Ja miałam możliwość zamówienia sali 'od talerzyka', ale w moich okolicach plasuje się to w przedziale 160-200 zł za osobę + 30/40 zł od osoby za poprawiny. W sali, którą zamówiliśmy była możliwość od talerzyka za 180zł + chyba 30 za poprawiny, ale zdecydowaliśmy się na kucharkę poleconą przez właściciela sali - gdybyśmy wzięli od talerzyka prawdopodobnie też wybrałby tą samą, ale wiadomo, że tak wychodzi drożej, bo właściciel za to czym my nie musimy się martwić, tj. kupowanie, zamawianie towaru - mięsa, warzyw, owoców, napojów, w jakiej ilości i z jakiej hurtowni, tort, ciasto - to jest na jego głowie a my przychodzimy na gotowe, więc płacimy mu też za przygotowanie tego wszystkiego. Także salę mamy wynajętą na 6 dni (od środy do poniedziałku) za 6500zł + kucharka 25zł/os. (razem z kelnerkami + poprawiny + robi tort i ciasto w cenie) + wiadomo, że towar (podobno na ok 170-180 osób powinniśmy wyrobić się w 13000zł). To wychodzi od talerzyka = 180*180os. = 32400 bez poprawin, a nam z kucharką wyjdzie mniej więcej 24000zł z poprawinami, więc jest różnica.
Aha i jakbym wzięła od talerzyka to nie można potem zabrać pozostałego jedzenia z sali po weselu. A z kucharką tak, bo jest to nasze. Wiadomo, że większość będzie do wyrzutu, ale i zostanie co nieco do zabrania, co się nadaje.
Ps. jestem z Mazowsza spod Warszawy