Wsparcie emocjonalne - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Wsparcie emocjonalne

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 12 ]

Temat: Wsparcie emocjonalne

Czesc dziewczyny, kobiety! Chcialbym, zebyscie napisaly czym jest dla Was wsparcie, ktorego oczekujecie od mezczyzny w zwiazku partnerskim. Zakladamy, ze mowimy o bezdzietnej parze, ktora ze soba mieszka.

Rozumiem, ze pod pojeciem wsparcie kryja sie wspolne obowiazki domowe (typu zakupy, sprzatanie itd.), pomoc w roznych typowo meskich zadaniach wymagajacych sily fizycznej lub wiedzy technicznej, wspolne podejmowanie decyzji itd.

Ale ja chcialbym skoncentrowac sie bardziej na wsparciu emocjonalnym. Czego dokladnie oczekujecie od swoich partnerow? Podajcie jakies konkretne przyklady z zycia wziete a nie ogole hasla-slogany.

Czekam na Wasze opinie. Dzieki smile

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Wsparcie emocjonalne

Hmmm opowiem Ci na własnym przykładzie i chłopaku.
Np.chciałabym,żeby przed ważnym egzaminem,spotkaniem nie był obojętny,ale mówił,że we mnie wierzy,że jest ze mną.
W razie róznych problemów,kłopotów.Nawet nie wiesz jak pomaga świadomość,że ktoś jest z Tobą,że przytuli,że wierzy w Ciebie...
Żeby był delikatny i bardziej opiekuńczy podczas choroby,czy okresu...
Czasem małe gesty,zwykłe słowo:"Kocham",uśmiech sprawiają,że czuję tylko połowę problemu...

3

PurBlanca <3 napisał/a:

Hmmm opowiem Ci na własnym przykładzie i chłopaku.
Np.chciałabym,żeby przed ważnym egzaminem,spotkaniem nie był obojętny,ale mówił,że we mnie wierzy,że jest ze mną.
W razie róznych problemów,kłopotów.Nawet nie wiesz jak pomaga świadomość,że ktoś jest z Tobą,że przytuli,że wierzy w Ciebie...
Żeby był delikatny i bardziej opiekuńczy podczas choroby,czy okresu...
Czasem małe gesty,zwykłe słowo:"Kocham",uśmiech sprawiają,że czuję tylko połowę problemu...

Zgadzam sie...

4

Wsparcie jest wtedy, gdy jak cos sie dzieje zle, ta druga osoba potrafi wczuc sie w sytuacje. Np wracam do domu wsciekla bo mialam okropny dzien w pracy, a facet widzac to mowi: usiadz odpcznij odgrzewa i obiad i pyta co sie stalo. Pozniej mowi ze bedzie lepiej.
Wsparcie jest wtedy, kiedy facet dostrzega ze cos sie stalo i reaguje, pyta, przytula, pociesza.
Ale tez w druga strone. Kiedy zdarzy sie u nas cos dobego np awans, zdany egzamin na 5.0 itd facet powinien wysciskac ukochana i zaprosic ja gdzies zeby to uczcic we dwoje. Dla mnie to jest wsparcie

5

Ja może podam przykład ciut odmienny;D ale dla mnie świadczy o delikatności i wyrozumiałości jaką darzył mnie były. Któregoś wieczoru pojawił się u mnie i mieliśmy iść na koncert. Oczywiście zawsze jak nocował to się kochaliśmy. Tym razem ja dostałam zapalenia pęcherza i to dość bolesnego. Jak położyliśmy się już pod kołderkę to włożył mi dłoń między nogi.. i wcale nic nie robił. On zawsze miał bardzo ciepłe dłonie i wiedział o tym. Od ciepła przestało boleć i zasnęłam:)

6

Witam! Moim zdaniem, nie możemy zawężac wsparcia emocjonalnego wyłącznie do pomocy w doraźnych problemach, z pocieszeniem w trudnych chwilach, rozmową. Wsparcie to coś więcej! To mozliwośc opowiedzenia o najbardziej drażliwych i intymnych sprawach odnoszących się do naszego życia, bez obawy, ze partner wyjawi nasz sekret innym. Kazdy z nas ma pewne tajemnice, którymi nie chce dzielic się z innymi z różnych względów np. z obawy odrzucenia, utraty kogoś lub czegoś. Od partnera oczekujemy zrozumienia i wsparcia. To on spełnia potrzebę akceptacji. Rozwija w nas to co wartościowe i jasno wskazuje to, nad czym powinniśmy popracowac. Prawdziwe wsparcie emocjonalne zapewni nam jedynie partner, którego bez mrugniecia okiem mozemy okreslic mianem przyjaciela! Tak jak powiedział Arystoteles - " Przyjaźń to jedna dusza w dwóch ciałach".

7

Ja jestem bardzo nerwową osobą i dla mnie wsparciem jest to, że druga osoba wysłucha mnie, tego co czuję, nie będzie mnie krytykowała w momencie kiedy nie jestem w stanie racjonalnie myśleć.

8

To mi sie podoba, bardzo ciekawa odpowiedz, o to mi chodzilo, dzieki.

Czy moge prosic o wiecej odpowiedzi? Chyba kazda z dziewczyn ma jakies doswiadczenia w tym temacie. Moze jakies zwiazki sie nie udaly lub zakonczyly z powodu braku takiego wsparcia, wiec prosze odwroccie sytuacje i napiszcie o tym czego oczekiwalyscie.

agol napisał/a:

Witam! Moim zdaniem, nie możemy zawężac wsparcia emocjonalnego wyłącznie do pomocy w doraźnych problemach, z pocieszeniem w trudnych chwilach, rozmową. Wsparcie to coś więcej! To mozliwośc opowiedzenia o najbardziej drażliwych i intymnych sprawach odnoszących się do naszego życia, bez obawy, ze partner wyjawi nasz sekret innym. Kazdy z nas ma pewne tajemnice, którymi nie chce dzielic się z innymi z różnych względów np. z obawy odrzucenia, utraty kogoś lub czegoś. Od partnera oczekujemy zrozumienia i wsparcia. To on spełnia potrzebę akceptacji. Rozwija w nas to co wartościowe i jasno wskazuje to, nad czym powinniśmy popracowac. Prawdziwe wsparcie emocjonalne zapewni nam jedynie partner, którego bez mrugniecia okiem mozemy okreslic mianem przyjaciela! Tak jak powiedział Arystoteles - " Przyjaźń to jedna dusza w dwóch ciałach".

9

hmm...podziele Twe cierpienie,przed smutkiem Cie obronie smile               K.:*

dla mnie wsparcie to swiadomosc ze ktos we mnie wierzy i mi szczerze kibicuje w dojsciu do celu,wsparcie to tez otarcie lez kiedy pojawiaja sie na policzkach...

w trudnym momencie nie musi nic mowic,pocieszac...wystarczy mi Jego obecnosc smile

10

Martin25 napisał/a:

To mi sie podoba, bardzo ciekawa odpowiedz, o to mi chodzilo, dzieki.

Czy moge prosic o wiecej odpowiedzi? Chyba kazda z dziewczyn ma jakies doswiadczenia w tym temacie. Moze jakies zwiazki sie nie udaly lub zakonczyly z powodu braku takiego wsparcia, wiec prosze odwroccie sytuacje i napiszcie o tym czego oczekiwalyscie.

agol napisał/a:

Nie ma za co! Cała przyjemnośc po mojej stronie ;-)

11

Zapadło mi w pamięć kilka takich momentów, w których mój były okazywał mi wsparcie.
- Miał taki zwyczaj, że jeśli po seksie (mieszkaliśmy razem) zaczynaliśmy się już ubierać w koszulki/bieliznę nocną, pomagał mi się ubrać. Zapytany za pierwszym razem, dlaczego to robi, powiedział, że "skoro pomógł mi się rozebrać, pomoże się ubrać"... wink
- Wyczuwał moje zdenerwowanie i umiał wtedy zejść mi z drogi. Nie komentował, nie krytykował, pozwalał mi się wygadać, wiedział, że muszę zrzucić z siebie stres z całego dnia i za chwilę znów będę oazą spokoju wink
- Popierał wszystkie moje nowe idee, zmiany, które chciałam wprowadzić - nie tylko słuchał, czym za chwilę będę się zajmować, ale dokładał swoje sugestie, angażował się w moje życie.
- Mogłam napisać, że mam poważny problem, a był gotów mnie wysłuchać, przyjechać, przytulić, pocieszyć nawet, gdyby była 2 w nocy.
- Znał chyba wszystkie moje najbardziej wstydliwe sekrety i nigdy nie wyciągał tego przeciwko mnie, np. jako argumentu w kłótni, to budowało niesamowite zaufanie między nami.
- Mogłam przyznać się do tego, że czegoś nie wiem, nie umiem, a on pokazywał mi, jak to robić lub po prostu robił za mnie, kiedy nie chciałam się uczyć (pamiętna jajecznica big_smile ) - ale nigdy nie rzucał ironicznymi komentarzami i nie robił ze mnie kretynki, miałam prawo się mylić.
- Nie porównywał z innymi kobietami (byłymi, wymarzonymi itd). Mówił mi, jak bardzo mu się podobam wtedy, kiedy siedziałam w wyciągniętym dresie z katarem.

Robił jeszcze wiele innych rzeczy w podobnym stylu, mogłabym wymieniać bardzo, bardzo długo. Ale sprowadziłabym wsparcie do dwóch słów: zaangażowanie i troska smile

Posty [ 12 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Wsparcie emocjonalne

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024