Mój kot jest wyrachowany do cna. Po czym to oceniam ? Po tym jak się zachowuje : kiedy czegoś chce przymila się, drapie pazurkami (delikatnie) o wykładzinę albo o mnie , mruczy. Oczywiście jest taki słodki, że zawsze dostaje tego czego chce (np kawałek dobrego jedzonka) gorzej kiedy ja czegoś chcę od niego - np przychodzą goście i wolałby, żeby po nich nie skakał (on to robi specjalnie, wyobraźcie sobie jest spokojny i miły na co dzień a jak ktoś nas odwiedzi wpada w szal i zaczyna skakać po obcych ludziach)Myślę ze mój kt jest inteligentny i OKROPNIE złośliwy. Czy da się go jakoś wychować jeszcze ?(ma dwa lata już)
kotki po prostu takie wla
kotki po prostu takie wlasnie sa chodza wlasnymi drogami i to w nich lubimy najbardziej ![]()
Probowalas kota izolowac na czas pobytu gosci? Spewnoscia "pan domu" chce pokazac, ze to on tu ma wladze i jemu nalezy sie najwiecej uwagi, a nie obcym ludziom najezdzajacym jego teren.
Najgorzej sie dzieje, gdy sie zwierzeciu przyzwala na zle zachowania.
Niestety czesto nieswiadomie uczymy koty zachowan, ktore pozniej obracaja sie przeciwko nam. Przyklad: poranne "budzenie" o 6 rano, kot skacze po nas, mialcze, mruczy, itd. I co my robimy? Wstajemy, karmimy, wypuszczamy. W ten oto sposob kot sie "uczy" , iz uprzykrzajac nam zycie on/ona dostaje co chce. Jak temu zaradzic: "nagradzajmy" kota wtedy, gdy jest spokojny, nie przeszkadza i nie wchodzi nam w droge. Oczywiscie wazne jest rowniez by zapewnic kotu rozrywke, znudzony kot spewnoscia wejdzie nam na glowe, a wtedy nici z racjonalnej nauki czegokolwiek.
Droga Kocico absolutnie nie możesz myśleć ,że twój kot jest złośliwy. Ze zwierzętami jest po trosze tak jak z ludźmi. Jesteśmy bardzo różni , mamy odmienne usposobienia, inne upodobania, podobnie jest ze zwierzętami, a z kotami szczególnie. Koty to wielcy indywidualiści. Mawia się, że to koty mają nas, a nie my nasze koty. Proponuję abyś zaakceptowała swojego kota takim jakim jest i jednocześnie uszanowała jego sposób bycia i charakterek. A co do jego zachowania, być może nie lubi, nie akceptuje gości w domu, nie lubi wizyt i ma po części ma do tego prawo, tak samo jak może nie mieć w danej chwili ochoty na głaskanie czy przytulanie. Koty są zwierzętami mającymi mnóstwo własnych dróg, specyficznych zachowań i dlatego są tak wyjątkowe ![]()