mam takie pytanie. z moim chłopakiem często uwywamy prezerwatyw. i od pewnego czasu zauważyłam że moje miesiączki zaczęły byc nieregularne. wcześniej nic takiego nie miało miejsca. MIAŁAM JE ZAWSZE CO DO DNIA. a teraz to sie tak jakoś dziwnie porobiło, bo okres mam co dwa miesiące, nieraz przychodzi dwa tygodnie za wcześnie i tak w kółko:(:( raz myślałam ze w ciąży jestem bo spóźniał mi się juz trzy miesiące:( co o tym sądzicie? prezerwatywa ma na to jakis wpływ?
Nie sądzę. Oczywiście nie mam takiej wiedzy, żeby Ci powiedzieć że na pewno nie ma wpływu, ale bardzo w to wątpię, bo: po 1., nigdy o tym jeszcze nie słyszałam, po 2., tak na logikę, dlaczego miałoby mieć?
To, kiedy dostaniesz miesiączkę, regulują hormony, więc może masz jakieś problemy na tym tle, więc może warto byłoby się przebadać.
Ale przyczyną nieregularnych miesiączek może być też np. zespół policystycznych jajników czy torbiele. Więc powiem to, co zawsze mówię w takich przypadkach - do ginekologa marsz.
Ja uważam, że prezerwatywa nie ma na to wpływu, myślę, że to może wynikac ze stresu bądź jakis problemów kobiecych... ja bym się udała go ginekologa.
Zgadzam się z poprzedniczkami, sama mam problem z cyklem i u mnie właśnie kwestia jajników odgrywa główną rolę
Zatem do lekarza dziewczyno ![]()
Tak tak, nie ma sie co zastanawiac i glowkowac.
Im wczesniej udasz sie do ginekologa tym wczesniej bedziesz wieziala co jest grane i jak, ewentualnie, sie leczyc
prezerwatywa a nieregularne miesiączki? moim zdaniem nie ma to nic wspólnego z prezerwatywą, ponieważ prezerwatywa to nie tabletki anty, nie zawiera hormonów, które zmieniają procesy w macicy
wydaję mi się, że to może być problem związany z jakąś chorobą, o czym pisały już wyżej kobietki, albo stres, inna przyczyna to może nadżerka?
z pewnością to nie jest sprawa prezerwatywy. Nadżerki raczej też nie. Stres i tyle, ale warto iść do lekarza.
Niekoniecznie stres albo od razu torbiele. Prostszym wytłumaczeniem nieraz jest zmiana diety (często jak się zakochujemy zmieniamy tryb życia - każda z nas to wie
) albo ogólnie trybu życia (mniej snu, więcej aktywności etc.). Ja bym radziła raczej temu się przyjrzeć - a nie od razu zakładać torbiele albo problemy hormonalne ![]()
dzieki dziewczyny za rady. ale od dwóch miesięcy z moim partnerem ograniczyliśmy używanie prezerwatywy i okres jest taki jak dawniej- regularny. może to był rzeczywiście stres, bo ostatnio miałam trudne miesiące, poszukiwanie nowej pracy, kłopoty osobiste etc. jeszcze raz dziekuję za porady:) miło mieć uczucie że ktoś poradzi mi i wyrazi swoje zdanie!
Do usług ![]()