez jednej nerki, ma padaczke. Lepej w ciazy jednak nie oszczedzac i chodzic do gin prywatnie.
Najwazniejsze Monika8226 mysl pozytywnie. Dbaj o Siebie i wszystko Ci sie uda. Trzymam za Ciebie kciuki.

10

Z tymi prywatnymi wizytami to fakt, tak to się badziej lekarze angażują i człowiek jest wybadany na wszystkie strony.

11

Po trzydziestce nie jest za późno na ciążę.Trzydzieści lat to dobry wiek na rodzenie dzieci. Kobieta jest na tyle młoda, że ciąża nie wiąże się ze zwiększonym ryzykiem powikłań, a jej decyzja o macierzyństwie jest przemyślana. Zagrożenie komplikacjami zwiększa się po 35. roku życia i nie zależy od tego, czy kobieta już rodziła czy nie. Ale sam wiek nie kwalifikuje przyszłej mamy do grupy wysokiego ryzyka.
wiele zależy również od trybu życia, ogólnego stanu zdrowia. Dbaj o siebie i chodź do lekarzy.

12

Witam Was serdecznie ja mam 38 lat i po 10lat ciężkich starań o maleństwo udało mi się chociaż przez te 10 lat życie dało mi w kość nawet byłam w więzieniu i od razu po więzieniu zaszłam w ciąże chociaż już nie wierzyłam ze będę kiedyś mamą termin mam na 27 lutego.

13

Tak naprawdę, dziewczyny, nie liczy się to ile macie lat w metryce, tylko w jakim wieku jest wasze ciało. Trzeba o siebie dbać, szczególnie gdy planuje się ciąże i w jej czasie! Więc 30 lat to jeszcze nie starość wink

14

ja wprawdzie urodziłam w wieku 26 lat, ale mam wiele koleżanek które są po 30 i dopiero planują ciążę smile również uważam, że nie ważny jest wiek, tylko to jak się kobieta czuje, jej ciało.

15

W dzisiejszych czasach 30 letnia kobieta jest młodą kobietą. Ale ja słyszę co mówią moje koleżanki,  ze łatwiej im sie wstawało gdy miały 28-29 lat niz teraz z drugim dzieckiem jak wstają w wieku 34 smile. Ja mam 30 lat i jestem w ciązy i czuje sie dobrze smile zobaczymy jak będzie z siłami po porodzie smile

16

Kiedyś było, że do 30, teraz do 35. Czasy się zmieniają, medycyna idzie do przodu. Kuzynka rodziła jakoś przed 40 i urodziła zdrowe smile

"A to wszystko przeciągnie się pewnie przez najbliższe 3 lata a wtedy będe już po 30 -tce. "
Nie ma granicy, że po urodzinach już termin się kończy smile)

Powszechnie wiadomo, że wraz z wiekiem płodność maleje, ale nie możemy dać się zwariować. Trzydziestka jest w dzisiejszych czasach zupełnie normalnym wiekiem na zachodzenie w ciążę smile

18

Leila01 napisał/a:

Witam,

mam 33 lata, jestem w ciąży bliźniaczej (termin na kwiecień). Lekarz na moje obawy związane z wiekiem roześmiał się smile
"E tam....pani to jeszcze młodziutka jest wink. Teraz i 35 lat to nic dziwnego. Naród mądrzeje..."

Nic dodać, nic ująć. Ty najlepiej wiesz "kiedy jest ten najwyższy czas".

Moj wpis z przed 1,5 roku smile Okazało sie,  że "mimo" mojego wieku urodziłam (przez cc) trojaczki nie bliźniaki smile Za dwa tygodnie moje panny skończa rok smile Sa zdrowe i slodkie:)

P. S.  Nigdy nie bralam zadnych hormonow etc. Taki psikus natury.

19

Leila01 ale historia!  Gratulacje i zdrowia dla was! 

Ja urodziłam pierwsze dziecko w wieku 33 lat. Półtora roku później zaszłam ponownie w ciążę lecz niestety jajo plodowe było puste i doszło do samoistnego poronienia. Znów staramy się o dziecko choć w krótce skończę 35 lat. Myślę że ryzyko jest w każdym wieku.

20

Wydaje mi się, że wiek ma znaczenie ale tez nie popadajmy w paranoję... Trzeba zacząć się starać i życ bez zastanawiania się co będzie jutro, za miesiąc rok. Życ teraz! Inaczej to szkoda życia i czasu na zamartwianie się...

ja nie mam charakteru panikary ale np moja siostra owszem. Właśnie starają się o dziecko już chyba z 2 lata i już wkręca sobie wiele rzeczy...

22

Moim zdaniem najważniejsze jest pozytywne podejście. Nie możesz myśleć o tym co się może stać, czy dziecko będzie chore etc. myśl pozytywnie, że wszystko będzie ok smile Może się zdarzyć poronienie, mogą się zdarzyć problemy z zajściem w ciążę (np. trzeba będzie brać hormony czy inofem), ale ostatecznie i tak masz ogromną szansę na zdrowe dziecko, nawet jeśli na poczatku nie będzie łatwo. Zobacz jak wiele dziewczyn tutaj i na innych bardziej wyspecjalizowanych forach , przeszłą przez tą walke pozytywnie i cieszy się teraz swoimi dziećmi smile Wzmacniaj się takimi informacjami smile Trzymam kciuki.

23

Hej,
Myślę ,że w dzisiejszych czasach medycyna daję nam wybór. Oczywiście wiek nie jest naszym sprzymierzeńcem ale ostatnio sama zaczęłam przeglądać fora, kliniki itp. na necie w tym temacie (tak ostatnio bobasek siedzi mi w głowie smile) Też się trochę obawiam wad, bo jestem po 30-tce... Znalazłam coś takiego jak diagnostyka preimplantacyjna (PGS-NGS 360° polecam wyguglować) Ale warunkiem jest in vitro. My się zastanawiamy, bo i tak nie wychodzą nam starania od jakiegoś czasu...  Tak więc dzięki medycynie możemy nie tylko zostać mamami w takim wieku ale też zminimalizować ryzyko różnych chorób u przyszłej pociechy. Może któraś z was kiedykolwiek korzystała z pomocy tej kliniki? Jakieś opinie?

24

sandraxxx napisał/a:

Hej,
Myślę ,że w dzisiejszych czasach medycyna daję nam wybór. Oczywiście wiek nie jest naszym sprzymierzeńcem ale ostatnio sama zaczęłam przeglądać fora, kliniki itp. na necie w tym temacie (tak ostatnio bobasek siedzi mi w głowie smile) Też się trochę obawiam wad, bo jestem po 30-tce... Znalazłam coś takiego jak diagnostyka preimplantacyjna (PGS-NGS 360° polecam wyguglować) Ale warunkiem jest in vitro. My się zastanawiamy, bo i tak nie wychodzą nam starania od jakiegoś czasu...  Tak więc dzięki medycynie możemy nie tylko zostać mamami w takim wieku ale też zminimalizować ryzyko różnych chorób u przyszłej pociechy. Może któraś z was kiedykolwiek korzystała z pomocy tej kliniki? Jakieś opinie?

Wiesz co, w pierwszej kolejności zamiast planować idzcie do kliniki. Tak zrobicie szereg badań i wtedy bedziecie mogli podjac wpolnie z lekarzem decyzję czy inseminacja czy moze invitro. Tak w ciemno celować nie ma co. Na początek badania smile

25

Moja mama urodziła brata jak miała 41 lat. Chłop niedługo skończy 19 lat. Zdrowy, silny, nigdy nie brał antybiotyku. Lekarka dopiero ostatnio zobaczyła jak faktycznie Młody wygląda, bo dziad nie choruje. Jakieś małe przeziębienie przyplącze się raz na kilka lat. 3-4 dni i zdrowy. Ostatnio się zresztą zdziwiła, bo przyszedł z 'chorobą' - katar, bolące gardło i podwyższona temperatura. Tydzień w domu i już na nogach - bez antybiotyków czy innych dziwnych leków. Tabletki na gardło i do łóżka.
Ja, urodzona 5 lat wcześniej - od dwóch lat choruję dwa razy do roku, co jest świętem, za każdym razem z antybiotykiem. Wcześniej byłam częściej chora niż zdrowa - zapalenia zatok, gardła, oskrzeli, alergie, wycinany migdałek etc.

Także, jak widzisz, nie ma reguły. Inna sprawa, że medycyna idzie do przodu, więc nie ma czym się martwić. Dbaj o siebie i będzie ok.

26

Oczywiście, że nie ma reguły, ale liczy się zdrowe racjonalne podejście. Stres tez potrafi dużo zdziałać. Trzeba optymistycznie patrzeć na życie i cieszyć się z tego co nam daje.

Posty [ 26 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Pierwsza ciąża po 30-tce? Jakie to ryzyko?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024