Małe, swędzące krostki na ciele - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Małe, swędzące krostki na ciele

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 7 ]

1

Temat: Małe, swędzące krostki na ciele

Witam,
od kilku dni w niektórych miejscach na skórze zaczęły mi się robić krostki, maleńkie, ale za to bardzo swędzące.
Zaczęło się od jednej na udzie, myślałam, że coś mnie ukąsiło, drapałam się a ona bardziej swędziała.
Teraz, po kilku dniach, mam kilka na udach, w okolicach pierski, na rękach, na placach.
Na razie jest ich niewiele, ale z każdym dniem robi mi się ich coraz więcej.
Jeżeli chodzi o dermatologa to narazie nie mam możliwości pójścia.
Może któraś z Was miała podobne objawy i domyśla się co to może być?
Pozdrawiam serdecznie

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez Małpa69 (2014-01-26 19:17:27)

Odp: Małe, swędzące krostki na ciele

Brzmi jak świerzb, zaczyna się od krostek właśnie na udach, piersiach, dłoniach, potem pojawiają się przeczosy.

Świerzb to pasożyt, roztocz skóry.

Sposobów leczenia jest wiele maść siarkowa 10% jest łatwo dostępna i skuteczna, ale może wymagać recepty od lekarza (może być internista), należy się posmarować od szyi w dół (świerzb nie atakuje twarzy). Należy wygotować bieliznę i pościel, ubrania wyprać i nie używać przez kolejne 14 dni. Są też tabletki w Polsce jednak nie dopuszczone dla ludzi, może wypisać je weterynarz, ale są bardzo drogie (ok 200 zł)

Nie ma oczywiście pewności że to świerzb, ale po umiejscowieniu tych krostek mogę to stwierdzić z dużym prawdopodobieństwem. Maść siarkowa nie zaszkodzi nawet jeśli to coś innego. Jeżeli jednak nie miałaś do tej pory alergii i tego typu problemów to jednak najbardziej prawdopodobny jest świerzb.

UWAGA: świerzb jest wysoce zaraźny, kuracja musi objąć wszystkich domowników, nawet tych u których nie ma objawów (świerzb rozwija się od 4-6 tygodni)

Żeby się dziadem zarazić wystarczy podać rękę komuś kto jest chory (nie musi mieć widocznych objawów by już zarażać), dotknąć w wózka w hipermarkecie którego dotykała chora osoba itp.

3

Z tym ze ja mam malutkie pojedyncze krostki. A z tego, co widziałam w internecie swierzb wyglada trochę inaczej.    Są to wtedy takie jakby plamy z krostek..

4 Ostatnio edytowany przez Iceni (2014-01-26 22:18:48)

a moze to ospa tongue

Jak nie mozesz iśc do dermatologa to idź do internisty - przynajmniej się dowiesz czy to coś zaraźliwego

5

Loud92 napisał/a:

Z tym ze ja mam malutkie pojedyncze krostki. A z tego, co widziałam w internecie swierzb wyglada trochę inaczej.    Są to wtedy takie jakby plamy z krostek..

Na początku to są pojedyncze krostki, to nie jest tak że od razu z dnia na dzień masz plamy, początek wygląda właśnie tak, a chyba lepiej ukatrupić go wcześniej niż później tongue Maść siarkowa zabija mikroby, bakterie i inne, a jeżeli to nie pomoże no to wtedy wskazuje to na wysypkę alergiczną czy inne badziewie, ale dla mnie jeżeli mówisz ze a to krostka tu a to tam w typowych dla świerzba miejscach to duże prawdopodobieństwo ze to świerzb. Maść siarkowa kosztuje 8 zł, do tego pierzesz ubrania, pościel, ręczniki i już po problemie.

I tak jak ktoś napisał możesz iść do internisty, ale z chorobami skóry jest tak że nie są łatwe w diagnozowaniu i nawet dermatolog nie zawsze powie co to jest, a co dopiero internista. Pamiętam jak mi w ramach nadwrażliwości na zimno robiły się czerwone ropiejące placki na twarzy i tak kilka lat z rzędu. Dermatolog co roku twierdziła że to półpasiec albo że całowałam się z brodatym facetem mimo iż mój ówczesny brody nie miał ;p

Zanim kupisz tą maść siarkową ( i tak musisz mieć receptę) możesz kupić sobie hydrocortyzol (bez recepty), niezależnie od tego czy to swierzb czy wysypka powinno pomóc ponieważ hamuje on reakcje alergiczne, a przy świerzbie świąd to również reakcja nie tylko na jego przemieszczanie się, ale i reakcja alergiczna na odchody. Ale hydrocortyzol w razie jeśli to jednak on, go nie zabije więc i tak idź do lekarza, poproś o maść siarkową i przy okazji spytaj się go czy ma jakiś pomysł co to jest.

6

Witam. smile

Iceni napisał/a:

a moze to ospa tongue

Ospę jest łatwo rozpoznać.
Krosty wypełniają się płynem, podobnie jak półpasiec.

Objawów świerzba nigdy nie widziałam, ale słyszałam, że najczęściej umiejscawia się na dłoniach - między palcami.
Najszybciej można się zarazić, witając się z taką osobą.

Przyczyn Twojej wysypki może być wiele.
Mogłaś już wcześniej się zadrapać/uszkodzić naskórek na nodze np. przy depilowaniu. Możesz być uczulona na określony proszek/płyn do prania.
Piszesz, że po rozdrapaniu tej jednej krosty, po kilku dniach jest ich więcej - rozniosły się po ciele, co może wskazywać na jakąś bakterię.

Równie dobrze, może to być zapalenie mieszka włosowego - poczytaj w necie o objawach.
Polecaną maść hydrokortyzonu, jak najbardziej możesz stosować, z tym, że smarować raczej tylko te punkty zapalne.
Koniecznie idź do dermatologa, nawet z pominięciem lekarza rodzinnego.
Dermatolog przyjmuje bez skierowania.

Krost nie rozdrapuj, bo powodujesz ich roznoszenie.

Moją wypowiedź potraktuj jako chęć pomożenia Ci w tej uciążliwości, wyrażenia swojej opinii, o którą prosisz, a nie jako diagnozę.

Pozdrawiam cię serdecznie. smile

Posty [ 7 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Małe, swędzące krostki na ciele

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024