Porównanie kapsułek do prania - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » W KRĘGU DOMOWEGO OGNISKA » Porównanie kapsułek do prania

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 31 ]

1

Temat: Porównanie kapsułek do prania

Witam, ostatnio będąc w sklepie zastanawiałam się nad kupnem kapsułek do prania. Nigdy ich nie używałam, a słyszałam wiele dobrych opinii na ich temat. Większość prania mam kolorowego i do wyboru bodajże kapsułki z Vizira (takie pomarańczowe), Persila, Ariela i Fairy. Tylko teraz pojawia się pytanie- które są najlepsze i które wybrać? Może któraś z Was ich używała i by mi doradziła?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Porównanie kapsułek do prania

Pomysł z kapsułkami do prania,które zajmują niewiele miejsca w łazience,niewiele ważą w przeciwieństwie do ciężkiej torby z proszkiem także mnie zaintrygował.
Postanowiłam zaopatrzyć się w kapsułki firmy Ariel,niestety jedna stanowczo nie dopierała prania,na ubraniach zostawały jakieś lepkie cząstki z nierozpuszczonej kapsułki  .
Pomyślałam,że trzeba przetestować produkt innej firmy,padło na Fairy.
Efekt niestety był podobny .Więcej testów nie będzie.W mojej opinii nie jest to najlepszy wynalazek dla nowoczesnych kobiet.

3 Ostatnio edytowany przez lady_x (2014-07-27 17:00:24)

fujitsu- ja przetestuję jednak kapsułki Vizir i dam Ci znać czy efekt jest ten sam co przy Arielu i Fairy. Mam nadzieję, że będzie lepszy i nie zostawi mi na ubraniach jakiejś mazi!

Właśnie kapsułki przykuły moją uwagę ze względu na to, że nie mam gdzie trzymać proszków i płynów do płukania i te kapsułki pomogłyby mi w utrzymaniu jakiegoś ładu. Poza tym też wygoda się liczy- taką kapsułkę wkładasz tylko do bębna pralki, na to pranie i gotowe. Nic się nie rozlewa, wylewa, etc. Dam szansę kapsułkom, ale jak się nie sprawdzą to też na siłę nie będę kupować.

4

Ja kapsułek już nie używam , przestawiłam  się na płyny i proszek.

5

Ja kapsułek już nie używam , przestawiłam  się na płyny i proszek.

czemu przestawiłaś się na płyn i proszek? Kapsułki się nie sprawdziły?

Ja natomiast mogę polecić kapsułki z Vizira. Cenowo nie powalają (dałam ok. 23 zł za 15 kapsułek), ale jeżeli chodzi o jakość to jest ok. Co prawda nigdy nie mam bardzo zabrudzonych rzeczy, więc nie wiem jakby sobie poradziły z trudniejszymi plamami/zabrudzeniami. Ubrania ładnie pachną (niestety zapach szybko się ulatnia), ale ogólnie jestem zadowolona. Wielki plus- zero śladów pozostałości płynu na ubraniach! Nie ma żadnych lepkich cząstek jak przy Arielu czy Fairy o czym wspominała fujitsu;) Tak 8/10 (za cenę i szybko ulatniający się zapach).

6

Ja kapsułek nie używam, bo są nieekonomiczne.

Kapsułki to normalny płyn do prania zamknięty w żelowym woreczku i ceną 20% wyższą.

Kapsułki maja kilka wad: po pierwsze nie da się dozować zawartości - można użyć jedną, dwie, trzy i na tym możliwości się kończą. A co z praniami na programach krótkich gdzie używa się połowy dawki proszku?  Po drugie jeżeli zdarzy się przypadkowo zamoczyć butelkę z płynem to nic się nie stanie, zamoczony proszek się zbryli, ale wciąż nadaje się do użytku, ale zamoczone kapsułki się rozpuszczają zamieniając się w bezksztaltną maź tongue
Poza tym to wcale nie prawda, że kapsułki zabierają mniej miejsca niż proszek czy płyn - zabierają dokładnie tyle samo bo objętość tych preparatów jest porównywalna.

Należy pamiętać, że kapsułki do prania to po prostu płyn do prania - a nie żaden nowy technologiczny "cud". big_smile

7

A próbowałyście może już tych kapsułek perlux?

8

Iceni napisał/a:

Kapsułki to normalny płyn do prania zamknięty w żelowym woreczku i ceną 20% wyższą.

Kapsułki maja kilka wad: po pierwsze nie da się dozować zawartości - można użyć jedną, dwie, trzy i na tym możliwości się kończą. A co z praniami na programach krótkich gdzie używa się połowy dawki proszku?  Po drugie jeżeli zdarzy się przypadkowo zamoczyć butelkę z płynem to nic się nie stanie, zamoczony proszek się zbryli, ale wciąż nadaje się do użytku, ale zamoczone kapsułki się rozpuszczają zamieniając się w bezksztaltną maź tongue
Poza tym to wcale nie prawda, że kapsułki zabierają mniej miejsca niż proszek czy płyn - zabierają dokładnie tyle samo bo objętość tych preparatów jest porównywalna.

Należy pamiętać, że kapsułki do prania to po prostu płyn do prania - a nie żaden nowy technologiczny "cud". big_smile

Ja mam odmienne poglądy...

Kupuję kapsułki na promocjach zazwyczaj wychodza w przeliczeniu mniej niż 1 zł na kapsułkę....stosowałam różne i zawsze mi sie ładnie dopierało pranie.

Dozować nie musze na połówki bo zawsze pranie wstawiam pełne....no troche tego mam wink
Nigdy mi sie nie zamoczyły a długo ich używam...nie ma takiej możliwości bo trzymam je na półce przy pralce.
No i w moim przypadku zdecydowanie lepiej sie przechowują niż proszek i płyn gdzie dozowanie tego rozsypywanie sie wkurzało mnie nieziemsko.

A głównie uzywam vizir , persil ale ariela też miałam i na praniu nic nie zostawało.

9

Iceni napisał/a:

Zgadzam się w 100%.
Cóż reklama robi swoje, dla nowoczesnych kobiet, mniej miejsca, lepsze osiągi w praniu i już cała czereda Pań pędzi do sklepu po cudowne kapsułki.

Sama używam wyłącznie płynów. Można je swobodnie dozować, w zależności od stopnia zabrudzenia, wybieranego programu, czy długości prania. Proszku nie lubię ponieważ po jakimś czasie jego używania zbiorniczki na detergent brudzą się a doczyszczenie tego to istna katorga. Na efekty w praniu nie narzekam, a i specjalnie drogich płynów nie kupuje i wychodzi mnie to o wiele taniej niż cudowne kapsułki.

10

kapsułki są wygodne i... proste w użyciu. Uzywam waschbarów płynów, ale kapsułki również, np. SURF tropikalna lilia - fakt, nienajtańsze, ale jaki zapach! Więc czasami pozwalam sobie na taki luksus

11

Też byłam sceptycznie nastawiona do kapsułek, ale teraz szczerze mogę napisać, że warto!
Tak jak pisałam przetestowałam kapsułki Vizira (do wyboru- pomarańczowe, niebieskie i zielone). Plusem jest to, że kapsułki z Vizira są zarówno do rzeczy kolorowych i białych, więc nie muszę kupować dwóch opakowań. Zdaje się, że te z Persila i Ariela są tylko do kolorów.
Zazwyczaj łapię jakieś promocje, ostatnio kupiłam ponad 30 kapsułek w Rosmannie w promocji i wyszło dosyć tanio.
Poza tym naprawdę nie chciałoby mi się bawić z płynami i proszkami do prania. Kapsułkę wrzucam do bębna raz dwa i mam spokój.
Nie wspomnę już o tym, płyny zajmowały mi dużo miejsca, a mam małą łazienkę, więc jedno opakowanie kapsułek zawsze gdzieś wcisnę.
Po przetestowaniu tych z Vizira mogę powiedzieć, że jestem zadowolona. Na razie nie zabrudziły mi żadnych rzeczy i doprały zabrudzenia. Jedynie ich zapach mógłby dłużej się utrzymywać na ubraniach.

Perlux'a nie testowałam, ale jestem ciekawa czy efekty byłyby równie dobre...

12

Ja tez jestem zadowolona z tych z Vizira. Naprawdę dają radę- szczególnie na ubraniach dzieciaków.
Kapsułki są bardzo wygodne i tak naprawdę głownie dlatego je kupuję. Odkąd są w naszej łazience moj luby nie ma wymówki ,ze NIE WIE, ile proszku wsypać... przekaz ma jasny: jedna kapsułka- jedno pranie.
Bo z proszkiem różnie bywało- najczęsciej sypał go "na oko" bo nie chciało mi sie nigdy schylać i patrzeć na dozowanie,stąd proszku szło naprawde dużo. Teraz problemu nie ma. I nie jest konieczne dodatkowe płukanie, jak to miało kiedys miejsce, jak pranie było od proszku aż śliskie tongue Tak więc- ja sobe kapsułki chwalę.

13

Muszę odnowić mój wątek i podzielić się jeszcze raz spostrzeżeniami odnośnie kapsułek.

Wyżej napisałam, że jestem bardzo zadowolona z tych kapsułek z Vizira, ale...prałam dotąd w tych pomarańczowych, nie wiem czy jest duża różnica między tymi niebieskimi, pomarańczowymi i zielonymi, bo wszystkie są zarówno do kolorów jak i białych rzeczy, ale czymś tam się na pewno różnią oprócz zapachu, bo postanowiłam wypróbować tych zielonych i wyobraźcie sobie, że brudzą ubrania!

Wczoraj zrobiłam pranie, dzisiaj chciałam prasować rzeczy, które wyschły, a tutaj co rusz jakaś zaschnięta plamka. Na początku myślałam, że może nie doprało mi bluzki, ale wzięłam następną rzecz i takie same plamki, następna rzecz też w plamkach.
Co prawda łatwo one schodzą- wystarczy trochę wody z mydłem, ale i tak trochę się zniechęciłam do tych kapsułek...
Dam im jeszcze jedną szansę (mowa o tych zielonych), a jak znowu będą plamki to wrócę do tych pomarańczowych albo zamienię jednak na płyn do prania.

14

ja używam już tylko kapsułek persil i płyn lenor dla zapachu. Kapsułki dobrze piorą i jestem z nich zadowolona.

15

Próbowałam kapsułek i dla mnie jedyną ich zaletą było właśnie to, że są wygodne w użyciu, bo nie trzeba odmierzać proszku i płynu. Nie będę ich używać, bo ubrania po nich średnio pachną, a ja lubię bardziej intensywny zapach proszku i płynu na ubraniach.

16

ja jestem zadowolona z kapsulek

17 Ostatnio edytowany przez Adrian102 (2015-02-26 23:48:39)

agnik napisał/a:
Iceni napisał/a:

Zgadzam się w 100%.
Cóż reklama robi swoje, dla nowoczesnych kobiet, mniej miejsca, lepsze osiągi w praniu i już cała czereda Pań pędzi do sklepu po cudowne kapsułki.

Sama używam wyłącznie płynów. Można je swobodnie dozować, w zależności od stopnia zabrudzenia, wybieranego programu, czy długości prania. Proszku nie lubię ponieważ po jakimś czasie jego używania zbiorniczki na detergent brudzą się a doczyszczenie tego to istna katorga. Na efekty w praniu nie narzekam, a i specjalnie drogich płynów nie kupuje i wychodzi mnie to o wiele taniej niż cudowne kapsułki.

Prawda jest taka że jeżeli nie ma się jakiegoś wyjątkowo brudnego prania to czy użyjemy proszku,płynu,kapsułek,czy preparat będzie najdroższy czy najtańszy to nie poczujemy żadnej różnicy w czystości tego prania.
Testowałem różne proszki,płyny (Drogie i tanie) i przy praniu u mnie w domu (Czyli głównie przechodzone,przepocone rzeczy bez plam albo z niewielkimi) wyszło że najlepiej stosować to co jest najtańsze.
A najtaniej wychodzą płyny i mają też tą zaletę że jest przy nich mniejsze ryzyko pozostawienia jakiś nierozpuszczonych osadów,no i proszek często nabiera wilgoci i się tak jakoś zbryla chociaż u mnie pranie w takim zbrylonym było tak samo udane jak w tym suchym.
Patrzę tylko na cenę,dozowanie,temperatury w jakich można używać i to wszystko,producent nie ma dla mnie żadnego znaczenia.
To samo tyczy się wielu środków do zmywarki,mycia podłóg i okien albo mebli.
Na takich rzeczach można sporo oszczędzić albo bezsensownie przepłacić.
Już coraz więcej jest dziedzin gdzie marka nie znaczy nic poza prestiżem.

18

Mi szkoda kasy, drogie te kapsułki strasznie, używam proszku, płynów i czegoś w rodzaju listków piorących (dostałam to używam).

19

Ja jestem zadowolona z Perełek do prania PERLUX i chciałabym się podzielić z Wami opinią na ich temat.  Właśnie je testuję i jestem z nich bardzo zadowolona. Po wyjęciu ubrań z pralki byłam zadowolona wszystko czyste , pachnące, zapach cudowny, który utrzymuję się bardzo długo na ubraniach. Nawet wcześniej po dodaniu do proszku płynu do płukania ubrania, aż  tak ładnie nie pachniały jak teraz. Oszczędność również jest bo kapsułka jest uniwersalna i nie trzeba kupować osobno proszku i płynu to jest duży plus.

20

Miałam okazję wypróbować kapsułki do prania Perlux, i muszę Wam powiedzieć że zostałam bardzo mile zaskoczona, na początku podchodziłam do nich sceptycznie a teraz jestem zakochana ! po pierwsze zajmują mało miejsca, nie musimy się martwić żeby proszek nam się rozsypał, łatwa aplikacja. dobrze wyprane ubrania, ładny zapach więc można zrezygnować z dodawania płynu do płukania. A co do ceny? jeśli chcemy mieć dobrą jakość prania  to trzeba trochę więcej zapłacić za dobry proszek nie oszukujmy się , a kapsułki Perlux dorównują skutecznością i jakością tym najdroższym proszkom.

21

Witam. nawiązując do wyboru kapsułek. Ja przyznam , że testowałam vizira i persila, były ok. ostatnio wpadły mi w ręce kapsułki perlux. jak dla mnie są rewelacyjne, super zapach który długo się na ubraniach utrzymuje, oraz wyprane rzeczy są miękkie. Może są i droższe od innych kapsułek, ale zdecydowanie jak dla mnie są najlepsze.;) polecam je każdej mojej znajomej

22

Boszz... przecież każdy się już skapował, że wszelkie powyższe opinie tego badziewnego proszku to są płatne reklamy.

Ja go nie kupię, choćby ze względu na głupi sposób reklamowania tongue

23

Hahah ale należy się pochwała za nieustępliwość i dążenie do celu wink

Generalnie i tak wszystkie proszki są przereklamowane bo cudów nie ma, chyba że w reklamach to samo się tyczy kapsułek wink

24

Ja używałam kapsułek do prania. Sprawa wygląda następująco: w starej pralce booscha kapsułki prersila dawały rade, było ok. Zmieniłam pralkę na panasonica i kapsułki nie do końca się rozpuszczają, nie wiem czy to zależy od tego jaki tryb prania ustawiam ale nie powinno tak być i kapsułki powinny się rozpuszczać normalne. Teraz testuję Vizir. Mogę Ci śmiało polecić, są całkiem w porządku i pranie w połączeniu z zielonym Silanem pięknie pachnie.

25

Ja również używam kapsułek do prania ale dozuję również płyn do płukania.Same kapsułki są wygodne i może ekonomiczne ale pranie po nich nie pachnie ładnie tylko tak bardziej chemicznie dlatego dodaję troszkę płynu.

26

Kapsułki są super .Ja mam okazję testować General Fresh - kapsułki do prania!  Fajnie dopierają, wystarczy jedna kapsułka do jednego prania. Są odpowiednie do koloru i do białych rzeczy i obie zdają egzamin! W dodatku przeliczając na wydajność, wynosi taniej niż proszek do prania! Szkoda , że są tak słabo rozpowszechnione  w sklepach. Kupuje je w internetowym sklepie firmowym General Fresh.

27 Ostatnio edytowany przez flores18261 (2015-07-16 19:43:18)

Zawsze używałam płyn do prania z tych lepszych firm jak Ariel czy wizir lub i persil dla mnie jest korzystniej kupić kapsułki bo nie muszę dzwigać butli z sobą a proszek natomiast wydaje mi się , że niszczy ubrania ale i też jak kiedyś używałam potrafił się sprawdzić ale teraz jako 30 latka... to nie bardzo jest czym się pobrudzić nie mam jeszcze małych dzieci. Może teraz nie na temat a chusteczki do prana wyłapujące kolor miała któraś z Was ? Bo zastanawiam się czy też warto kupić .

28

Ja juz dłuższy czas używam kapsułek. Zawsze staram się wypatrzeć jakies na promocji. Używałam E do koloru i białego. Prały ok ale pranie słabo pachniało. Persil również dopiera ubrania ale podobnie jak E pranie nie pachnie. Zdecydowanie najlepiej prało mi się w kapsułkach Ariel gdyż ladnie pachniało pranie. Dziś kupiłam różowe kapsułki surf. Oczywiście w promocji 32szt za 19 zl w biedronce. Wypróbuje bo jeszcze ich nie używałam a opinie na ich temat są podzielone.

29

U nas głównie płyn  bobini ze wgledu na lekkie problemy skórne syna. Kapsułki były wcześniej w użyciu  i w zasadzie źle nie było. Bez większej różnicy niż proszki czy płyny.

30

kapsułki rządzą! wink
Jak dla mnie to mega wygoda i oszczędność. Bo wrzucam w sekundę do bębna i już, a z płynami to... bawienie się w odmierzanie, nakrętka zawsze uświniona, szufladka praki to samo... z czasem więc lałam na oko z butelki prosto do bębna, zawsze więcej niz potrzeba (i co szkodzi odzieży ponoć takie chlustanie skoncentrowanego płynu) a sam płyn znikał mi ekspresowo... A kapsułki mam, mam i mam... i końca nie widać.

31

Mi się fantastycznie pierze kapsułkami Ariel lub E . Płyn leje dodatkowo  troszkę żeby pachniało ładnie . I jaka wygoda ! Zamiast zapierdzielać z proszkiem wielkim w rękach bo auta nie posiadam , mój je do roboty ma ;p to biore sobie pudełeczko kapsułek np 32 sztuki i nara cześć smile

Vizir jest o dupe roztrzaś wg mnie .. taki se bez efektów jakoś nie lubie ich  i nie kupuje już .
Persil też jest okey i jak nie mam nigdzie Ariela lub E  to biore Persil

Innych nie używałam więc nie wiem ale może na sztuki wyprubuje serf czy surf tongue  zanim zakupie całe pudełko smile

Posty [ 31 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » W KRĘGU DOMOWEGO OGNISKA » Porównanie kapsułek do prania

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024