Jak myślicie, czy można z kimś napisać książkę? Na ogól pisze się samemu. Pytam dlatego, że od wielu lat myślę o napisaniu książki. Zaczynam zbierać materiały, notować rzeczy, które chciałabym zawrzeć, lecz po pewnym czasie wszystko we mnie gaśnie, zniechęcam się. W moim sercu i głowie rodzi się tyle myśli, ale nie potrafię czasami przelać tego na papier...
2 2014-06-23 19:35:55 Ostatnio edytowany przez Iceni (2014-06-23 19:43:17)
A jaki pisarz z prawdziwego zdarzenia zaczyna od pisania "książki"? (Chyba chodziło ci o powieść?)
I dlaczego zastanawiasz się nad pisarstwem skoro tego, co masz w głowie nie potrafisz przelać na papier?
Myślisz, że zostaniesz drugą Margaret Mitchell? No sorry....
Chcesz zacząć pisać? Zacznij od czegoś krótszego. W sieci jest mnóstwo portali dla początkujących pisarzy i poetów.
Ale żeby tak od razu "książkę" i to jeszcze z kimś, bo samej mi nie wychodzi? ![]()
P.S.
Na tym forum też jest dział na próbki literackie - wyciągaj z szuflady i wrzucaj swoje teksty - sprawdzisz czy to, co piszesz ludzie chcą czytać, czy tylko wpadasz w grafomanię ![]()
twisted87, oczywiście, że można napisać książkę przy współpracy z innymi autorami. Podejrzewam, że nie jest to proste jeżeli pisze się zdalnie z przyczyn czysto technicznych, ale nie tylko, jednak możliwe. Pisząc z kimś kto siedzi obok można na bieżąco omawiać treść i wyjaśniać niejasności, internetowo jest trudniej. Mogą zdarzyć się nieporozumienia i niedomówienia, dodatkowo nigdy nie wiadomo, czy druga osoba nie będzie opóźniać pracy.
Jak wspomniała Iceni, jeżeli zaczynasz, to spróbuj najpierw z krótszymi formami.
Przeciętną powieść pisze się kilkanaście miesięcy, książki i poradniki tematyczne z dziedzin rozwojowych (np. informatyka) znacznie szybciej, bo informacje szybko się zmieniają i autorom zależy, by ich publikacja nie ukazała się z "przeterminowaną" treścią.
Obawiam się, że jeżeli Twój zapał mija po zebraniu materiału, to trudno będzie Ci wytrwać w pracy przez wiele miesięcy. Zacznij od opowiadań, nowel, jeśli zamierzasz pisać prace tematyczne, od krótkich artykułów na dany temat.
Możesz również zlecić napisanie książki.
Życzę powodzenia. Pisanie to frajda.
Napisanie wspólnie książki to fajna rzecz pod warunkiem, że każdy z autorów ma podobny język pisania. Problemem może być także znalezienie chętnych do wspólnego dzieła, bo co swoje to swoje ![]()
Jak myślicie, czy można z kimś napisać książkę? Na ogól pisze się samemu. Pytam dlatego, że od wielu lat myślę o napisaniu książki. Zaczynam zbierać materiały, notować rzeczy, które chciałabym zawrzeć, lecz po pewnym czasie wszystko we mnie gaśnie, zniechęcam się. W moim sercu i głowie rodzi się tyle myśli, ale nie potrafię czasami przelać tego na papier...
I to błąd: masz pomysł, chęć i... nie robisz z tego użytku od razu. Napisz coś z grubsza, odstaw na kilka dni i powróć do tego, by poprawić.
Ja czesto pisuje najpierw w zeszycie, a poprawiam na bieżąco, wklepując w komputer :-)
Jak mam pomysł, ale trudności z jego zrealizowaniem, pisze codziennie po małym kawałeczku, żeby się nie zrazić :-)
Po wpisaniu w google "chce napisać wspólnie książkę" przekierowało mnie na to forum.
Sam noszę sie z takim zamiarem i dlatego temat mnie bardzo interesuje. Jest sporo przykładów książek napisanych wspólnie, wiec może właśnie to dobry pomysł. Mam fajne pomysły ale brakuje mi motywacji i samozaparcia.
Książka ma byc o tematyce "kobiecej" (co za niefortunne zaszufladkowanie) wiec to, że wpadłem na forum dla Pań to nawet lepiej.
Krótko i konkretnie: chciałbym spróbować napisać książke, wspólnie z kobietą.
Po wpisaniu w google "chce napisać wspólnie książkę" przekierowało mnie na to forum.
Sam noszę sie z takim zamiarem i dlatego temat mnie bardzo interesuje. Jest sporo przykładów książek napisanych wspólnie, wiec może właśnie to dobry pomysł. Mam fajne pomysły ale brakuje mi motywacji i samozaparcia.
Książka ma byc o tematyce "kobiecej" (co za niefortunne zaszufladkowanie) wiec to, że wpadłem na forum dla Pań to nawet lepiej.Krótko i konkretnie: chciałbym spróbować napisać książke, wspólnie z kobietą.
Masz coś jeszcze oprócz pomysłu? Jakieś oczekiwania względem dalszych losów dzieła? Plan wydawniczy?
Jak już wcześniej wspomniałam trudno jest spisać książkę wspólnie. Powodów jest dużo. Opóźnianie lub nie przykładanie się do pracy przez którąś z osób. Inne wyobrażenie względem gotowego kształtu. Różnice stylów. Blokady literackie. Niechęć do pewnych tematów ze strony któregoś ze współautorów. Mogłabym wymieniać argumenty przeciw w nieskończoność, a przynajmniej długo.
Ale szukaj, może znajdzie się ktoś chętny. Możesz też napisać sam tę książkę i zleć redakcję.
Życzę powodzenia.