Witam
w tym roku kończę szkołę średnią i idę na studia (chyba zaocznie). Chcę wynająć kawalerkę i poszukać jakiejś pracy. Czy w tym przypadku nadal będą należały mi się alimenty? Czy może fakt, iż będę pracowała wyklucza dalsze alimentowanie?? Bardzo proszę o pomoc
Witaj ale o jakie alimenty ci chodzi? czy ty masz na siebie od rodzica? czy chodzi ci o alimenty na twoje dziecko?
o alimenty na mnie od ojca.
Jeśli będziesz się uczyć to dalej będziesz dostawać i nie ważne że zaocznie, możesz pracować i uczyć się.Jak przestaniesz się edukować to i alimentów nie będziesz mieć bo musisz dostarczyć przecież do urzędu dokument z pieczątką ze szkoły że uczysz się.
dziękuję
myślałam że sąd to jakoś przelicza i gdy wyjdzie na to że moje zarobki są wystarczająco duże to wstrzymają mi alimenty
Bez obawy dokąd będziesz im dostarczała dokument że się uczysz nikt ci niczego nie zabierze.Powodzenia w życiu ci życzę.
dziękuję bardzo
![]()
Proszę bardzo i polecam się na przyszłość
9 2014-02-10 00:35:19 Ostatnio edytowany przez LeeBee (2014-02-10 00:41:07)
Trzeba pamiętać, że obowiązek alimentacyjny istnieje do momentu, do póki dziecko nie jest samowystarczalne. Także jeśli stałabys się całkowicie samowystarczalna to jak najbardziej istnialaby możliwość zaprzestania alimentacji. Ale o to musi wystąpić osoba zmuszona do alimentacji, czyli w Twoim przypadku ojciec. Obowiązek alimentacyjny sam z siebie nie wygasa.
Ale ja pamiętam jak jak ja studiowałam zaocznie i mama wniosła o podwyższenie alimentów. Ojciec twierdził, że przecież mogę sama dorobić i sąd to zdanie podzielil.
Ewtula komu autorka ma dostarczać dokumenty potwierdzające kształcenie jeśli ojciec płaci sam dobrowolnie. Bo ja rozumiem jeśli alimenty wyplaca fundusz, ale autorka nic na ten temat nie napisała.
Oczywiście chodzi o fundusz bo jakże inaczej? a jeśli ojciec dobrowolnie daje córce, to i kiedy zechce może przestać dawać. Ale autorce zapewne chodziło o fundusz bo wcześniej wspomina o sądzie.
11 2014-02-10 16:49:59 Ostatnio edytowany przez LeeBee (2014-02-10 16:50:30)
jeśli ojciec dobrowolnie daje córce, to i kiedy zechce może przestać dawać.
Pisząc dobrowolnie miałam na myśli na podstawie wyroku sądowego. Alimenty wcale nie muszą być ściągane przez komornika ani wypłacane przez fundusz.
Jeśli autorka alimenty na wypłacane z funduszu to zarobek autorki może mieć duże znaczenie, gdyż jest pewien próg dochodowy, którego rodzina (w przeliczeniu na jednego członka) przekroczyć nie może. I zaświadczenie o dalszym kształceniu w takiej sytuacji nie wystarczy. Owszem, przez komornika będzie mogła ściągać, tylko co z tego jak nie będzie z czego.
tak, chodziło mi o fundusz ![]()
jaki jest ten próg dochodowy? właśnie się tego obawiam, że gdy wynajmę kawalerkę i zacznę pracować, alimenty mogą mi się nie należeć przez to że przekroczyłam ten próg
Powiem tak Mojej koleżanki syn ma alimenty od ojca i mieszka w innym mieście, uczy się zaocznie i pracuje. Zarabia dużo bo sam sobie opłaca wszystko i jeszcze matce co nieco przywiezie. I nikt mu progu nie wyznaczył progu jakiegoś, a ojciec ma przysądzone 400 zł i fundusz płaci.Drugi przypadek to moja córka ma dziecko i pracuje- fundusz alimentacyjny płaci co miesiąc 300 zł i normalnie ma zasiłek rodzinny. Takich przypadków znam wiele- osoby które mają przysądzone przez sąd alimenty mają je mieć i o co chodzi ? dokąd się uczą, będą je mieć.
15 2014-02-11 11:35:44 Ostatnio edytowany przez LeeBee (2014-02-11 11:40:00)
Przepisy prawa polskiego jednak mówią wyraźnie kto i kiedy może dostać wsparcie z Funduszu Alimentacyjnego i oto kilka informacji ze strony Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej:
Świadczenia z funduszu alimentacyjnego przysługują w wysokości bieżąco ustalonych alimentów, jednakże nie wyższej niż 500 zł miesięcznie.
Przyznanie prawa do świadczenia z funduszu alimentacyjnego uzależnione jest od spełnienia kryterium dochodowego. Świadczenia te przysługują, jeżeli dochód rodziny w przeliczeniu na osobę w rodzinie nie przekracza kwoty 725 zł.
Do świadczenia z funduszu alimentacyjnego ma prawo osoba uprawniona do alimentów od rodzica na podstawie tytułu wykonawczego pochodzącego lub zatwierdzonego przez sąd, jeżeli egzekucja okazała się bezskuteczna.
Świadczenia z funduszu alimentacyjnego nie przysługują, jeżeli osoba uprawniona:
została umieszczona w instytucji zapewniającej całodobowe utrzymanie lub w pieczy zastępczej;
zawarła związek małżeński.
Do wniosku o ustalenie prawo do świadczeń z funduszu alimentacyjnego należy dołączyć w szczególności:
1)
zaświadczenia wydane przez naczelnika właściwego urzędu skarbowego lub oświadczenia o dochodzie podlegającym opodatkowaniu podatkiem dochodowym od osób fizycznych na zasadach określonych w art. 27, 30b, 30c i 30e ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych, uzyskanym w roku kalendarzowym poprzedzającym okres świadczeniowy;
Więc rok się może udać, że się pracuje i otrzymuje alimenty z FA, ale w kolejnym roku trzeba dostarczyć z US informacje o dochodach......
2)
oświadczenia o dochodzie członków rodziny rozliczających się na podstawie przepisów o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne, uzyskanym w roku kalendarzowym poprzedzającym okres świadczeniowy;
3)
zaświadczenia lub oświadczenia dokumentujące wysokość innych dochodów członków rodziny uzyskanych w roku kalendarzowym poprzedzającym okres świadczeniowy (alimenty, stypendia socjalne, dochód z gospodarstwa rolnego), w szczególności zaświadczenie komornika prowadzącego postępowanie egzekucyjne na rzecz uprawnionego o wysokości świadczenia alimentacyjnego wyegzekwowanego w roku kalendarzowym poprzedzającym okres świadczeniowy (jeśli postępowanie było prowadzone);
+ oczywiście wiele innych papierków, ale nie związanych już z dochodem gospodarstwa domowego.
Ewtula, jeśli Twoja córka nie zarabia więcej niż 725zł w przeliczeniu na jedną osobę, to nie ma w tym nic dziwnego, że dostaje z FA.
Ale jeśli mama autorki zarabia choćby najniższą krajową (a gosp. domowe prowadzą we dwie) to ich dochód w przeliczeniu na członka wynosi około 550zł, więc jeśli aktorka do tego zarobi choćby 500zł miesięcznie to prób dochodowy zostanie przekroczony i pieniędzy z FA nie dostanie. I to nie mój wymysł, a rygorystyczne przepisy ustawy.
Tak jak powiedziałam, do pewnego momentu można zataić pewne dochody (co jest oczywiście niezgodne z prawem, ale w to nie wnikam), bo nie będą jeszcze widnieć w rozliczeniu rocznym, a w pewnym momencie jeśli ten dochód będzie legalny to nie ma przeproś, będzie trzeba go wykazać.
A teraz stokrotka28122012 jak się oblicza dochód na członka rodziny (bo wcześniej podane przeze mnie informacje są nieprecyzyjne).
Przykładowo na kolejny rok składania wniosku o alimenty z FA tj. 1 października 2014- 30 września 2015
Twoja mama będzie musiała złożyć do wniosku o alimenty z Funduszu zaświadczenie z Urzędu Skarbowego o wysokości dochodu lub braku dochodu (jeśli nie pracuje) za rok 2013. I nawet jeśli podjęłabyś pracę zaraz po skończeniu szkoły średniej, czyli np. od czerwca 2014 to to są te dochody, które można zataić (oczywiście niezgodnie z prawem).
Na podstawie dokumentów potwierdzających dochody. Przyjmijmy, że to jest jedynie PIT Twojej mamy. Do celów obliczeniowych dzieli się dochód przez liczbę członków rodziny, a następnie przez 12 miesięcy i to nam daje dochód na jednego członka rodziny.
Kolejny rok tj. 1 października 2015- 30 września 2016
Powiedzmy, że pracowałaś na dowolną umowę od tego czerwca do grudnia 2014. Z tego musisz rozliczyć się z Urzędem skarbowym składając Pit roczny, więc:
do wniosku o alimenty mama składa tym razem zaświadczenie o swoim dochodzie i o Twoim. Obie kwoty są sumowane, dzielone przez liczbę członków rodziny i przez 12 miesięcy. Może się okazać, że dalej nie przekroczycie progu dochodowego, bo np. mało zarobiłaś, a ta kwota i tak jest jeszcze dzielona na cały rok (tak jakby to był Twój roczny dochód).
Kolejny rok wnioskowy 1 października 2016- 30 września 2017
Powiedzmy, że cały rok 2015 (bo to będzie rok, który bierzemy pod uwagę)przepracujesz na dowolnej umowę, ale powiedzmy, że zarobisz 800zł (na rękę) miesięcznie. Załóżmy, że Twoja mama zarabia 1000zł miesięcznie. I jest Was tylko dwie. To rachunek jest prosty. W sumie na jednego członka rodziny przypadnie miesięcznie 900zł i tym samym próg dochodowy zostanie przekroczony.
Czy wszystko jest zrozumiałe? Jeśli czegoś nie rozumiesz to pytaj.
wszystko zrozumiałam
dziękuję serdecznie ![]()
Ja dodam jedynie, że składając wniosek do GOPS o wypłatę świadczeń z FA podpisujemy oświadczenie pod odpowiedzialnością karną, że zobowiązujemy się powiadomić urząd o każdorazowej zmianie mającej wpływ na wysokość dochodów. Tak, że w przypadku, gdy GOPS przyzna nam świadczenia z FA mając na uwadze nasze dochody za rok poprzedni. A my np.: w lutym zatrudnimy się w firmie podpisując umowę. Zobowiązani jesteśmy powiadomić GOPS o zawarciu takiej umowy. I wówczas, jeżeli dochód przekroczy określoną kwotę to GOPS wyda decyzję o odmowie wypłaty dalszych świadczeń z funduszu.
Tak woli wyjaśnienia, to, że inne osoby otrzymują świadczenia, mimo, że pracują i dobrze się mają to wcale nie znaczy, że jest to zgodne z prawem.