wniosek o rozwód - co z dziećmi?pilne - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » wniosek o rozwód - co z dziećmi?pilne

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 11 ]

Temat: wniosek o rozwód - co z dziećmi?pilne

Witam, przymierzam sie do napisania i złożenia wniosku o rozwód. Jestem po slubie 17 lat, mam dwie córki 17 i 8 lat. Mąz często pił , imprezował. O dpół roku mieszkam sama z córkami, mąż chciał wrócić ale sie nie zgodziłam, od 5 miesięcy mamy rozdzielnosc majątkowa i podział majątku wspólnego. Moje pytanie : co napisać w pozwie bo chcemy za porozumieniem stron dokładnie chodzi mi o dzieci a dokładniej o władze rodzicielską, bo w różnych przykładowych wnioskach jest róznie albo powierzenie władzy obojgu rodziców ale wtedy trzeba miec porozumienie wychowawcze ale jednemu z rodziców,wiem że znajomy ma w orzeczeniu rozwodu że bła żona ma władze rodzicielska a on ograniczenie, mój mąż na to nie pójdzie, czym się różni władza obojga rodziców a jednym.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: wniosek o rozwód - co z dziećmi?pilne
kasia101978 napisał/a:

Witam, przymierzam sie do napisania i złożenia wniosku o rozwód. Jestem po slubie 17 lat, mam dwie córki 17 i 8 lat. Mąz często pił , imprezował. O dpół roku mieszkam sama z córkami, mąż chciał wrócić ale sie nie zgodziłam, od 5 miesięcy mamy rozdzielnosc majątkowa i podział majątku wspólnego. Moje pytanie : co napisać w pozwie bo chcemy za porozumieniem stron dokładnie chodzi mi o dzieci a dokładniej o władze rodzicielską, bo w różnych przykładowych wnioskach jest róznie albo powierzenie władzy obojgu rodziców ale wtedy trzeba miec porozumienie wychowawcze ale jednemu z rodziców,wiem że znajomy ma w orzeczeniu rozwodu że bła żona ma władze rodzicielska a on ograniczenie, mój mąż na to nie pójdzie, czym się różni władza obojga rodziców a jednym.

Zazwyczaj ta wladza dla jednego z rodzicow jest ograniczona z powodu tego,ze rodzic ktory wychowuje dzieci podejmuje wiekszosc decyzji,a Sad lub Wy decydujecie o czym bedziecie wspolnie rozmawiac w sprawie dzieci.

3

Chodzio to czy na wniosku musze pisać o tej władzy czy sa d sam to ustala?

4

To jest wniosek o rozwód, nie o ograniczenie praw rodzicielskich.
Z założenia oboje rodzice zachowują prawa rodzicielskie. We wniosku musisz zawrzeć natomiast swoją propozycję podziału opieki nad dziećmi (np. to, ze dzieci zostają z Tobą, jak często ojciec ma prawo się z nimi widywać i na jakich zasadach).
Czy ta propozycja przejdzie (a przejdzie, jeśli Twój mąż się na nią zgodzi) to ustalenia stają się zobowiązujące, ale oboje macie pełną władzę rodzicielską, tj. wspólnie decydujecie o ważnych sprawach dotyczących dzieci. i mąż ma pełne prawo do kontaktu z nimi.

5

Czyli nie trzeba pisać o kontaktach dokładnie kiedy będą się odbywać, czy co drugi wekend, czy po prostu że rodzice w sprawie kontaków sie dogadają?

6

Kasiu, mylisz pojęcia. Kontakty z dziećmi a ograniczenie władzy rodzicielskiej to dwie różne sprawy. Owszem, powinnaś napisać swoją propozycję spotkań ex-męża z dziećmi.

7

Witam, ja składam wniosek o rozwód i opiekę nad dziećmi, do tej pory dogadywaliśmy się co do opieki a teraz mąż nie chce mi oddać dzieci a policja nic nie pomoże bo nie mam orzeczenia sądu, mąż nastawia moje córki przeciwko mnie wyłącza telefon starszej córce żebym nie mogła się dodzwonić wiecznie coś wymyśla, jestem już w takim stanie psychicznym że zaczynam wariować. Ja się wyprowadziłam od męża  mam prace dom warunki w domu też, szkołę pod nosem, co jeszcze musze mieć posiadać aby uzyskać opiekę nad dziećmi? Nigdy nie byłam karana nie mam nałogów, mąż tylko mnie straszy i oskarża o wszystko smsy które dostaje od niego to jest jakaś pomyłka. Proszę o pomoc co mogę zrobić?

8

sylwia07 napisał/a:

Witam, ja składam wniosek o rozwód i opiekę nad dziećmi, do tej pory dogadywaliśmy się co do opieki a teraz mąż nie chce mi oddać dzieci a policja nic nie pomoże bo nie mam orzeczenia sądu, mąż nastawia moje córki przeciwko mnie wyłącza telefon starszej córce żebym nie mogła się dodzwonić wiecznie coś wymyśla, jestem już w takim stanie psychicznym że zaczynam wariować. Ja się wyprowadziłam od męża  mam prace dom warunki w domu też, szkołę pod nosem, co jeszcze musze mieć posiadać aby uzyskać opiekę nad dziećmi? Nigdy nie byłam karana nie mam nałogów, mąż tylko mnie straszy i oskarża o wszystko smsy które dostaje od niego to jest jakaś pomyłka. Proszę o pomoc co mogę zrobić?

To faktycznie masz trudną sytuację, ja nadal nie wiem jak składać czy o władzę dla oboje rodziców ale wtedy wiem że trzeba mieć plan wychowawczy co do spotkań itd czy o opiekę na mnie ale maz pewnie na to nie pójdzie.

9

Sylwia, jeśli dobrze rozumiem - jesteście w tej chwili pełnoprawnym małżeństwem. Więc Twój mąż ma takie samo prawo do dzieci jak Ty. Nic nie możesz zrobić bez orzeczenia sądu o uregulowaniu kontaktów z dziećmi i przyznaniu sprawowania opieki nad nimi jednemu z rodziców.

Kasia, mam wrażenie, że Ty nadal nic nie rozumiesz. Władza rodzicielska to nie to samo co sprawowanie opieki. Dopóki sąd któregoś z rodziców tej władzy nie pozbawi (a to się robi tylko w przypadku drastycznych przewinień przeciwko dobru dziecka) - oboje zachowują pełnię władzy rodzicielskiej. Natomiast zawsze ustala się miejsce zamieszkania dzieci - zwykle z jednym z rodziców, chociaż zdarzają się przypadki, że dzieci są "tydzień tu, tydzień tam". Rodzic, z którym dziecko mieszka sprawuje nad nim główną opiekę, drugi rodzic ma ustalony zakres spotkań. Ale oboje mają pełną władzę rodzicielską! Jeśli twój mąż nie jest porządną patologią - nie możesz pozbawić go władzy rodzicielskiej.

10

ja go nie chce pozbawiać praw, chodzi o to że kolezanka sie rozwodziła i wniosła o władze obojga rodziców ale musiała miec coś takiego jak porozumienie wychowawcze czyli jak spedza dziecko świeta wakacje itd. Jesli sąd to zatwierdza to rodzice maja oboje proawo do dziecka takie samo.Jeśli sie składa o opieke dla siebie wtedy nie trzeba takiego poruzumienia i sąd przyznaje opieke jednemu z rodziców, to własnie sie chyba zmieniło w kodeksie 2009 roku, dlatego nie wiem jak wnioskować?

Posty [ 11 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » wniosek o rozwód - co z dziećmi?pilne

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024