Ciąża ?!Jakie są szanse na zajscie w ciąże w dni płodne i nie? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Ciąża ?!Jakie są szanse na zajscie w ciąże w dni płodne i nie?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 13 ]

1 Ostatnio edytowany przez Angelika19 (2014-05-31 10:45:14)

Temat: Ciąża ?!Jakie są szanse na zajscie w ciąże w dni płodne i nie?

Witam.
Staram się z moim partnerem o dziecko .
Kochaliśmy się po okresie codzień od 27 maja wiem ,że są to dni nie płodne ale czy faktycznie nie ma nawet najmniejszej możliwosci na zajscie? Czytałam ,że niby nie ma znaczenia czy są takie dni albo takie . Tylko poprostu mówiono ,że przy nie płodnych jest małe prawdopodobieństwo zajscia.
Hm też ponoć duże znaczenie ma nie wiem jak to ująć ,że tak powiem "silność partnera plemników" - proszę nie obrażać mnie za nazwanie smile
Test powinno robić się 6 dni po zapłodnieniu i przy pierwszym oddawaniu moczu. więc jeszcze według kalendarza jednego dnia brakuje.
liczyć dni  płodnych a nie -nie mam zamiaru ponieważ kiedyś leczyłam się na bolesne miesiączki i nawet biorąc tabletki ,które uregulują mi okres i złagodzą ból nic mi to nie dało .
i lekarz postanowił zaprzestać wypisywania mi tabletek po czym stwierdził ,ze już wszystkie możliwości zostały wyczerpane i że poprostu to "natura" tak chce. i w terazniejszym czasie co prawda nie mam takich bóli  jak wcześniej ,ale mam w dalszym ciągu nie regularny okres. ;/ co nie jest miłą sprawą . Dodam,ze okres mam około 4 -5 dni
co o tym wszystkim myślicie?
Dużo czytałam i słyszałam ,że najwieksze szanse są przed okresem .  Boje się ,że przez okres nie regularny będzie z zajsciem jakiś problem. Ale tez mówią że 14 dni po okresie więc już sama nie mam zielonego pojęcia co i jak z tym wszystkim.
Zastanawiam się nad kupieniem tesu i ewentualnego sprawdzenia czy może już coś być .
Chociaż wiem ,że to nie jest tak hop ,bo nie którzy ludzie starają się latami i nie mogę mieć dziecka.

P.S i nie piszę tego ,żebyście mi powiedzieli ,czy jestem czy nie smile
Bo wy tego nie wiecie i materacem nie byliście ,
smile
Piszę być może trafię na osobę ,która też ma taki problem , bądz miała aczkolwiek zawsze rady kogoś kto wie jak to jest podnoszą na duchu. smile

POZDRAWIAM ; ANGELIKA smile !!

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Ciąża ?!Jakie są szanse na zajscie w ciąże w dni płodne i nie?

A długo się staracie?:)

Ja myślę żebyś dała sobie spokój na razie z testem i żebyście kochali się wtedy kiedy macie na to ochotę. Tak na prawdę nie wiesz kiedy Ty masz dni płodne a kiedy nie. 14 dni przed okres to jest taka umowna data przy regularnych miesiączkach i cyklach trwających 28 dni.

Dajcie sobie luz! Zdrowa para może starać się o dziecko przez nawet rok czasu! Po tym czasie lekarz zaleca jakieś badania, ew. leczenie itp.

Ja na przykład kochałam się bez zabezpieczenia przez 9 miesięcy. Miesiączki miałam zawsze regularne, bardzo bolesne, a cykle trwające 30-32 dni. Razem z narzeczonym  nie spinaliśmy sie- będzie to będzie, nie to nie.  Zaszłam w ciąże w cyklu w którym stwierdziliśmy, że musimy się zabepieczać (bo zaczełam brać sterydy). Wystarczył jeden raz.

Pamiętaj, że bardzo dużą rolę odgrywa psychika! Im więcej o tym myślisz tym trudniej zajść w ciąże.
Zapraszamy na wątek "Nadzieja na dziecko":)

3

Angelika19 napisał/a:

Dużo czytałam i słyszałam ,że najwieksze szanse są przed okresem .

Nie wiem co czytałaś, ale na pewno nic na temat biologii kobiety. Bo nie wierzę, że gdziekolwiek można przeczytać takie bzdury...

A więc, koleżanko, możesz zajść w ciążę wyłącznie podczas owulacji. Owulację masz WYŁĄCZNIE raz w miesiącu i wypada ona mniej więcej w połowie cyklu. Plemniki mogą przeżyć w ciele kobiety ok. 3 dni, więc uprawiając seks 2-3 dni przed owulacją można zajść w ciążę. Po owulacji zaciążyć się nie da, choćby plemniki były niczym stado terminatorów - po prostu nie będą miały czego zapładniać. Więc przed okresem nie masz najmniejszych szans na ciążę - chyba, że akurat dany okres miałby Ci się spóźnić o jakieś 10-14 dni, o czym nie wiesz (bo niby skąd?).

Najbardziej czułe testy wykrywają ciążę po 6 dniach od zapłodnienia. Większość producentów zaleca robić test w dniu spodziewanej miesiączki (wtedy wychodzi jakieś 14 dni od zapłodnienia).

W dni niepłodne nie można zajść w ciążę smile Tyle, że nie ma 100% metody,. która pozwala wyliczyć te dni niepłodne. Dlatego jest cała masa ciąż z dni niepłodnych - owulacja się przesuwa i wtedy, kiedy powinny być niepłodne wypadają płodne. Piszesz, że uprawiałaś seks w dni niepłodne - ciekawe jak je obliczyłaś? Biorąc pod uwagę całokształt Twojej wiedzy (nie obraź się, please), ale istnieje duże prawdopodobieństwo, że mogły być płodne tongue

4

W dni niepłodne jak sama nazwa wskazuje, nie jest możliwe zapłodnienie. Jeśli kobieta twierdzi, że zaszła w dni niepłodne, to jest to bzdura, musiały być one po prostu źle wyznaczone. Obecnie można to zrobić bardzo precyzyjnie, bo na rynku są dostępne testery np na ślinę, czy komputery cyklu. Ja mam Cyclotest i się nie zawiodłam.

5

Nie robi się testu 6 dni po zapłodnieniu, bo plemnik i komórka jajowa czasem potrzebuje trochę więcej czasu, a zatem do zapłodnienia nie dochodzi w momencie wytrysku, może się to stać parę dni potem. A następnie zapłodnione jajo wędruje do macicy gdzie ewentualnie się zagnieżdża co może łącznie zająć nawet 12 dni! Zatem test robi się 14 dni po stosunku kiedy mogło dojść do zapłodnienia. Beta hcg uwalnia się po 48h od zapłodnienia.

6

witam . mam pytanie . jeśli mój cykl trwa 33 dni .
pierwszy dzień miesiączki był 09 maja  , a teraz powinnam  miec miesiączke 10 czerwca .
Kiedy występują u mnie do NIEPŁODNE?
prosze o pomoc ;c

7

Tak naprawdę to tylko obserwacja ciała może Ci dać 100% pewność kiedy masz dni niepłodne. Na to składa się: temperatura ciała, śluz i obserwacja szyjki macicy. Mówi się, że jak ktoś ma 28 cykle to okres płodny występuje mniej więcej w połowie cyklu. Ale ja np. mam cykle 30-dniowe i owulacja występuje u mnie koło 20 dnia cyklu.

8

ale ja np, mam cykl 33-dniowy i owulacja występuje około 17 dnia cyklu,
czyli jesli jest tak to ppotem występują dni nie płodne tak ?

9

Tak.

10

występują od 17-21 dnia cyklu ? smile okk. A wtedy dni niepłodne występują do miesiączki ? a po miesiączce kiedy występują ?

11

a po miesiączce dopiero dni niepłodne bedą kilka dni przez odwulacja (3-4 dni ) tak ? a potem wszystko od nowa sie zaczyna ? tongue

12

zycieno napisał/a:

a po miesiączce dopiero dni niepłodne bedą kilka dni przez odwulacja (3-4 dni ) tak ? a potem wszystko od nowa sie zaczyna ? tongue

Mam nadzieję, że się przejęzyczyłaś. 3-4 dni przed owulacją to są dni płodne. W uproszczeniu można powiedzieć, że wszystkie pozostałe są niepłodne. Tylko czy umiesz wyznaczyć dokładnie dzień owulacji? wink

Posty [ 13 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » CIĄŻA I PORÓD » Ciąża ?!Jakie są szanse na zajscie w ciąże w dni płodne i nie?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024