Chciałabym we wtorek oddać krew ale wtedy będzie mijał 3 dzień od okresu a pan doktor mówil, że nie można oddać 3 dni po miesiączce dopiero w 4 dzień. I stąd moje pytanie czy moge oddać? okresu nie mam obfitego raczej taki normalny i w ostatni dzień mam tylko takie plamienie. To wydaje mi się, że mogłabym oddać. Co o tym uważacie?
(...)pan doktor mówil, że nie można oddać 3 dni po miesiączce dopiero w 4 dzień. (...)
Sama sobie odpowiedziałaś na pytanie.
Jeśli nie wierzysz swemu lekarzowi, znajdź stronę jakiejkolwiek stacji krwiodawstwa, przeczytasz tam o wszelkich przeciwwskazaniach, również czasowych (w tym spowodowanych miesiączką).
Sam oddaje krew systematycznie od kilku lat
(tu miał byc link, ale nie mogę jeszcze wklejać)
pkt. 12 w linku, to odpowiedź na Twoje pytanie.
Nie możesz oddawać krwi w trakcie miesiączki i 3 dni po niej.
No ale niby co to przeszkadza. Rozumiem podczas miesiączki albo jak ktoś ma obfitą miesiączkę.
Miesiączka to utrata krwi i osłabienie. Kto zagwarantuje, że podczas oddawania sporej ilości krwi w tak krótkim czasie po menstruacji, nie zasłabniesz? Dlaczego chcesz lekceważyć swoje zdrowie?
Ale ja mam naprawde skąpe miesiączki. I w ostatni dzień mam tylko plamienie.
Nie chce lekceważyć
Ale ja mam naprawde skąpe miesiączki. I w ostatni dzień mam tylko plamienie.
Nie chce lekceważyć
a w inny dzień nie możesz oddać ? nikt bez powodu nie wymyślił zaleceń/przeciwskazań do oddawania.
Chciałabym we wtorek oddać krew ale wtedy będzie mijał 3 dzień od okresu a pan doktor mówil, że nie można oddać 3 dni po miesiączce dopiero w 4 dzień. I stąd moje pytanie czy moge oddać? okresu nie mam obfitego raczej taki normalny i w ostatni dzień mam tylko takie plamienie. To wydaje mi się, że mogłabym oddać. Co o tym uważacie?
A dlaczego koniecznie we wtorek a nie we środę lub piątek? Krew jest potrzebna zawsze, stacje krwiodawstwa otwarte też we większość dni więc czemu koniecznie i uparcie we wtorek? Wątpię by cokolwiek ci się stało, ale jeśli nie jest to kwestia we wtorek lub nigdy to po co?