Ks. Lemański na Woodstocku - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » Ks. Lemański na Woodstocku

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 23 ]

1

Temat: Ks. Lemański na Woodstocku

Ks. Wojciech Lemański był gościem Akademii Sztuk Przepięknych. Znani ludzie spotykają się z woodstockowiczami. - Przecież ma ksiądz zakaz medialnych wypowiedzi - powiedział jeden z nich. - Nie mam zakazu przyjazdu na Woodstock - odpowiedział ks. Lemański. Mówił o Kościele, wartościach i hipokryzji. Wiele jego wypowiedzi o stanie kościoła, jego hermetyczności i apodyktycznych biskupach spotkało się z entuzjastyczną reakcją publiczności. Oto najciekawsze z wypowiedzi ks. Lemańskiego.
1.
''Kochaj i rób, co chcesz'' to zasada, którą można mieć przy sobie. Jeśli robię coś z miłości do innych, to nawet gdybym się pomylił, to to będzie dobre. Wyuczenie się kodeksów moralnych jest ponad ludzkie siły.
2.
"Kościół jest niechętny Przystankowi Woodstock z zazdrości. Owsiakowi udaje się to, co im się nie udaje od lat. Jezus przyjąłby zaproszenie na Woodstock".
3.
"Wierzę, że Kościół niesie orędzie Dobrej Nowiny, które jest wartością dla wszystkich, którzy je przyjmą. Ale to propozycja. Jeśli jest jeden człowiek, który mówi: ''mnie to nie interesuje'', to nie można mówić mu, że się myli i to jest dla niego dobre".
4.
"Wolność jest wartością, która przynależy, do każdego człowieka. Łączy się z godnością. Nie możemy tego deptać tylko dlatego, że uważamy, że to my mamy rację. Takie myślenie to objaw pychy".
5.
"Głos Kościoła w Polsce to nie jest głos Kościoła Powszechnego - inaczej mówi się w Czechach, Francji czy Rzymie. W Polsce to głos ludzi sfrustrowanych, tracących władzę, ich głos jest bezowocny, nieskuteczny".
6.
"Dobrem jest życie i godność kogoś, kogo kochasz. Ja nie jestem historykiem i nie mam wiedzy wlanej z góry na wszelkie tematy. Nie wiem, czy to dobrze, że powstanie warszawski wybuchło, ale wiem, że gdybym tam był, dołączyłbym się do broniących poszczególnych dzielnic czy kamienic. Tam, gdzie człowiek kładzie swoje życie, sądów wypowiadać nie wolno. Mi jest szkoda wszystkich niewinnych ludzi - Żydów, których wywieziono, mieszkańców Woli, których zabito, choć nie mieli granatów w ręku..."
7.
"Jeżeli ktoś oczekuje, że Kościół sam się zmieni, to się myli. Jeśli będziecie się tego domagali, jeśli będziecie wychodzili z kościoła, kiedy ksiądz zamiast Ewangelii opowiada banialuki o polityce czy medycynie, to następnym razem powstrzyma się takich od tematów".
8.
"Wiara jest zawierzeniem, nie pewnością. Ja też mam wątpliwości. W Kościele nie ma osoby, która zna wszystkie odpowiedzi na pytania dotyczące Boga. Wątpliwości to coś, co oczyszcza. Ludzie, którzy są zbyt pewni siebie, są niebezpieczni dla społeczeństwa".
9.
"Ktoś, kto rozmawia z ludźmi, matkami chorych dzieci, nie będzie mówił potem bzdur o tym, że cierpienie uszlachetnia".
10.
"Przemiany w Kościele zależą od was. To wy w najbliższych latach kształtować będziecie oblicze Kościoła. W rodzinie bywa różnie, ale nie przestaje się w niej być. Są w Kościele ludzi różni - jedni chcieliby oblężoną twierdzę - i im nie można władzy oddać, są tacy, którzy zgadzają się na wszystko, i są też tacy, którzy chcą rodzinę uzdrowić. Czeka was ciężkie zadanie, zadanie na całe życie. To wy wniesiecie energię i nową jakość. Biskupi się nie zmienią. Powiem brzydko. Muszą wymrzeć".

źródło: gazeta.pl

A co Wy o tym sądzicie?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Ks. Lemański na Woodstocku

Powiem krótko bardzo mądre słowa taka osoba jak ksiądz Lemański przyciągnie więcej wiernych niż 100 jego podobnym.

3

Chcąc przemawiać do młodych ludzi, ksiądz Lemański powinien mówić ich językiem. Zresztą, jeśli chce się zostać wysłuchanym, a przede wszystkim właściwie zrozumianym, to zawsze należy dostosować swój język do odbiorcy. Oczywiście, że pewne sformułowania mogły nie spodobać się jego przełożonym, ale czy to przypadkiem nie jest tak, że prawda w oczy kole?

Kościół zamiast zakazywać mu publicznych wypowiedzi, może powinien posłuchać i zastanowić się czy w jego słowach nie zawiera się sporo racji. Jeśli wystąpienie na Woodstock spotkało się z zainteresowaniem, mało tego, z entuzjazmem, to może to jest właśnie droga do zjednania sobie młodego pokolenia, które przecież będzie stanowić przyszłość KK w Polsce.

Osobiście zgadzam się z jego słowami, nawet jeśli chwilami (jak sformułowanie "muszą wymrzeć") były mocne.

4

Vian napisał/a:

" Powiem brzydko. Muszą wymrzeć".

Dobrze ze brzydziej nie powiedział, ze trzeba im w tym pomoc.

5

kosciol jest zaklamany a teraz coraz wiecej osob dąży do prawdy i ksiadz Lemanski jest mądrym czlowiekiem, ale pewnie przez kosciol bedzie teraz coraz bardziej potępiany.

6

Powiem tak gdyby każdy ksiądz był taki to chętnie wróciłabym do kościoła.

7

Lubię go podobnie jak księdza Bonieckiego i księdza Kaczkowskiego podobna wrażliwość, szacunek do ludzi, nie są zamknięci na "inność" dopuszczają istnienie ludzi nie wierzących albo myślących inaczej niż oni i potrafią z szacunkiem i uwagą z takimi ludźmi rozmawiać. Chciałabym mieć podobnego gdzieś obok w Kościele a na pewno byłabym w nim częstym gościem smile Niestety jak na razie wybór mam żaden i chęci do uczęszczania na msze odprawiane przez obłudników zerowe. Cała nadzieja w młodych oby nie zepsuli ich w seminariach i nie zabili w nich miłości i wrażliwości na ludzi.

8

Ciekawe czy Lemański ma oficera prowadzącego...

:>

9

Joga napisał/a:

Cała nadzieja w młodych oby nie zepsuli ich w seminariach i nie zabili w nich miłości i wrażliwości na ludzi.

Zakładasz, że młodzi ludzie są otwarci, a to moim zdaniem błąd.
Sporo googlowałam nt akurat tego występu ks. Lemańskiego i czytałam, jak różne portale, w zależności od orientacji społeczno-politycznej, różnie przedstawiały to samo wydarzenie, przy okazji poczytałam sporo komentarzy ludzi. Było wiele popierających, ale wiele też takich, że Lemański jest chory psychicznie i należy go zamknąć, że się ośmieszył, że pojechał na "Brudstock" chlać i ćpać z Owsiakiem, że jest zdrajcą kościoła, bo tylko zdrajca występuje przeciw przełożonym itd itd. I to nie byli wszystko starsi ludzie, ale też młodzi.

Czasy, kiedy "moher" to byli w 99% starzy ludzie, a młodzi chrześcijanie, to byli otwarci i postępowi, dawno minęły (o ile w ogóle były, a nie tylko nam się tak wydaje). Teraz to ci młodzi potrafią być bardziej moherowi i fanatyczni niż ci starzy.

10

Vian napisał/a:
Joga napisał/a:

Cała nadzieja w młodych oby nie zepsuli ich w seminariach i nie zabili w nich miłości i wrażliwości na ludzi.

Zakładasz, że młodzi ludzie są otwarci, a to moim zdaniem błąd.
Sporo googlowałam nt akurat tego występu ks. Lemańskiego i czytałam, jak różne portale, w zależności od orientacji społeczno-politycznej, różnie przedstawiały to samo wydarzenie, przy okazji poczytałam sporo komentarzy ludzi. Było wiele popierających, ale wiele też takich, że Lemański jest chory psychicznie i należy go zamknąć, że się ośmieszył, że pojechał na "Brudstock" chlać i ćpać z Owsiakiem, że jest zdrajcą kościoła, bo tylko zdrajca występuje przeciw przełożonym itd itd. I to nie byli wszystko starsi ludzie, ale też młodzi.

Czasy, kiedy "moher" to byli w 99% starzy ludzie, a młodzi chrześcijanie, to byli otwarci i postępowi, dawno minęły (o ile w ogóle były, a nie tylko nam się tak wydaje). Teraz to ci młodzi potrafią być bardziej moherowi i fanatyczni niż ci starzy.

Wiem, że nie wszyscy młodzi są zachwyceni księdzem Lemańskim ale są i tacy, którzy go szanują :)Miałam na myśli młodych księży ale to chyba też płonne nadzieje.

Akurat na temat tego "występu" ks. Lemańskiego niewiele czytałam, tylko obejrzałam filmik, mam swoje zdanie na ten temat i nie widzę w tym niczego złego. Zresztą śp. arcybiuskup Życiński też był na Przystanku Woodstock i nikt go nie napiętnował, ks. Boniecki również był ale on już nie jest "lubiany" przez hierarchów. Ja mam takie właśnie sympatie smile

Z drugiej strony wkurzam się na hipokryzję w kościele, bo czytam właśnie, że ksiądz w sprawie którego toczyło się postępowanie sądowe, bo molestował dzieciaki, był przenoszony z parafii do parafii i nikt go nie "zawieszał" w obowiązkach i jakoś nie słyszałam głosów oburzenia, teraz już zapadł wyrok skazujący ma się stawić do więzienia i znów nie słychać, żeby Kościół publicznie piętnował tego akurat księdza, choć jest za co ale on był z tych "posłusznych" a Lemański niepokorny przecież.

Przeczytałam kilka książek ks. Bonieckiego, jedną ks. Lemańskiego i jedną ks. Kaczkowskiego - "Szału nie ma jest rak", którą zresztą serdecznie polecam bo warto przeczytać, mądra, dająca do myślenia książka. Jestem osobą wierzącą ale coraz dalej mi do Kościoła w wydaniu polskim, ojciec Rydzyk, wielkie świątynie budowane "ku czci" bez sensu zupełnie. Wolę skromnego i cichego ks. Kaczkowskiego, któremu Rydzyk do pięt nie dorasta, mądre słowa ks. Bonieckiego i niepokornego Lemańskiego big_smile
Mam w rodzinie takich "moherowców" młodych ale zupełnie skrzywionych, ich pobożność polega na bieganiu do Kościoła, przyjmowaniu komunii i udawaniu, że są lepszymi od innych, jak trzeba było pomóc chłopakowi choremu na raka to już się ich "wiara" skończyła i okazało się, że nie mają czasu......a Pan Bóg widzi i nie grzmi big_smile
A jeśli chcesz poczytać ciekawe wypowiedzi, które mnie mocno zaskakują, bo jakoś trudno mi uwierzyć, że istnieją ludzie myślący "aż tak inaczej" to mogę polecić ciekawe forum, podam Ci linka na priv, czasem nie wierzę w to co czytam. Ostatnio na przykład napiętnowali film "Jak wytresować smoka 2", byłam z dziećmi w kinie big_smile a później jak poczytałam na JAKIM filmie byłam to nie mogłam wyjść ze zdumienia, bo teraz to już chyba do piekła tylko mogę pójść a dzieci razem ze mną big_smile

11

Vian napisał/a:

Czasy, kiedy "moher" to byli w 99% starzy ludzie, a młodzi chrześcijanie, to byli otwarci i postępowi.

A co to oznacza być postępowym ?

12

Nie mam nic wspólnego z kościołem, non serviam, ale nie podoba mi się podejście Lemańskiego.

Niektórzy ludzie budują, niektórzy potrafią tylko narzekać.

On narzeka, wręcz pluje na organizację której jest członkiem.

Prać brudy i robić dym to on powinien w obrębie kościoła, organizować frakcje, zdobywać wpływy i działać tak by go zmienić w tym "postępowym" kierunku który tak mu się podoba.

"Jezus przyjąłby zaproszenie na Woodstock"

I co z tego? Demagogia. Tak jak 3/4 jego wypowiedzi.

Równie dobrze mogę stwierdzić, że Jezus przyjąłby zaproszenie na spotkanie ze Stalinem.

13

Fahkir napisał/a:
Vian napisał/a:

" Powiem brzydko. Muszą wymrzeć".

Dobrze ze brzydziej nie powiedział, ze trzeba im w tym pomoc.

Fahkir, celna uwaga big_smile

14

ZaubererDE napisał/a:

Nie mam nic wspólnego z kościołem, non serviam, ale nie podoba mi się podejście Lemańskiego.

Niektórzy ludzie budują, niektórzy potrafią tylko narzekać.

On narzeka, wręcz pluje na organizację której jest członkiem.

Prać brudy i robić dym to on powinien w obrębie kościoła, organizować frakcje, zdobywać wpływy i działać tak by go zmienić w tym "postępowym" kierunku który tak mu się podoba.

"Jezus przyjąłby zaproszenie na Woodstock"

I co z tego? Demagogia. Tak jak 3/4 jego wypowiedzi.

Równie dobrze mogę stwierdzić, że Jezus przyjąłby zaproszenie na spotkanie ze Stalinem.

Zgadzam sie, demagogia, a nie wiadomo, co pod spodem. Najprawdopodobniej wlasne interesy.

15

Fahkir napisał/a:
Vian napisał/a:

Czasy, kiedy "moher" to byli w 99% starzy ludzie, a młodzi chrześcijanie, to byli otwarci i postępowi.

Czesto po prostu ulegać wpływom bezkrytycznie.

16

Fahkir napisał/a:
Vian napisał/a:

"Postępowy" to odwrotność słowa "przestarzały", "archaiczny".

17

Jakkolwiek zgadzam się z większością wypowiedzi ks. Lemańskiego, to nie mogę oprzeć się wrażeniu, że celowo próbuje on rozdrażnić biskupów.Zdanie o ich ''wymarciu'' można bez problemu sformułować w inny sposób zachowując tę samą treść.
Problem też w tym, że ks. Lemański nie tylko sprzeciwia się episkopatowi, ale również fundamentalnym zasadom chrześcijaństwa:

Vian napisał/a:

"Ktoś, kto rozmawia z ludźmi, matkami chorych dzieci, nie będzie mówił potem bzdur o tym, że cierpienie uszlachetnia".

No niestety, ale każdy odłam tej religii gloryfikuje cierpienie. Ja też uważam to za bzdurę i dlatego nie zostałem księdzem...

18 Ostatnio edytowany przez Joga (2014-08-06 21:31:17)

pitagoras napisał/a:

Jakkolwiek zgadzam się z większością wypowiedzi ks. Lemańskiego, to nie mogę oprzeć się wrażeniu, że celowo próbuje on rozdrażnić biskupów.Zdanie o ich ''wymarciu'' można bez problemu sformułować w inny sposób zachowując tę samą treść.
Problem też w tym, że ks. Lemański nie tylko sprzeciwia się episkopatowi, ale również fundamentalnym zasadom chrześcijaństwa:

Vian napisał/a:

No niestety, ale każdy odłam tej religii gloryfikuje cierpienie. Ja też uważam to za bzdurę i dlatego nie zostałem księdzem...

To że cierpienie uszlachetnia to bzdura, i żaden rozsądny ksiądz tego nie powie, uszlachetniać może sposób w jaki to cierpienie znosimy i przeżywamy. Mądrze o cierpieniu pisze ks. Kaczkowski z racji tego, że prowadzi hospicjum i sam choruje na glejaka mózgu. Jego zdanie na ten temat jest wiarygodne i przemawia do mnie właśnie dlatego, że nie jest jak inni tylko "teoretykiem".

To, że ks. Lemański próbuje wkurzyć Hosera to być może prawda ale trochę go rozumiem, bo niedobrze mi jak biskupi próbują być autorytetami w każdej dziedzinie życia, choć o zwykłym życiu pojęcie mają  żadne.

Jeśli ktoś wierzy, że coś może się zmienić, bo zacznie dialog z przełożonymi to gratuluję wiary i radzę prosić o cud, może się ziści big_smile

Słowa o tym, że biskupi muszą wymrzeć były cytatem z wypowiedzi innego kapłana  cytuję za ks. Lemańskim "jeden z biskupów, który był moim profesorem w seminarium ......." i tutaj pada ten cytat o wymarciu.

smile

19

Absolutnie popieram Ks Lemańskiego. Zawsze podobały mi się jego wypowiedzi i właśnie podziwiam jego sprzeciw wobec hierarchii kościelnej w Polsce, która jest drewniata, przestarzała, autokratyczna i tak naprawdę mało mająca związku z przesłaniem Jezusa (studiowałam teologię, to wiem). Michalik by skończył w jednym worku ze wszystkimi faryzeuszami.

Inna sprawa, że pewnie go wykopią za jakiś czas, ale może nastał czas na schizmę w Polskim KK.

20 Ostatnio edytowany przez peeter (2014-08-10 08:35:41)

Tez go popieram a mowi w imieniu ucisnionego czlowieka, nie tylko katolikow. Niestety ale biskupi teraz to wypisz, wymaluj faryzeusze z NT na ktorych autorzy tekstów nie zostawili suchej nitki jednak "spadkobiercy" tego stylu zycia ida ta sama droga pokazujac ze obluda, bogacenie sie, ukrywanie przestepstw to sposob na wygodne zycie. Zwykly pionek jak Lemanski czy pospolity parafianin moga sobie gadac do woli a ci postrasza ekskomunika, zaslonia ich przed linczem grupy fanatykow i wiedza ze sa gora obojetnie jak by nie byli zepsuci, w koncu jak politycy reprezentują - wrecz odbijajac jak lustro swoje pochodzenie - tych ktorych popieraja a co sa podobni do nich wiec plebs popiera takich 'bohaterow' hmm
Gdyby nie bylo wladzy papieskiej bylaby anarchia w tej organizacji i dopiero jaki balagan, cos co widzimy w islamie gdzie lokalny guru tworzy wlasna wersje religii ale zabijanie, gwalcenie, kamienowanie w imie chorej religii to i tak wspolny dogmat a różnią sie niewanymi detalami yikes..

21

Olinka napisał/a:

Kościół zamiast zakazywać mu publicznych wypowiedzi, może powinien posłuchać i zastanowić się czy w jego słowach nie zawiera się sporo racji. Jeśli wystąpienie na Woodstock spotkało się z zainteresowaniem, mało tego, z entuzjazmem, to może to jest właśnie droga do zjednania sobie młodego pokolenia, które przecież będzie stanowić przyszłość KK w Polsce.

Olinka ale prosze bez naiwnosci. Nawet w tej rozmowie na forum najbardziej słowa ks. Wojciecha trafiaja do osób, które nie mają nic wspólnego z Kosciołem, ba są do niego nastwione wrogo. To tak jakbyś rozmawiała o swoich problemach małżeńskich ze sąsiadką, która Cie nie lubi i życzy waszemu małżeństwu rozpadu.
Kolezance Vian czy Peeterowi nie zalezy na dobru Koscioła, słowa ks. Wojciecha im sie podobaja bo biją w Kosciół.
Kościół ma wiele problemów ale nie licz na to, że te problemy będą naprawiać jego wrogowie.

22

Kosciol czy cokolwiek zorganizowanego zwiazanego z wiara jest zle. Zaczyna sie niewinnie a nim nie zostanie spacyfikowana jak stalo na Zachodzie robi wiele potwornych rzeczy, na Bliskim wschodzie mamy jakby takie obrazki naszych kultow z przeszłości caly czas widzac jaki wywoluja zdziczenie ludzi, przemoc i smierc.
Tytulowy ksiadz to bohater ale myślę po co zakladal sutanne jesli nie jest konformista jak reszta jego kolegow po fachu, drugie to widac ze szlachetnosc jest tylko na nizinach tej i innych organizacji tu i owdzie, tam gdzie zaszczyty stanowisko uwielbienie tlumow sa tylko wyrachowanie, obluda, przekrety i nedza moralna, o tym ten wspanisly czlowiek mowi.
Fanatyk jednak tego nie pojmie i ze skulonym ogonem popiera każde słowo biskupow, obojętnie jak bardzo skandaliczne (Michalik itp) i chore, takich oni uwielbiają bo ich wladza oraz zbytki sa niezagrozone hmm...

Posty [ 23 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » Ks. Lemański na Woodstocku

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024