Jestem katoliczką choć rzadko chodzę do kościoła. ostatnio wyczytałam znaczenie słowa parafianin = człowiek ciemny, zacofany.dla mnie to był szok.to znaczy że księża nazywają nas ciemnotą.co w wy o tym myślicie?
2 2014-03-16 11:43:57 Ostatnio edytowany przez Catwoman (2014-03-16 11:44:42)
Tekla, o wiele więcej "szoków" (ale ku oświeceniu) masz szansę przeżyć, czytając Biblię
Ale wtedy też nie będziesz już tym z definicji "parafianinem" zatem zachęcam
Nie wszystko wprost wyczytasz w Biblii. Słowo parafianin jest słowem wieloznacznym. Oznacza członka parafii, ale również człowieka zacofanego - to nie znaczy, że członek parafii z definicji to ciemnota. Takich słów wieloznacznych w języku polskim jest przecież wiele. Przykładowo zamek - co ma wspólnego zamek w drzwiach do zamku budowli?
Sa też słowa, które dziś mają zupełnie inne znaczenie, niż miały kiedyś, np. kutas
Tak jak mówiłam jestem katoliczką ale pewnej rzeczy nie rozumiem dlaczego ludzie tak bardzo nie lubią świadków jehowy. Moi teście sa tej wiary i nic nie widzę złego tej wierze. ?
Tekla nt. Świadków Jehowy jest tu kilka wątków. Wpisz w wyszukiwarkę
O! A ja na przyklad nie rozumiem dlaczego blondynka jest synonimem glupoty
A blond-parafianka to już w ogole skrzyzowanie krowy z kura chyba
Tak jak mówiłam jestem katoliczką ale pewnej rzeczy nie rozumiem dlaczego ludzie tak bardzo nie lubią świadków jehowy. Moi teście sa tej wiary i nic nie widzę złego tej wierze. ?
dlaczego nie lubią? większość nie lubi bo chodzą po domach i wciskają ludziom kity,oraz namawiają do przejścia na ich wiarę
A ja mam wrażenie, że ten wątek zaczyna się trochę rozmijać z jego tytułem. tekla o co tak naprawdę chodzi?
To nadal ten sam temat bo tak szczerze.to moja teściowa (świadek jehowy) powiedziała znaczenie słowa parafiatydlnin.ja, tylko się przekonałam wpisując na internecie.ale chyba adamajkis ma racje że to słowo wieloznaczne. Dzięki za rozwianie moich wątpliwości.
No to już wiesz
A można zapytać o wyznanie Twojego męża?
13 2014-03-17 10:29:51 Ostatnio edytowany przez tekla1989 (2014-03-17 10:31:53)
Jest katolikiem ale myślę że robi to tylko że względu namnie i dzieci gdyż do lat 20 mieszkał ze swoimi rodzicami.chodził na zebrania do zboru i kongresy.teraz ma 30lat
Jestem zaszokowana; tak rzeczywiscie tlumacza slowniki j.polskiego: m.in. napisano:
parafianin
członek parafii
parafianin
przestarzałe: człowiek bez ogłady, wykształcenia, zacofany, ograniczony
Fatalne miano dla czlowieka wierzacego w Boga i chodzacego do Kosciola. Mozna sobie wyobrazic, co oznacza slowo: parafia
Interesuje mnie takze imie boga."Święć sie imie twoje" ale jakie? W kosciele mowia caly czas pan b?g. Ale chyba b?g nie ma na imię "pan".? W bibli pisze o imieniu"Jahwe" a swiadkowie jehowy. Po prostu jehowa . Mi te imie bardziej przypomina imie żeńskie.skomplikowane to wszystko.
Tekla, zapraszam Cię do tym podobnych rozważań np. na wątku http://www.netkobiety.pl/t55035.html
17 2014-04-26 21:04:11 Ostatnio edytowany przez peeter (2014-04-26 21:21:55)
Teraz nowy sposob na ucinanie dyskusji, wkazywanie podobnych watkow ..
Dawniej 'cham' to byl chlop i nie mialo tak pejoratywnego wydzwieku, mimo to bylo tez słowem ktore jak parafianin oddawalo stosunek tego co wyzej nad posluszna reszta W przypadku religii podobna buta jest zrozumiala władza, pieniadz, cudze kobiety nalezaly do kosciola to kim byl dla nich pospolity, niepismienny wierny? Tym co w tamtej definicji..
Korzenie biblijne chama pomijam, nie jestem specjalista od cytatow z tego rodzaju pism, nie daje mi to takiej przyjemności jak innym w tym dziale Jedno w tym pewne ze mniej kzywdzace jest nazwac tak czlowieka prostego pracujacego na roli ktory ma do tego duze zadatki niz wierzacego ze jest kims tepym z automatu mimo ze wiara laczyla ludzi z przeroznych srodowisk i stanow (klas).. To ze wierza to ulomnosc powszechna wsrod ludzi, uspokajam tych co widza w tym dopisku sympatie lub tlumaczenie ich pogladow
Dawniej 'cham' to byl chlop i nie mialo tak pejoratywnego wydzwieku, mimo to bylo tez słowem ktore jak parafianin oddawalo stosunek tego co wyzej nad posluszna reszta
W przypadku religii podobna buta jest zrozumiala władza, pieniadz, cudze kobiety nalezaly do kosciola to kim byl dla nich pospolity, niepismienny wierny? Tym co w tamtej definicji..
Doczytaj o tym chamie.
Interesuje mnie takze imie boga."Święć sie imie twoje" ale jakie? W kosciele mowia caly czas pan b?g. Ale chyba b?g nie ma na imię "pan".? W bibli pisze o imieniu"Jahwe" a swiadkowie jehowy. Po prostu jehowa . Mi te imie bardziej przypomina imie żeńskie.skomplikowane to wszystko.
skomplikowane jest tylko dlatego, że wyznawcy trójosobowego bozka korzystaja z fałszowanej biblii , natchnieni przez Boga pisarze bibli używali tego imienia w słowie Bozym a nienatchnieni przepisywacze zastepowali imie Boga zamiennikami typu Pan lub Bóg , powodem takiej praktyki fałszowania oryginalnych tekstów biblijnych było adoptowanie pogańskich wierzeń m.i.n licznych trój- osobowych bożków wyznawanych wsród pogańskich ludów , by byc kosciołem powszechnym taka bezkompromisowa polityka odstepczego koscioła doprowadziła do tego że mały procent jest chrześcijaństwa w chrześcijaństwie i ludzie którzy zaczynaja myslec dostrzegają wiele takich niuansów w wierzeniach dzisiejszych religi podających sie za chrześcijańskie , w rzeczywistosci taka praktyka jest potwierdzeniem przynaleznosci do religi , której bogiem jest ojciec kłamstwa i wszelkiej niegodziwości szatan diabeł