Od kilku dni w mojej kuchni zagościły mrówki. Małe czarne szkodniki przychodzą całą gromadą szczególnie gdy na kilka minut na szafce postawi się talezyk po słodkim cieście, szklankę po herbacie słodkiej, napoju czy owoce. Co odstrasza mrówki? Chodzi mi tylko o te domowe sposoby nie jakieś płytki czy spray bo to mogę kupić w sklepie ale tylko czy da się np produktami spożywczymi których nie lubią? Moja bratowa brała proszek do pieczenia i niby już nie ma mrówek ale u mnie to nie działa. Nie mam pomysłu już na mrówki
Zmartwię Cię ale w zeszłym roku miałam podobny problem i zadziałało tylko coś takiego:
Inne sposoby zawiodły niestety a to skutecznie i szybko zadziałało.
Czyli nie mam co liczyć na domowe sposoby tylko muszę kupić coś na nie
szkoda. No ale dzięki za odpowiedź ![]()
Przede wszystkim sprawdz czy mrowki masz w domu, czy przychodza z zewnatrz. To jest okres kiedy mrowki się budza i szukaja terenow do zdobywania pokarmu. Jeżeli uznaja, ze twój dom to dobra spizarnia to beda przychodzic cale lato. Ale takich mrowek latwo się pozbyc - wystarczy zaobserwowac skad przychodza i zablokowac lub zatruc szlak.
Mrowki mieszkajace w domu to zupelnie inny problem - tu potrzebna jest trucizna, ktora zniszczy gniazdo (mrowisko) bo odstraszanie mrowek domowymi sposobami zda się na nic - glodne i zdesperowane mrowki i tak beda wchodzic wszedzie bo beda walczyc o przezycie krolowej.
A do zlikwidowania mrowiska potrzebna bedzie trucizna, ktora robotnice zaniosa do mrowiska i nakarmia nim krolowa - tylko wtedy przestana się wyleac nowe mrowki.
Dlatego obejrzyj cala kuchnie (najlepiej w sloneczny dzien, kiedy te owady sa najbardziej aktywne)y- skad te mrowki wychodza.
Wydaje mi się że przychodzą z zewnątrz ale przyjrze się dokładnie jeszcze im
6 2014-04-23 22:28:26 Ostatnio edytowany przez Iceni (2014-04-23 22:39:49)
Jeżeli wydaje ci się, że pzychodzą z zewnątrz to kup w sklepie amoniak 
i posyp nim wszystkie szczeliny, którymi mówki mogą przypuszczalnie wchodzić do domu - próg drzwi, rurę odpływową pod zlewem, okolice rurek od kaloryfera itp. Dodatkowo kup płyn do mycia okiem z amoniakiem i spryskaj delikatnie podłogę, szafki z zewnątrz a w szafkach gdzie przechowujesz żywność możesz możesz przykleić pasek taśmy klejącej posypanej amoniakiem
One tego zapachu nie znoszą, powinien je zniechęcić.
Oczywiście jeżeli amoniak się ulotni mrówki mogą wrócić,. więc posypywanie trzeba powtarzać.
(proszek do pieczenia też zawiera podobną substancję, ale amoniak jest skuteczniejszy)
Ok dzięki za rady ![]()