Witam NETKOBIETY! Proszę o pomoc w sprawie soczewek. Od ponad miesiąca nosze soczewki miesięczne. Mam wadę prawe oko- -4.0, lewe oko -1.75 na soczewki, na okulary mam zapisane op -4.25 ol -2.25.Jednak że nie widzialam różnicy w szkłach - 2.0 i -2.25 okulista zdecydował się na słabszą soczewkę. Okulista dobrał mi soczewki JohnsonJohnson. Wszystko było w porządku, widziałam prawidłowo. Po miesiącu musiałam kupić nowe. Optyk zasugerował mi soczewki clariti (tańsze i podobno wszyscy chwalą) więc się skusilam. Oko prawę super, wszystko w porządku jednak mam wrażenie ze widzę gorzej na lewe oko. Czy to możliwe ze clariti są słabszę od JJ? Czy jest możliwość abym na lewe oko kupiła soczewki z JJ a na prawym dalej używała clariti? Miałyście podobną sytuacje? Jakieś pomysły, co radzicie? Proszę o pomoc ![]()
1 2014-08-13 21:00:11 Ostatnio edytowany przez Amelia55 (2014-08-13 21:51:57)
Amelia, najlepiej byłoby najpierw:
- zweryfikować czy faktycznie widzisz gorzej, czy to kwestia przyzwyczajenia
- jeśli jednak widzisz gorzej i odczuwasz dyskomfort z tego powodu, to po prostu powiedz to lekarzowi; lub lekarza zmień; niech nowy "na świeżo" spojrzy na sprawę i dobierze Ci soczewki które będą Ci odpowiadać.
Ja też noszę soczewki; są to Bausch & Lomb -mam je od około 12 lat i całkowicie mi odpowiadają. Ważna jest odpowiednia higiena soczewek i oka.
Wydaje mi się, że spokojnie możesz nosić soczewki dwóch różnych firm - pod warunkiem, że są to soczewki tego samego typu - czyli np. miękkie, bo wtedy możesz mieć też ten sam płyn do nich. Ja kiedyś tak robiłam, jak przechodziłam na inną markę soczewek.
Ale żeby gorzej widzieć przy tej samej mocy?! Dziwne. Zwróć uwagę na inne niż moc parametry soczewki - np. promień krzywizny i średnica. Być może te soczewki się różnią, inaczej się na oczach układają i dlatego, mimo tej samej mocy możesz widzieć inaczej. Poza tym, soczewki mają też różny stopień uwodnienia i przepuszczania powietrza - być może jedno oko ma "gorsze warunki" i szybciej się męczy, dlatego widzisz inaczej? Najlepiej skonsultować to z okulistą albo chociaż optykiem ![]()
dziękuję za odpowiedzi ![]()