to depresja? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » to depresja?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 17 ]

Temat: to depresja?

Nie wiem co się dzieje, mój każdy weekend wyglada tak samo: cały dzień spędzony w łózku i przepłakany, straszna niechęc do robienia czegokolwiek, przygniatający smutek i poczucie osamotnienia. W tygodniu kiedy idę do pracy objawy zmniejszają się, zapominam o tym co czuję, pochłaniają mnie obowiązki, weekendy są straszliwe, co to może być? czy to jakiś rodzaj depresji? dodam, że kilka miesięcy temu lekarz rodzinny stwierdził podejrzenie nerwicy, uczucie napięcia, słabości, niepokój, ranne bóle brzucha i zołądka, niepokojny sen nieco teraz ustąpiły, jednak wciąż są obecne.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: to depresja?

Jeśli taki stan trwa dłuższy czas (kilka tygodni) i nie widzisz poprawy,to ja szukałabym pomocy u specjalisty. Zobaczysz jaką ulgę poczujesz.

3

problem jest w tym, że nie mogę odważyć się pójść do specjalisty, ciągle biję się z myślami, że to samopoczucie jest tylko chwilowe, że wyolbrzymiam problem, nie chce być uznana za brzydko mówiąc wariatkę albo hipochondryczkę...

4

Bo to tak jest. Idziesz do pracy i "jakoś leci". A gdy zostajesz sama, nie ma obowiązków... przypominasz sobie o tym co czujesz.
Wiem że to trudne, ale jakoś musisz się przemóc. W tygodniu, gdy zapewne czujesz się lepiej, umów się na wizytę. Bo im bardziej będziesz odwlekać tym gorzej dla Ciebie.

5

Być może nauczyłaś się z tym żyć, być może objawy są jeszcze do zniesienia i jak sama piszesz, w tygodniu czujesz się lepiej i to daje Ci chwilowe wytchnienie i nadzieję, że być może przesadzasz. To Ty sama decydujesz kiedy i czy w ogóle pójdziesz do lekarza, ale jeśli masz depresję, ona sama nie minie.

6

w tygodniu jedynie niespokojnie śpię, budzę się z napiętymi mięśniami, pełna dziwnego niepokoju, z bolącym brzuchem, dolegliwości te mijają w pierwszych godzinach pracy

7

Jak wygląda Twój weekend ? Nie wychodzisz z domu (bo nie masz siły ), cały dzień spędzasz w łóżku ? próbujesz z tym stanem coś robić, robisz plany na ten czas, czy poddajesz się złemu samopoczuciu ? Nie chcę powiedzieć, żebyś wzięła się w garść (wiem, najgorsza rada jaka może być dla chorego na depresję !)  raczej kieruje mną ciekawość, bo znam kogoś kto ma bardzo podobny problem.

8

oczywiście zawsze mam jakieś plany na weekend, ale budząc się rano dopada mnie jakaś dziwna niemoc, niesamowite przygnębienie, przybicie, które nie pozwala mi oderwać się z łóżka, stąd próbuję "to" przespać, nie daje mi to funkcjonować

9

A nie czujesz się choć odrobinę lepiej gdy znajdziesz sobie jakieś zajęcie ? Jakiekolwiek. Bo jednak aktywność powoduje, że czujemy się lepiej, choć odrobinę, ale zawsze to jakaś zmiana...
Przeczytaj książkę Davida Burnsa "Radość życia", właśnie o tym jak osoby w depresji mogą sobie pomóc małymi kroczkami.
Ale tak czy inaczej pomyśl o lekarzu.

10

Nie wiem czy ci warunki pozwalają jak tak to kup sobie psa nie na darmo mówią że pies  to najlepszy przyjaciel człowieka tak doradził  psycholog mojej znajomej. nawet nie wiesz ile taki szczeniak może sprawić radości. jej pomogło, może nie całkiem ale bardzo dużo jest teraz inną kobietą.

11

dziękuję Wam za pomoc, myślicie, że nie wygłupię się idąc z takimi objawami do psychologa? nie będzie to zmarnowany czas i pieniądze?

12

Nie będzie to zmarnowany czas i pieniądze , tylko  żeby Ci skutecznie pomógł . Napisz jak wrócisz od psychologa .

13

idź do lekarza. to wygląda na załamanie lub depresję. on ci na pewno pomoże. poszukaj też wsparcia wśród znajomych lub rodziny.

14

Po pierwszą diagnozę poszłabym do psychiatry i to on zadecyduje co dalej, czy farmakoterapia czy może terapia.

15

Słuchaj dobrych rad...

Nie wiem czy psycholog wystarczy, czy będą potrzebne leki, ale jedno jest pewne, potrzebujesz pomocy. Objawy są niepokojące, mają przyczynę którą musisz znaleźć i wyeliminować...

Zrozum że depresja jest niebezpieczna, nie licząc tego że organizm sobie kiepsko radzi w takich sytuacjach, podupadamy na zdrowiu (nie mówię o psychicznym), to stan może się pogłębić, a wtedy sama sobie już nie pomożesz...

Nie zastanawiaj się, nie patrz na stereotypy... człowiek który korzysta z pomocy lekarza psychiatry/psychologa nie jest jak to się mówi "świrnięty"... po prostu sobie nie radzi z czymś... nie ma różnicy czy to psychiatra, lekarz rodzinny, okulista czy ginekolog... idź i to jak najszybciej...

16

Jeżeli twój stan trwa gdzieś około 2-3 bez przerwy to jest to depresja. Przełam się i spróbuj. To choroba XXI wieku.

Posty [ 17 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » to depresja?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024