Studia UK - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 8 ]

Temat: Studia UK

Czy orientuje sie moze ktos jak wygladaja i ile kosztuja studia w Anglii?
Czy sa studia zaoczne? Czy warto przerwac studia w polsce (1 rok) na rzecz wyjazdu do UK do pracy i zajecia sie tam studiowaniem. Czy da sie tak przezyc? Czy ma to sens? Mam kilka nurtujacych mnie pytan, i mam nadzieje ze jak ktos mi odpowie, to bede mogla zadac kolejne smile

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Studia UK

Chcesz tu iść na studia - zakładam wiec że:
a) znasz angielski
b) wiesz co to internet
c) wiesz co to Google
d) umiesz pisać....

Jeżeli tak to wpisz w Google "part-time evening studies UK" i włóż odrobinę wysiłku... WSZYSTKIE odpowiedzi tam są.

3

Tak umiem pisac, wiem co to internet, i wiem co to google. Tylko pytam, po to jest forum zeby pytac? Tak ? Tak mi sie wydawalo ...

4

Wiesz co... ja rozumiem zasadność pytania czy ma sens przerwanie studiów w PL i rozpoczęcie w UK. Ale pytać się czy istnieją studia zaoczne?! No dziewczyno! Jesteś tak leniwa, czy tak nieogarnięta, ze ci się nie chciało (czy nie potrafiłaś?) znaleźć odpowiedzi na tak proste pytanie?

Ty chcesz studiować za granica? I z każdą głupotą będziesz wskakiwać na forum i pytać? Odrobinę samodzielności jeżeli ci się marzy wielki świat - tam nikt cie za rączkę prowadził nie będzie.

Masz problem - pytaj, oczywiście - ale o konkrety a nie o podstawy, bo my chętnie odpowiadamy, ale lenistwa nie promujemy.

5

To ze istnieja to wiem, ale ile kosztuja (mniej wiecej) juz nie... Zle sformulowalam pytanie ...

6 Ostatnio edytowany przez Iceni (2014-08-15 13:55:32)

Dobra. Widzę, że nie wiesz jak to ugryźć...

Typowe studia undergraduate  to koszt od 3 do 9 tys ? za rok.
Z tym, że te za 3 tys to raczej podrzędne szkoły,  nastawiaj się na 6-9.

Studia typu part-time mogą odbywać się na wiele sposobów - mogą to być jak studia dzienne ale np tylko 2 dni w tygodniu. Może to być nauka wieczorowa, może weekendowa. To w jakim systemie odbywa się nauka part-time zalezy od konkretnej uczelni.

Zwykle podczas studiów typu part-time robisz 1/2 programu studiów dziennych  a same studia trwaja 2 razy dluzej natomiast oplata roczna to 1/2 studiow dziennych.

Istnieje tez opcja kredytu na studia - ale aby ubiegac sie o ten kredyt nalezy wczesniej mieszkac co najmniej 3 lata w UK.
Druga rzecz to kredyt przyznawany jest wylacznie osobom, ktore nie ukonczyly zadnych studiow - kazdy zaliczony rok skraca o rok przyznawanie kredytu.

Dobra strona tego kredytu jest taka, że jest on przyznawany na 30 lat a splacac go zaczynasz sopiero po osiagnieciu zarobkow powyzej 21 tys/rok, splacasz go tylko jezeli pracujesz - splata jest wstrzymywana jezeli np stracisz prace lub z powodu choroby jestes do pracy nie zdolna i dodatkowo splacasz jedynie 9% sumy powyzej zarobionych 21 tys.
w przypadku trudnosci ze splata kredytu czesto jest umażany - nie od razu oczywiscie, ale np po 20 latach wink

Jest to najlepsza forma studiowania dla osob. niezamoznych poniewaz bez zawodu, z pensji kelnerki czy pomocy biurowej 9tys na rok nie bedziesz w stanie odlozyc chocbys pracowala po 12 h.
Studiujac part time i placac 4,5 tys w zasadzie dasz rade oplacic sama, ale to bedzie koszt rowny mniej wiecej 1/3 twoich rocznych zarobkow - czyli jakikolwiek problem z praca i lezysz z oplatami.

7

Jeśli interesują Cię studia za granicą, dużo informacji znajdziesz na stronie programu ADAMED SmartUp. Procedury są zupełnie inne niż w Polsce, koszty też spore więc warto zainteresować się tym wszystkim wcześniej. Ale można też wygrać stypendium, np. we wspomnianym programie i wyjechać studiować za granicę  smile

Posty [ 8 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024