wrócić? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 8 ]

Temat: wrócić?

hej...od pol rolu jestem  za granicą. pracuję. bardzo bym chciała studiować, coś zrobić, uczyć się, kształcić. chcialabym to robic w Polsce ale jak sami wiecie tam nie ma za bardzo mozliwosci aby to robic.powodem tego jest brak pracy.mialam zamiar wrocic we wrzesniu (wczesniej odlozyc pieniadze) i studiowac dziennie.ale nie wiem czy to tez nie jest bez sensu,bo za duzo nie odloze i pieniadze sie w koncu skoncza.co moze mnie zmusic do przerwania studiow.oczywiscie moglabym podjac jakas prace gdzies, w wolne dni czy cos ale tez nie mam pewnosci ze znajde.rodzina i znajomi doradzaja mi zebym tu siedzieala bo w Polsce bede ,,klepać" biedę i nie dam rady., ze bedzie mi ciezko.czy studiowanie przez internet (bo jest taka mozliwosc) to dobre wyjscie z tej sytuacji ? wiem ze wtedy pracujac tutaj bede miala z czego oplacac studia. ale zastanawia mnie to czy jest to dobra opcja,i czy skladajac swoje cv poszukujac pracy beda strasznie zwracac uwage na to ze sa to studia przez interet?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: wrócić?

Gdzie za granicą przebywasz?

3

liliova38 napisał/a:

Gdzie za granicą przebywasz?

W Anglii

4

W Anglii są oddziały polskich uczelni. Inna możliwość to studia przez Internet, ale wtedy trzeba od czasu do czasu być w Polsce. Możesz wziąć kredyt studencki w Polsce, na wakacje jeździć pracować do Anglii i dasz radę smile

5

marioosh666 napisał/a:

W Anglii są oddziały polskich uczelni. Inna możliwość to studia przez Internet, ale wtedy trzeba od czasu do czasu być w Polsce. Możesz wziąć kredyt studencki w Polsce, na wakacje jeździć pracować do Anglii i dasz radę smile

Vhmm .. w takim razie pomyślę nad czymś takim

6

Nie napisałaś co i w jakim celu chcesz studiować. Jak ma być tylko dyplom to najprościej wybrać polski oddział w Anglii. Z tym, że to nie są studia najwyższych lotów delikatnie mówiąc.

7

Jeżeli masz 18 lat jak podajesz i bardzo chcesz tu zostać to zainteresuj się dotacjami i specjalnym kredytem studenckim, jest na bardzo niziutkim oprocentowaniu i spłacasz go dopiero jak cię stać niektórzy zaczynają dopiero go płacić mocno po 30 i płaca do emerytury, ale jeżeli znajdziesz dobrą pracę od razu po studiach to spłacasz od razu raty, nie są porażajace. Generalnie możesz liczyć, że jeżeli twoje studia będą tu kosztować do 9 tys, a pokój w akademiku ok 400 funtów na miesiąc to raczej sobie poradzisz i jeszcze na życie ci resztówka zostanie. Tutaj ludziom młodym bardzo pomagają, starszym też, ale o połowę mniej.

Jak masz indeks w ręku to jeszcze dostaniesz specjalne konto studenckie w swoim banku, co pozwoli ci mieć zabezpieczenie na czarną godzinę, czyli ok 2 tys overdraftu bez oprocentowania.

Nie rozpisuje się, bo ta "pomoc królowej" zależy od sytuacji, no wiesz wiek, angielski, rezydentura, uczelnia, kierunek studiów itd
Poza tym też nie mam za wiele do powiedzenia, bo interesuje się swoim przedziałem wiekowym, czyli takich co mają po 30 na karku, a ich dotyczą trochę inne zasady.

Jak by zainteresowało to znajdź infolinię, albo dane rządowe na temat pożyczek i grantów, poszukaj wiadomości na necie, może zacznij od tego:

The main student finance package includes a:
    Tuition Fee Loan
    Maintenance Loan - full-time students only
    Maintenance Grant - full-time students only
Tuition Fee Loans pay for your course.
Maintenance Loans and Grants help with living costs (eg accommodation, books, bills).
You have to pay back loans but not grants.
You might get extra help on top of this.
You apply for student finance every year. You don?t need a confirmed place at university or college to apply.

Jak masz w okolicy jakiś uniwerek to wpadnij do nich i wypytaj osobiście, nie wszystkie kierunki zaczynają tylko po wakacjach, czasem można zacząć w ciągu roku...

Jeszcze możesz próbować, aby pracodawca pokrył koszta, ale to później, bo na to sobie trzeba zapracować i ciężko ich namówić.

Co do studiów przez internet nie mam pojęcia, bo ja tylko dzienne, a teraz coś co podobne najbardziej jest do polskich zaocznych.

Posty [ 8 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024