BLW - co sądzicie ? czy faktycznie to taka cudowna metoda ? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » BLW - co sądzicie ? czy faktycznie to taka cudowna metoda ?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 2 ]

Temat: BLW - co sądzicie ? czy faktycznie to taka cudowna metoda ?

hej dziewczyny - od jakiegoś czasu obserwuję jak siostra wprowadza dziecku metodę karmienia BLW -czyli po 6mieś życia siedzące już dobrze dziecko umościła w krzesełku i podała na tacy produkty które malec sam brał i pchał do buzi. Od początku nikomu nie podobała się ta metoda, widzę poniższe minusy :
- obawa o zakrztuszenie się dziecka,
- duży bałagan ,a dziecko dalej głodne,
- wygodnictwo - nie gotuje się i nic specjalnie nie podaje dziecku,
- zauważyliśmy ,że nasz malec jest mniejszy i lżejszy niż dzieci karmione łyżeczką a od niego o 3mieś młodsze,

Plusy metody :
- zabawa dla małego,
- umiejętności ma duże w trafianiu pożywieniem do buzi,
- ma apetyt (ale zawsze go miał ! jak podałam łyżeczką miksowaną marchewkę wrąbał 3/4 miseczki)

I teraz nie wiem czy to całe BLW to zabawa i moda czy faktycznie coś to da.
Ja oczywiście byłam normalnie karmiona i nigdy problemów z jedzeniem nie było, siostra też raczej jadła, tylko brat był marudą i nic by nie jadł cały dzień.

Co sądzicie o BLW ?

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez Magda8891 (2014-08-13 15:19:48)

Odp: BLW - co sądzicie ? czy faktycznie to taka cudowna metoda ?

Ja myślę że we wszystkim trzeba zachować umiar i zdrowy rozsądek. Fajnie że siostra chce nauczyc małego samodzielności(nie słyszałam nigdy o tej metodzie i poza tym co napisałaś nie wiem na czym polega) ale tak na zdrowy rozum...6cio miesięczne dziecko nie najje się samo... fajnie niech pogrzebie i popróbuje swoich sił w trafianiu jedzonka do buzi ale po wszystkim ja bym dziecko jednak dokarmiła... Co do zaksztuszenia...nie wiem jak wasz maluch ale np ja moje dziecko też uczę łykania większych kawałków mimo że ma 4 miesiące. Nie są to całe grudy ale też i nie gładka papka... Od początku łykał bardzo ładnie i ani razu się nie zaksztusił,takze to zalezy od preferencji dziecka.Znam dzieci które w wieku 10 miesięcy nie zjadły nic poza papką zmiksowaną wręcz na aksamit bo inaczej ksztuszenie i odruchy wymiotne.Jeśli chodzi o bałagan...cóż tak gdzie dzieci tam i bałagan, nie da się go uniknąć... Jest dużo kontrowersyjnych metod chowania dzieci, ale uważam że kazda matka zna najlepiej swoje dziecko i ma prawo chować je tak jak uważa za stosowne.

Posty [ 2 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » BLW - co sądzicie ? czy faktycznie to taka cudowna metoda ?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024