Dojrzały związek - czego trzeba się nauczyć? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Dojrzały związek - czego trzeba się nauczyć?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 25 ]

1 Ostatnio edytowany przez Adellaa (2014-04-18 15:30:45)

Temat: Dojrzały związek - czego trzeba się nauczyć?

Często pierwsze związki są niedojrzałe. Ludzie dopiero uczą się jak żyć z drugim człowiekiem. Nie wszystko jest dla wszystkich oczywiste, chociażby z powodu brak dobrych wzorców. Podzielmy się swoim doświadczeniem i tym, czego nauczyliśmy się będąc z kimś.

Jako przykład podam podejście do kłótni. Są osoby, które każdą kłótnię traktują jako katastrofę, myślą nad końcem relacji. Tymczasem sprzeczki zdarzają się każdemu i trzeba sobie wszystko wyjaśnić rozmową.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Dojrzały związek - czego trzeba się nauczyć?

Hej smile
Moim zdaniem tej doroslosci najwiecej uczy zwiazek pierwszy i drugi, bo porownujemy gdzie jest ta bariera i granice jak mozna sie zachowac a na czym uwazac. Tez bardzo istotne jest sluchanie drugiej osoby czego ona oczekuje i co chce osiagnanc. Doroslosci w zwiazku moim zdaniem kazdy sie musi nauczyc w tym okresie proby ktory przezywa ze swoim partnerem/partnerka poprzez szczere rozmowy i cierpliwosc smile

3

Ja w obecnym związku nauczyłam się, ze wszystko co dobre kiedyś się kończy haha
A ta na serio to nigdy przy kłótni nie należy używać agresji, to nie pomaga. Nie warto też przy każdej kłótni zrywać, a potem błagać o rozmowe ;p

4 Ostatnio edytowany przez szczęście111 (2014-04-18 17:49:48)

Najważniejsza to rozmowa. Dążenie do tego by twój partner/partnerka był/była twoim przyjacielem, przy którym możesz się zwierzyć, wyżalić, a także przy którym możesz się wkurzyć, wykrzyczeć wszystko. Podstawa w rozmowie to słuchanie drugiej osoby, słuchanie czego oczekuje, pragnie.
Ważne jest też ciągłe rozwijanie się. Jak ci partner powie "bo ja już taki jestem i się nie zmienię" - jest to dość niepokojące stwierdzenie. Ludzie powinni się rozwijać, całe życie uczyć się życia i siebie nawzajem.
Przebaczać i uczyć się na błędach. Kłótnie to nic złego jeżeli nie chodzimy zbyt długo z fochem, grunt to szybko się pogodzić, nie milczeć. A z każdej kłótni wyciągać wnioski.

5

Najwazniejsza jest komunikacja oczekiwan i potrzeb, które mogą się zmieniać w czasie. Najwazniejsze tez, by nie skazywać partnera na domysły. Pozniej - nie byc upartym, tylko elastycznym. Trzeba umieć dostosować się do sytuacji, a nie podejmowac jednostronne decyzje "bo ja wiem lepiej".  Nie dusić w sobie niczego co jest jakos negatywne, ale tez nie unikac powtarzania rzeczy, które są pozytywne (także słowami). Nie wymagać więcej niz samemu można dać, nie dawać czegoś czego partner w ogóle nie chce. Mozna wymieniac.

6

Dodam, że warto pozwolić, by to facet kierował związkiem. Kobiety są emocjonalne i często działają pod wpływem chwili, a wtedy z małego problemiku robi się wielki problem...

7

Co to znaczy "kierować związkiem"?

8

Każdy ma swoją wizję związku i dążeń do celów. Niemniej facet powinien być dominujący i mieć zasady niezmienne dotyczące związku. To w końcu on jest oparciem dla kobiety.

9

Remi mocne slowa smile masz racje ale nie powinien tez przesadzac bo moze to sie nieciekawie skonczyc hehe

10

Remi napisał/a:

Każdy ma swoją wizję związku i dążeń do celów. Niemniej facet powinien być dominujący i mieć zasady niezmienne dotyczące związku. To w końcu on jest oparciem dla kobiety.

A co jesli to kobieta jest dominująca w zwiazku?  W kim ma mieć to oparcie?

11

agneesha napisał/a:
Remi napisał/a:

A co jesli to kobieta jest dominująca w zwiazku?  W kim ma mieć to oparcie?

W swoim partnerze to jest oczywiste przeciez to jest jej najblizsza osoba smile

12

Nie wiem jak osoba dominująca może mieć na kimś oparcie, kto jest słabszy. Chyba zeby sie podeprzeć, to co innego.
Ale jednak istnieją takie związki, w ktorych to kobieta ma wszystko na głowie. Swoje emocje, jego, podejmuje decyzje. Ja tego nie widze po prostu.

13

thepass napisał/a:

Nie wiem jak osoba dominująca może mieć na kimś oparcie, kto jest słabszy. Chyba zeby sie podeprzeć, to co innego.
Ale jednak istnieją takie związki, w ktorych to kobieta ma wszystko na głowie. Swoje emocje, jego, podejmuje decyzje. Ja tego nie widze po prostu.

Dokładnie.dobrze to określiłeś. Sama jestem w takim związku i oparcia brak z jakiejkolwiek strony.

14

Tyle, że Ty tak miałaś od początku i jakoś Ci to odpowiadało. Na dłuższą metę jak widać wyczerpujące (pewnie znajdą się twarde babki, które zanegują to).

15

Dobrze więc napisałem, że to mężczyzna powinien być dominujący i mieć swoje zasady, inaczej problemy...
Tu nie chodzi o jakąś tyranie, ale o pewną kontrolę nad związkiem. Określam co jest dla mnie ważne i jak on ma wyglądać i tego się trzymam. Kobiety lubią dominować i jak po ich myśli wszystko, ale jeśli tak następuje, to jest już problem, bo one dominują i nie mają oparcia - paradoks.

16 Ostatnio edytowany przez MamaNalijki (2014-04-18 19:49:27)

Remi ma rację,nie pierwszy raz zresztą:) często kobiety podchodzą do wszystkiego bardzo emocjonalnie,nie myślą trzezwo, za bardzo analizują.U mnie to mój facet twardo stąpa po ziemi i trzyma wszystko ,,w ryzach".ja jestem za wielką idealistką i bujam trochę w oblokach a w nim mam zawsze oparcie i wiem czego sie spodziewac bo raczej siebie i swojego zdania nie zmienia.Mam jakiś punkt odniesienia w tej całej mojej gonitwie myśli.

17

Ja wiele nauczyłam się będąc w swoim pierwsyzm związku. W sumie to jak się rozpadł. Zrozumiałam co robiłam nie tak. Ciągle "próbowała" swojego byłego faceta na ile mogę sobie w związku pozwolić, a na prawde mogłam na wiele. Teraz wiem, żę to nie było dobre. Z nudów, żeby było ciekawiej potarfiłam rozpętać mega kłotnie tak na prawdę o nic. Teraz jestem w kolejnym związku - facet nie da sobie wejśc na głowę, ja muszę panować nad swoimi nerwami i jest mi bardzo dobrze:)

18

Może dlatego że widnieje taki stereotyp faceta dominującego, kobiety z czasem się tym męczą jeśli nie mają oparcia. Porównują do innych facetów że jeden potrafi to i to, umie sam zadecydować i pokierować wszystkim, nie tylko swoim życiem. Chociaż zdarzają się kobiety które są silne i nic im nie przeszkadza. wszystko zależy od charakteru człowieka.

19

Tyle że porównan nalezy unikac, bo kazdy człowiek ma w sobie cos lepszego i gorszego. Ten potrafi zrobić to, ale nie potrafi tamtego (np nie jest czuły). Dlatego jak sie pokochało wyjątkowego czlowieka, to z wadami i zaletami. Szkoda takiego pozniej porownywania, ze ktos jest lepszy, ładniejszy itd

20

Powinnismy patrzac na zwiazki zwracac uwage na nasze zachowanie, gdzie byly bledy i zawsze postawic sie w sytuacji tej drugiej osoby. Nie patrzec na cechy charakteru bylych partnerow ale na siebie i powod rozstania.

21

Remi napisał/a:

Możesz podać bardziej dokładnie na czym ma polegać taka dominacja(jakieś przykłady)?

22 Ostatnio edytowany przez kosmiczny nick (2014-04-18 23:29:17)

bebeq napisał/a:

Powinnismy patrzac na zwiazki zwracac uwage na nasze zachowanie, gdzie byly bledy i zawsze postawic sie w sytuacji tej drugiej osoby. Nie patrzec na cechy charakteru bylych partnerow ale na siebie i powod rozstania.

Masz rację.
Wypada uczyć się na własnych błędach, wyciągać wnioski i starać się tego w przyszłości nie powtarzać. Tyle tylko, że często (właściwie zawsze) każdy związek i ta "druga" osoba jest inną pod wieloma względami od naszych "byłych". Więc właściwie za każdym razem człowiek się uczy. Masz rację przede wszystkim pisząc o stawianiu sie w sytuacji drugiej osoby. Zanim coś zrobimy, zanim powiemy - to można chyba nazwać wyczuciem, taktem, delikatnością. To - o ile się tego nie ma - można wypracować, zanim się coś zrobi - wpierw pomyśli się jak ta druga osoba to moze odebrać... To niestety dość rzadki dar. W efekcie często człowiek jest poraniony... smile Mógłbym sporo o tym pisać poznawszy tą czyjąś "niewiedzę" na własnej osobie smile
I owszem, dobrze przeanalizować powód rozstania. To czegoś (za każdym razem) uczy. Szkoda tylko, że za każdym razem ...czegoś nowego smile Tak na marginesie: głupio bywa, gdy osoba już tak doświadczona wiąże się z kimś stawiającym "pierwsze kroki" i uczącym się... smile To bywa ...bolesne jak cholera smile
Co do dominacji, jaka została tu poruszona - to kwestia charakterów. Można dominować w kilku dziedzinach (kasy, stylu bycia, dążeń) i uzupełniać się w tym z drugą połówką. Myślę, że jeśli jedna strona dominuje we wszystkim, bądź uzurpuje sobie do tego prawo i je narzuca - druga strona (o ile nie ma charakteru i silnej osobowosci) w jakimś stopniu to przyjmuje i się dostosowywuje. W przeciwnym razie dochodzi do konfliktów i zgrzytów, które prowadzą zazwyczaj do katastrofy...
Utarł się stereotyp (aczkolwiek patrząc na kierunek w jakim podąża ludzkość - to zanika), że prym w związku, ową dominację wiedzie/ma mężczyzna. Tylko od osobowości obojga zależy, czy ten stereotyp w związku też funkcjonuje.
Osobiście zawsze byłem zwolennikiem związku partnerskiego, gdzie - na równych prawach, bez narzucania woli - obie osoby współtworzą parę, bez podziału "pan i sługa". Tyle tylko, że do takiego bycia "ze sobą" potrzeba dwóch otwartych na porozumienie osób. Co przez to rozumiem? Umiejętność rozmowy, a tą drogą osiąganie wspólnego stanowiska bez narzucania, bez lekceważenia innego zdania.
Kończąc: "dojrzały związek" to dość wielorakie pojęcie, pod którym każdy z nas być moze coś innego rozumie.
Jak dla mnie "dojrzały" oznacza taki, w którym drugą osobę traktujemy z szacunkiem, liczymy się z jej zdaniem (nie oznacza to, że wyzbywamy sie własnych przekonań, ale drogą rozmów dochodzimy do porozumienia) i  traktujemy jak ...człowieka, którego obecność w naszym życiu (czasem bardzo krótka) jest dla nas cenna...

23

nikt w poważnym związku nie traktuje kłótni jako końca świata wink po jakims czasie konflikty zdarzają się co kilka dni. kwestia, żeby przynosiły coś merytorycznego

24

Bardzo dobry temat!

Każdy związek jest inny. Każdy człowiek tworzący go jest inny- bo każdy wnosi coś innego; jakieś swoje priorytety, ale i obawy, czy przykre doświadczenia (nie wiem czemu wnosi się głównie właśnie te przykre...). I to na każdym etapie; czy ma się lat 20 czy 30. Z tym, że świadomy siebie człowiek z każdego doświadczenia, związki, relacji powinien wyciągać wnioski, są jednak osoby, które powielają schematy całe swoje życie: czy mają lat 18 czy 60.
Uważam, że zawsze uniwersalnymi sprawami w związku są: miłość, szacunek, akceptacja, zaangażowanie. Nawet jeśli np. miłość zmienia się na przestrzeni czasu.

Posty [ 25 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Dojrzały związek - czego trzeba się nauczyć?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024