Powrót nocą. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 7 ]

Temat: Powrót nocą.

Witajcie.

Mam pytanie. Wyobraźcie sobie taką sytuację. Wracacie sobie w nocy do domu. Jest godzina (np) trzecia. Podjeżdża do Was radiowóz i pyta skąd wracacie, po czym proszą Was o dokument. Nie macie żadnego. I teraz moje pytanie. Co  w takiej sytuacji? Czy policja ma prawo Was spisać odwożąc na komisariat? Czy można po prostu odejść?
Dzięki za odpowiedź.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Powrót nocą.

Policja ma ZAWSZE obowiązek wylegitymowania, nie ważne czy jet to godzina 00.00, 03.00, czy 05.00.
Nie ma obowiązku noszenia przy sobie dokumentu potwierdzającego tożsamość, wydłuża się jedynie czas "kontroli", w związku ze sprawdzeniem, zweryfikowaniem Twoich danych w systemie.
Nie ma obowiązku noszenia dokumentów, ale jest obowiązek wylegitymowania się na żądanie np. policjanta ( art. 1-2, 4-7 rozporządzenia Rady Ministrów z dn. 26 lipca 2005 r. w sprawie sposobu postępowania przy wykonywaniu niektórych uprawnień policjantów).

3

W praktyce, bezpieczniej w miejscu publicznym mieć jakiś dokument przy sobie.Zwłaszcza jak się przewiduje bycie pod wpływem, albo w stanie wskazującym.

4

Nieletni taki co nie ukończył 17 lat nie powinien samotnie chodzić w godzinach nocnych.

5

Mialam kiedyś taka sytuację, bylismy w grupce znajomych. Podjechał radiowóz i poprosił policjant o dokumenty a ze ja nie miałam przy sobie torebki podałam dane, spisali ot i tyle.

Szczerze nie wiem czego zaistniala taka sytuacja. Nie sprawdzali nas alkomatem pomimo ze kazdy po piwku byl. Zachowanie normalne.

oni czasami spisują ludzi tak "sobie a muzom". zwłaszcza jak są jakieś imprezy masowe itp. moim zdaniem, jeśli ktoś nie zachowuje się podejrzanie, agresywnie itp to podanie danych wystarczy.
mnie kiedyś spisano na klatce schodowej kamienicy w której mieszkałam, bo akurat wychodziłam z mieszkania. podejrzewam, że trwało jakieś dochodzenie.

Posty [ 7 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024