Czy orientujecie się w takim temacie? Jakie są zalety i wady założenia firmy w UK, tak, by nie mieć do czynienia z polską skarbówką?
Podstawowa zaleta niższe podatki i opłaty, dużo mniej papierów ![]()
Przykład?
Osoba fizyczna prowadząca działalność gospodarczą w Polsce co miesiąc odprowadza składki w wysokości ok. 1000 zł, a brytyjski ?ZUS? (jego odpowiednik
) to ok. 60 zł miesięcznie, a spółka limited ZUS-u nie płaci w ogóle.
Co do skarbówki to zależy od sytuacji np. rodzaju i miejsca działalności.
Przykład?
"Drobna różnica" czy polski oddział zagranicznej firmy czy klasyczna zagraniczna firma. Firma będzie prowadzić działalność w Polsce czy w Anglii, gdzie będzie miała siedzibę?
To trochę takie, gdybanie jak nie ma nic konkretnego. Zagraniczny oddział w Polsce najczęściej będzie się rozliczał w Polsce, w totalnym uproszczeniu dochód z firmy pojedzie za granicę, ale podatek dochodowy zostanie w Polce.
Tutaj jest dość ciekawy artykuł na ten temat pokazujący zarówno blaski jak i cienie przeniesienia działalności do Wielkiej Brytanii. http://www.profais.pl/blog/prawo-podatkowe/optymalizacja-zus-czy-to-sie-oplaca
4 2015-01-19 13:37:49 Ostatnio edytowany przez webster (2015-01-19 13:47:08)
Witam serdecznie!
ZALETY Z PRZENIESIENIA FIRMY DO UK:
1. Brytyjski system gospodarczy jest znacznie bardziej przyjazny przedsiębiorcy niż polski. Chodzi zarówno o zawiłość i niejednoznaczność polskich przepisów, ale też i przede wszystkim o represywne traktowanie przedsiębiorców przez urzędy. Prowadziłem biznes przez 6 lat w Polsce i trochę przeżyłem. Nie mówię, że byłem idealnym podatnikiem, ale ta ciągła wojna, podejrzliwość i traktowanie nas jak wrogów dawała się we znaki. Raz podczas kontroli skarbowej urzędnik ? mimo że praktycznie wszystko było ok ? powiedział, że musi mi ?coś dać? (czytaj: karę finansową), bo straci swoją ?dobrą opinię?. ?Nóż mi się w kieszeni otwiera!? ? jak mawia mój tata.
2. Podatek dochodowy od osób fizycznych. Podczas gdy w Polsce kwota zwolniona z opodatkowania wynosi 3091 zł, w Wielkiej Brytanii jest to 10 000 funtów, czyli ok. 50 tys. zł. Tyle np. może sobie wypłacić dyrektor spółki LTD i nie zapłacić podatku od tego. Więc ta jego pensja jest po pierwsze darmowym kosztem dla spółki, po drugie darmowym sposobem na wyciągnięcie sobie ze spółki wynagrodzenia.
3. Wysoki próg dla obowiązkowej rejestracji na VAT. Podczas gdy w Polsce VAT-owcem musi zostać każdy przedsiębiorca przekraczający 150 tys. zł przychodu rocznie, w UK jest to 81 tys. funtów (ponad 390 tys. zł).
4. ZUS. Osoba fizyczna prowadząca działalność gospodarczą w Polsce co miesiąc odprowadza składki w wysokości ok. 1000 zł; natomiast spółka LTD w Wielkiej Brytanii ZUS-u nie płaci w ogóle.
5. Podatek dochodowy płaci się raz do roku. I pierwszy taki podatek spółka zapłaci do 9 miesięcy od zakończenia swojego pierwszego roku podatkowego; w praktyce oznacza to, że będzie mogła obracać tymi pieniędzmi nawet przez 21 miesięcy. W Polsce podatek płaci się od początku działalności co miesiąc.
6. Księgowość robi się raz do roku. Czyli zamiast co miesiąc ? jak w Polsce ? dostarczać dokumenty do księgowego, gromadzisz je i raz na 12 miesięcy wysyłasz do nas (oszczędność czasu i niższe koszty).
7. Brytyjska emerytura. Zatrudniony dyrektor spółki LTD w Anglii może nabyć prawo do brytyjskiej emerytury już praktycznie od początku zatrudnienia. Emerytura w pełnym wymiarze ? dziś ok. 110 funtów tygodniowo, przysługuje po 30 latach okresu składkowego. Po kilku latach jest to oczywiście sporo mniej, ale i tak więcej niż z działalności w Polsce.
8. Władze Wielkiej Brytanii mają świadomość, że to właśnie od małych i średnich firm w największym stopniu zależy rozwój gospodarczy, dlatego zamiast utrudniać i kontrolować, robią wszystko, aby ułatwiać i promować przedsiębiorczość. Traktują nas jak partnerów, a nie jak instytucje, którym nie można ufać.
9. Lata pracy w Polsce można przepisać do Wielkiej Brytanii
10. Brak kontroli ze strony polskich urzędów
11. Niższe faktury dla swoich klientów
12. Prestiż spółki brytyjskiej
Jakby ktoś chciał się dowiedzieć czegoś więcej na temat zarejestrowania swojej firmy w Anglii. Chętnie odpowiem na każde pytanie tutaj bądź na priv na temat:
- Założenia firmy w Wielkiej Brytanii;
- Kompleksowej księgowości;
- Wsparcia prawnego biura księgowego;
- Dostępu do programu fakturowania;
- Rejestracji firmy do PAYE (nr pozwalający zatrudnić pracowników);
- Umówienia spotkania w Job Center dla dyrektora i pracowników po nr NIN;
- Wyrobienia karty EHIC ? odpowiednik polskiego EKUZ;
- Odprowadzania składek zdrowotnych;
- Rozliczenia wszystkich dokumentów potrzebnych do działalności - - spółki takich jak (P35/P14, P60/P45, Corporation TAX, Annual - ----- Return, Annual Account);
- Umówienia wizyty w banku;
- dokumentu Apostile, A1;
Doradca Kancelarii Prawno-Podatkowej
Pozdrawiam i czekam na pytania ![]()
Chętnie pomogę ![]()
Polecam zastanowić się też nad rejestracją firmy w Czechach - koszty prowadzenia są naprawdę niskie. Do tego są firmy, które pomagają w takiej rejestracji - potem można firmę normalnie w polsce prowadzić
Co do tych firm, to słyszałam, że bardzo popularne jest spam
Po wyjściu UK z Unii Europejskiej już tak atrakcyjny Londyn nie będzie, względem założenia firmy kierującej się na rynek europejski.
Nie sądzę, żeby Brexit diametralnie wpłynął na opłącalność zakładania firmy w UK.
Być może pojawią się jakies nowe regulacje ale raczej w porównaniu z firma w Pl, tamta opcja nadal będzie korzystniejsza.
Natomiast same korzyści dobrze opisane są tutaj: nieregulaminowy link i na innych wpisach na blogu. Jeśli tylko Twoja działalność wpisuje się w te, które można rejestrować na wyspach to powinnaś skorzystać i nie bać się ![]()
polecam zajrzeć na stronę spam minimalizacja-obciazen-podatkowych jest tu wszystko opisane, znajomi korzystali z pomocy tej firmy przy założeniu spółki. ja sama zastanawiam się nad tym dlatego korzystałam z tej strony.
Temat ryzykowny. Moje biuro nie poleca tego rozwiązania.
10 2018-09-14 16:01:25 Ostatnio edytowany przez IsaBella77 (2018-09-16 11:02:34)
Nikt nie wie jak to bedzie wygladalo po brexicie, Mysle ze nie bedzie tak zle i nie ma co niepotrzebnie straszyc ludzi, UK jest zbyt powaznym graczam na arenie miedzynarodowej by pozwolic sobie na taki zamet. Ja ubezpieczylam sie (ubezpieczenie public & employers liability) na 2 mln funtow w spam, jest to brytyjska firma ale zatrudniaja tez Polakow i maja polska wersje strony - Ubezpieczenia dla firm w UK - spam Zawsze mozna do nich napisac albo zadzwonic, osobiscie polecam