Kot ma szlaban w domu - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » W KRĘGU DOMOWEGO OGNISKA » Kot ma szlaban w domu

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 15 ]

Temat: Kot ma szlaban w domu

Mój kot bardzo pobił się z drugim kotkiem lub kuną (weterynarz obstawia to drugie). Rany są dotkliwe-bardzo głęboki ubytek w główce, bez skórki, mięso z ropą i krwią do tego jedno oko tzn. powieka tak napuchnięta, że zachodzi na całe oko... Kot pod opieką weta.Ma przyjmować leki w domu przez 7 dni.
I tutaj pojawia się problem.
Mój kot to kot wychodzący, niewykastrowany (zabieg miał umówiony dokładnie na wczoraj-niestety był już ranny). Ponieważ przebywam obecnie całe dnie w domu siedzę i opiekuję się nim. Niestety kotek szaleje dniem i nocą (najwięcej nocą)-piszczy,płacze,miauczy, drapie, sika wszędzie tylko nie do kuwety- wciąż pod drzwiami,że chce wyjść na dwór. Nie mogę go wypuścić ponieważ nie wiadomo gdzie by polazł i kiedy wrócił (a leki musi przyjmować regularnie), mógłby mieć styczność z innymi kotami/zarazkami/nieczystościami które przez tą otwartą rankę przenikną do krwi.
Patrzy na mnie z takim błaganiem i tak głośno szlocha,że chociaż wiem,że tak nie jest, mam wrażenie, że cierpi męki.
Próbuję go zająć zabawą ale ignoruje to. Trochę śpi,je, pozwala mi się głaskać a resztę czasu przeraźliwie wyje.

Czy znacie jakieś sposoby by kot przyzwyczaił się, że musi być w domu?
Czy to możliwe by kotu się "nudziło", czy by cierpiał z powodu,że jest zamknięty w domu?
Czy takie zamknięcie nie zagraża jego zdrowiu psych. i fiz.? smile

Sorry może dla Was to śmieszne czy głupie ale słucham tego płaczu już dwa dni i chyba sama pomału wariuję smile

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Kot ma szlaban w domu

Najwazniejsze pytanie - czy kot byl szczepiony p. wsciekliznie?

3

Tak.

femte napisał/a:

Najwazniejsze pytanie - czy kot byl szczepiony p. wsciekliznie?

4

To dobrze.
Jezeli nauczyl sie chodzic wolno to kastracja niewiele zmieni. Problem jest taki, ze kocury moga kastrata zabic. Wszystko zalezy od wieku w jakim dokonano kastracji. Ale nie zaleca sie swobodnego wypuszczania kastratow. Przynajmniej w okolicy gdzie jest duzo kocurow. Jezeli jednak kastracja zostala dokonana pozniej charakter sie nie zmieni i kastrat potrafi sie obronic.

5

A nie możesz zapytać czy nie można coś kotu dać na uspokojenie póki jest ranny?  Z dnia na dzień go nie przyzwyczaisz do zamknięcia, a owszem, takie zamknięte nagle zwierzę cierpi. Z dwojga złego może lepiej żeby go przez parę dni ogłupić jak masz i ty cierpieć i on?

6

Bidulek. Kot jeśli wychodził cierpi że nie może wyjść, nie chce brudzić w domu, a nie wie co ma robić inaczej. Zapytaj weterynarza, czy nie można mu podać czegoś na uspokojenie, kuwetę kotu na początek trzeba pokazać, jego łapką poodgarniać piasek może załapie, nawet starszym kotom które wcześniej załatwiały się na dworze, może się udać. Myślę że nic mu się nie stanie, bardziej ryzykowne by było gdyby gdzieś polazł i nie dostał leków, musicie to jakoś przetrwać.

PS mój kot po kastracji nie zmienił się wcale jak był wredny i agresywny tak dalej jest, teraz siedzi na wsi i sobie dobrze radzi inne koty go nie ruszają.

7

Mój kot umie korzystać z kuwety i załatwia się do niej. Sika gdzie indziej bo znaczy teren.

Dziś idę do weta. więc zapytam go o te tabletki.

8

Zapytaj bo na pewno będzie Wam obojgu łatwiej.

Przepraszam nie zrozumiałam. To też niekoniecznie kwestia że jest niewykastrowany, mój jak nie był to nie znaczył terenu, a znam koty które są kastratami, a mimo to teren znaczą, czasami trafiają się takie ewenementy.

9

Gdy kot jest pozno nwykastrowany zachowanie sie zmienia bardzo malo. Natomiast kastrowane przed osiagnieciem dojrzalosci sa zupelnie inne. Kastracja kocura ktory zaczal znaczyc najczesciej nie zapobiega dalszemu znaczeniu, bo to zachowanie juz jest utrwalone.

10

Mój był kastrowany wcześniej jeszcze zanim zaczął znaczyć teren, potem już nie zaczynał, jednak jego charakter nie uległ żadnej zmianie jak był totalnie walnięty tak jest tongue

11

Małpa69 napisał/a:

Zapytaj bo na pewno będzie Wam obojgu łatwiej.

Przepraszam nie zrozumiałam. To też niekoniecznie kwestia że jest niewykastrowany, mój jak nie był to nie znaczył terenu, a znam koty które są kastratami, a mimo to teren znaczą, czasami trafiają się takie ewenementy.

Mam nadzieję, że mój do nich nie będzie należał-kastaracja przeniesiona na najbliższy poniedziałek smile

12

Niestety tabletek nie dostałam ponieważ mój wet. uważa ze po pierwsze nie ma takiej potrzeby a po drugie ma silne antybiotyki więc po co dokładać mu jeszcze jakiś lek przed kastracją skoro to może dodatkowo osłabić organizm.

Jest ciut lepiej-Gustaw jakby się przyzwyczajał. Staramy się odwracać jego uwagę- jest skory do pieszczot, tulenia i szczebiotania. Okna mam wszystkie pozamykane ponieważ wskoczył na uchylone-dobrze,że nic mu się nie stało...
Wczoraj z mężem byliśmy w domu dopiero o 22, więc Guciek miał duuuuużo czasu na sen-wyobraźcie sobie co było w nocy...Ale byle do poniedziałku-czyli do końca leczenia i kastracji.
smile

13

My wczoraj uratowalismy malutkiego kociaka, 3 godziny uzeralam sie z sluzbami w naszym miescie zeby nam pomogli. Ja nie moglam go wziac do domu bo byl zapchlony, zarobaczony i prawdopodobnie chory a mam swoje zwierzaki, weterynarze nie chcieli nam pomoc nikt nie chcial.

14

Małpa69 sad

15

Smutne, do schroniska trafił?

Posty [ 15 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » W KRĘGU DOMOWEGO OGNISKA » Kot ma szlaban w domu

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności