Mieszkanie komunalne dla samotnej matki - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » Mieszkanie komunalne dla samotnej matki

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 3 ]

Temat: Mieszkanie komunalne dla samotnej matki

Witam!

Mam 24 lata i samotnie wychowuje 5 letnie bliźniaczki. Mieszkam w Warszawie w mieszkaniu prawnie należącym do mojej babci. Mieszkanie jest 3 pokojowe, ok 55m2. 2 lata temu podjęłam pracę i od tamtej pory ja opłacałam wszystkie rachunki. W grudniu pracę straciłam i zostały mi alimenty w wysokości 1000 złotych oraz zasiłek ok 570zł z UP. Mimo to nadal ja ledwo opłacam rachunki i płace za przedszkole z czego na jedzenie zostają mi grosze. Mieszkam z córkami, babcią oraz moją ciotką - córką babci. Ciotka znęcą się nade mną psychicznie, ingeruje w wychowanie moich dzieci i ogólnie mamy bardzo złe relacje. Bywały sytuacje, że dochodziło do rękoczynów. Z uwagi na to, że jest ona osobą chorą na kręgosłup, po udarze mózgu ja nigdy nie użyłam wobec niej przemocy bo według mnie to nie jest rozwiązanie i wiem, że w każdej chwili może zostać sparaliżowana do końca życia. Jednakże moja ciotka nie ma problemu z tym żeby przy dzieciach mnie bić, drapać i szarpać. Leczyłam się przez nią psychiatrycznie rok temu. Ciotka pomimo, że ma swoje mieszkanie (w starej kamienicy na Pradze) to i tak mieszka z nami. Babcia się nad nią lituje i stoi pomiędzy młotem a kowadłem bo nie chce aby ona się wyprowadziła, jak i również nie chce abym wyprowadziła się z dziećmi.

Czytałam o kryteriach przyznawania mieszkań w Warszawie i przeraża mnie fakt, że w mieszkaniu babci jest za duży metraż a za mało osób tu mieszka abym mogła dostać mieszkanie komunalne.
Wiem też, że w przypadkach przemocy fizycznej i psychicznej jest możliwość otrzymania mieszkania tylko nie wiem gdzie mogę się więcej dowiedzieć na ten temat, czy to musi być stwierdzone przez sąd?

Bardzo mi zależy na tym aby uciec z tego mieszkania, na wynajem mnie nie stać, a znajomi nie są w stanie mi pomóc. Może znacie jakąś fundację, która krok po kroku pomogła by mi załatwić to mieszkanie? Może ktoś z was załatwiał takie mieszkanie i pomógł by mi?

Dodam jeszcze, że z ojcem dzieci jesteśmy po rozwodzie i od 3 lat nie utrzymujemy kontaktu żadnego, nie ma on praw do dzieci i jestem samotnie wychowującą matką, która nie chce znowu leczyć się u psychiatry. Chcę po prostu normalnie żyć, sama z moim dziećmi.

Pozdrawiam i z góry dziękuję.
Magda

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Mieszkanie komunalne dla samotnej matki
mskuc90 napisał/a:

...Mieszkam z córkami, babcią oraz moją ciotką - córką babci. Ciotka znęcą się nade mną psychicznie, ingeruje w wychowanie moich dzieci i ogólnie mamy bardzo złe relacje. Bywały sytuacje, że dochodziło do rękoczynów. Z uwagi na to, że jest ona osobą chorą na kręgosłup, po udarze mózgu ja nigdy nie użyłam wobec niej przemocy bo według mnie to nie jest rozwiązanie i wiem, że w każdej chwili może zostać sparaliżowana do końca życia. Jednakże moja ciotka nie ma problemu z tym żeby przy dzieciach mnie bić, drapać i szarpać. Leczyłam się przez nią psychiatrycznie rok temu. Ciotka pomimo, że ma swoje mieszkanie (w starej kamienicy na Pradze) to i tak mieszka z nami. Babcia się nad nią lituje i stoi pomiędzy młotem a kowadłem bo nie chce aby ona się wyprowadziła, jak i również nie chce abym wyprowadziła się z dziećmi.
...
Wiem też, że w przypadkach przemocy fizycznej i psychicznej jest możliwość otrzymania mieszkania tylko nie wiem gdzie mogę się więcej dowiedzieć na ten temat, czy to musi być stwierdzone przez sąd?

Magda współczuję zaplątanej sytuacji.
BIEDNA ta babcia. Tu chora córka, tu znów wnuczka i prawnuczki... a ona sama to co? Jaki ma status w tym domu? Dźwig czy może siłaczka...? Nie zazdroszczę.
Niemniej, chyba KOLEJNE mieszkanie dla Waszej rodziny to już jednak przesadne wymaganie?
Czemu nie zamieszkasz w mieszkaniu ciotki, jeśli ona musi znajdować się pod opieką swojej matki? Wszystko oczywiście zależy od statusu owych mieszkań...
Wydaje mi się, że możesz porozumieć się z lokalnym zespołem przeciwdziałania przemocy w rodzinie. Ale czy wystarczą twoje argumenty? DO tego BEZ ŻADNYCH dowodów?

Posty [ 3 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PRAWO , ODSZKODOWANIA , FINANSE , UBEZPIECZENIA » Mieszkanie komunalne dla samotnej matki

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024