Translokacja chromosomowa - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Translokacja chromosomowa

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 3 ]

Temat: Translokacja chromosomowa

Witam wszystkich.

Straciłam dwie ciąże. Jedną w 21 tygodniu, drugą w 12. Obie obumarły. Robiłam badania genetyczne drugiej ciąży, szukając przyczyny poronienia i wyszło, że dziecko miało Zespół Downa. Co było przyczyną poronienia pierwszej ciąży - nie wiem.
Lekarze sugerowali nam zrobienie badania kariotypu, by wykluczyć lub potwierdzić translokację chromosomową (czyli mutację genetyczną). Mamy umówioną wizytę na październik. A ja się panicznie boję, że okaże się, iż któreś z nas jest nosicielem tej translokacji, a tym samym przekreśli to nasze szanse na posiadanie dziecka. Zdrowego dziecka... a my bardzo pragniemy mieć dzieci.

Miał ktoś z Was do czynienia z translokacją chromosomową? Czy mimo tego, próbowaliście nadal starać się o dziecko? Czy mimo nosicielstwa dzieci rodziły się zdrowe?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Translokacja chromosomowa

Edzik, z tego co wiem, to fakt, że któreś z was będzie nosicielem translokacji nie przekreśla szansy na zdrowe dziecko. Po prostu ją zmniejsza. Nawet gdybyście oboje mieli mutacje genetyczne, to możecie mieć zdrowe dziecko. Z tym, że z każdą mutacją szanse maleją.
Ani plemnik, ani komórka jajowa nie zawierają pełnego, identycznego zestawu genów. Gdyby tak było, wszystkie dzieci z jednych rodziców rodziłyby się identyczne. Dlatego może się zdarzyć, że jedno dziecko urodzisz zdrowe, a kolejne będzie chore.
Po badaniach genetycznych na pewno będziesz miała możliwość skonsultować wyniki z genetykiem. A na razie spokojnie i nie nastawiaj się na najgorsze smile

Posty [ 3 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Translokacja chromosomowa

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024